Євромайдан і Революція Гідності: хроніка подій - на світлинах Укрінформу

Євромайдан і Революція Гідності: хроніка подій - на світлинах Укрінформу

Укрінформ

Сьогодні - 21 листопада - Україна відзначає День гідності та свободи. На сайті Укрінформу опубліковано репортаж з унікальними світлинами фотожурналістів Укрінформу про дві знакові революції. 

Євромайдан 2004-го року та Революція Гідності 2013-го стали доленосними в історії незалежної України. Світ побачив як українці об’єдналися у боротьбі за свою волю та незалежність. 

Наприкінці 2004 року громадян обурили масові фальсифікації під час президентських виборів, що зробили переможцем Януковича. Прихильники опозиційного кандидата – Віктора Ющенка – вийшли на мітинги незгоди. Протестний рух охопив найбільші міста України, а центром став Майдан Незалежності у Києві. 

За 9 років після перемоги Помаранчевої революції влада Януковича спробувала розвернути проєвропейський вектор України. У ніч з 29 на 30 листопада на Майдані Незалежності «Беркут» жорстоко розігнав мітингувальників. Їх били кийками, серед постраждалих було чимало студентів. Це приголомшило українців і стало переломним моментом. Активісти виходили на площі різних українських міст. 

У Донецьку сформувалося коло патріотів-однодумців, які збирали продукти й кошти для мітингувальників у столиці. У донецькому Євромайдані брали участь місцеві письменники, приїжджали митці з інших частин України. 

Попри шалений тиск влади і потужну російську пропаганду протестували й у Криму. Так, у Сімферополі активісти організували мітинг проти розгону в Києві мирної акції на підтримку євроінтеграції України. 

Мітинги в різних містах під час двох революцій показували єдність українців, прагнення жити у вільній Європі, а не під владою Росії. 

Фоторепортаж “Історія двох революцій: боротьба за гідність у фото” - на сайті Укрінформу: http://surl.li/njqci.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-