Акція єдності та солідарності «СМАК ВОЛІ»

Акція єдності та солідарності «СМАК ВОЛІ»

Укрінформ
В рамках акції єдності та солідарності «СМАК ВОЛІ» у центрі ментального здоров’я міста Ворзель, візуалізована та протестована українська «біологічна зброя».

Метою акції стала допомога центру ментального здоров’я міста Ворзель де сьогодні проходять лікування ветеранів та цивільних з де окупованих територій, та  їх психологічна реабілітація через культурно мистецькі заходи.

В рамках акції що зібрала волонтерів, пацієнтів та працівників закладу  на польовій  кухні «Перемога» борщу з кур української породи  «Геркулес» вирощених господинями села Забуччя. Унікальним стародавнім рецептом святкового борщу від своєї бабусі, мешканки Київщині,  поділилася  авторка кулінарних книг дослідниця української кухні Лариса Титикало, та передала досвід мешканці села Забуччя Марії Дзюбинської, яка саме цю породу курей виростила.

Варта уваги історія  появи цих кур в Приірпінні. В квітні 2022 року в рамках солідарної акції проєкту «Відлуння руйнації» «Живи й співай Забуччя» https://www.youtube.com/watch?v=2UVWKPlX6zw

Під музичне супроводження музиканта воїна Валерія Мірошниченка, міжнародна організація  Slow Food in Ukraine надала 10 господиням цього де окупованого села інкубаційні яйця українських кур та  інкубатори для їх вирощування. А виведені  ці кури на Станції птахівництва  на Харківщині, яка займається збереженням та зміцненням українських порід птиці. За рік курочки гарно виросли і стали нести «суперові»  яйця. Тож, вдячні господині села, нещодавно, навіть, запросили волонтерів на «Яєчню подяки». Директор станції птахівництва Олег Катеринич, зізнався що якби їх станцію на Харківщині розбомбили - українська збереглась би саме таким чином в Забуччі. 

Польова кухня-піч,   що нагодувала борщем під час акції  понад 400 осіб  передана центру ментального здоров’я  КОЦМЗ американською благодійною фундацією ODFFU в рамках  програми «Тепло. Смачно. Переможно» міжнародного культурно-гуманітарного проекту «Відлуння руйнації». Проект проводить культурно мистецькі акції  в поєднанні з гуманітарною допомогою.

Учасники заходу провели арт-терапію, пацієнти  центру ветерани створили спільну картину «Смак Волі», в цьому їм допомогла художниця  Наталія  Підгірна-Бабин.   

Художниця, також, зобразила на польовій кухні «Геркулесиху» - ту саму українську курку,  яка  стала тепер символом незламності українського птахівництва!

А пампушки до борщу й фірмовий солодкий пиріг до чаю(за рецептом медичних працівників  госпіталю) спік  Ярослав Бурківський - пекар та власник легендарної пекарні з піччю  "Хатинка Пекаря" з Бучі,  яка стала хлібним символом відродження життя в деокупованій  Бучі.

Директорка центру подякувала за таку неоціненну допомогу, бо така кухня піч неоціненна при відключеннях електроенергії  та допоможе  пережити зиму, а гастро культурні акції допомагають пацієнтам у скорішому поверненні до повноцінного життя.

«Такі акції надають змогу згуртуватися, сприяти вирішенню актуальної проблеми на конкретному напрямку,  підтримати  один одного, наших воїнів, медиків, українського виробника, українську продукцію та українську культуру, - зазначила керівник проєкту Валерія Бондаренко, -  як ми всі разом зробили це зараз. Задіяв нашу потужну «біологічну зброю» якою лякають весь світ окупанти. Ось вона! Бойові "Геркулеси" української майбутньої Перемоги! Зачаті на Харківщині; вирощені в інкубаторах господинями де окупованого села Забуччя Ірпінської ОТГ на Київщині; заговорені спільною піснею "Червона калина" з музичним супроводженням музиканта-воїна;  зміцнені солідарністю всього світу з Україною».

Організатори: міжнародний культурно-гуманітарний проєкт «Відлуння руйнації» творчого об’єднання «Slavuta» в партнерстві з американською благодійною фундацією ODFFU, всеукраїнською асоціацією фахівців з проблематики наслідків бойової психічної травми та відновлення людей з інвалідністю «КАЛМІ», Київським обласним  центром ментального здоров’я (КОЦМЗ), міжнародна організація Slow Food.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-