У Києві проходить перший “Форум усної історії України”

У Києві проходить перший “Форум усної історії України”

Укрінформ

Сьогодні, 10 жовтня 2023 року, у Києві відбувається офлайн-зустріч українських та міжнародних документаційних ініціатив - “Форум усної історії України”.

На заході  обговорюватимуть питання документування свідчень про події російсько-української війни, формування наративів про війну та роль у цьому процесі держави, суспільства, незалежних інституцій, передає кореспондент Укрінформ.

Відкриваючи захід, директорка з комунікацій System Capital Management, членкиня наглядової ради Фонду Ріната Ахметова Наталія Ємченко наголосила, що сьогодні документаційні ініціативи в Україні є надважливими.

“Це відгук на страшні події та вони є супер значущі для того, щоб зрозуміти, хто ми є. Усна історія є одним з найпотужніших інструментів для того, щоб зрозуміти, хто ми є та заповнити білі плями, а також повернути собі вміння, здатність пам’ятати. Без цього ми несемо з собою у майбутнє травми, живемо у чужих міфах, чужих наративах. Що є абсолютною окупацією нашої пам’яті та історії. Тобто, для нас творення майбутнього стає майже неможливим”, - сказала Ємченко. 

За її словами, музей “Голоси Мирних” Фонду Ріната Ахметова з 2015 року документує свідчення цивільних людей про війну від першої особи та зібрав вже понад 86 тисяч свідчень. 

“Українську школу усної історії слід зробити максимально ефективною, видимою для світових спільнот. Перетворити з нашого практичного досвіду на суб’єктний феномен, яка мало б академічне, правозахисне значення. За цю правду Україна платить страшну ціну. Ця правда не має залишитися всередині країни. Те, що переживаємо ми має служити людству. Наша амбіція - зробити так, щоб українська усна історія перемагала”, - зазначила Ємченко.

У форумі беруть участь дослідники, документалісти, журналісти, працівники музеїв історії й національної пам’яті, а також представники державних та незалежних інституцій України та інших країн.

Серед спікерів заходу -  директор Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, Нобелівська лауреатка миру Олександра Матвійчук, директор музею Аушвіц-Біркенау і президент Фундації Аушвіц-Біркенау (Польща) Пйотр Цивінський, доктор філософії, історик, професор Бейлорського університету в Техасі, виконавчий директор Oral History Association (США) Стівен Слоун, воєнна кореспондентка, письменниця, співзасновниця та виконавча директорка The Reckoning Project, що документує російські воєнні злочини в Україні Жанін ді Джованні та інші.

“Форум усної історії України” є ініціативою Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Його проводять у партнерстві з КНУ імені Тараса Шевченка, університетом Марії Кюрі-Склодовської (Польща),  Американським Інститутом візуальної історії та освіти (USC Shoah Foundation) та Асоціацією усної історії (History Association).

Як раніше повідомляв Укрінформ, у Києві та польському Любліні відбулася Перша міжнародна школа комунікацій “Як збирати історії про війну”. Її проводили Київський національний університет ім.Тараса Шевченка та Університет ім.Марії Кюрі-Склодовської в Любліні з ініціативи Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Одним із партнерів заходу був і Укрінформ.

Серед доповідачів Школи комунікацій була заступниця директора Українського національного інформаційного агентства “Укрінформ” Марина Сингаївська. Вона презентувала слухачам проєкт агентства з усної історії та фіксації подій російсько-української війни “Збірка “Рік великої війни очима Укрінформу”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-