Львівський медіафорум запрошує на допрем’єрний показ фільму лауреата Пулітцерівської премії Мстислава Чернова

Львівський медіафорум запрошує на допрем’єрний показ фільму лауреата Пулітцерівської премії Мстислава Чернова

Укрінформ

Подія відбудеться 27 серпня о 18:30. Після сеансу глядачі зможуть обговорити стрічку з фотокореспондентом Мстиславом Черновим.

Локація: «Планета Кіно» у ТРЦ «Forum Lviv» (вул. Під Дубом, 7Б). Вхід на показ безкоштовний, але за попередньою реєстрацією. Кількість місць у залі обмежена. 

«Цей фільм — памʼятник тисячам людей, які загинули в Маріуполі»

Після початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року Мстислав Чернов разом із колегами з Associated Press, фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко були єдиними кореспондентами іноземних медіа, які працювали в оточеному Маріуполі. Вони приїхали в місто 24 лютого о 3:30 ранку.

Команда знімала, як росіяни обстрілюють Маріуполь, як руйнують будинки (зокрема пологовий), як вбивають цивільних. Мстислав Чернов показує життя у місті день за днем, а його голос за кадром доповнює картинку.

Через 20 днів журналістам вдалося виїхати й вивезти всі відзняті матеріали. 

Режисер, який показав показав світу Маріуполь під час російської облоги

Цей фільм — режисерський дебют воєнного кореспондента, фотографа, відеографа й письменника Мстислава Чернова. Він висвітлював Революцію гідності, війну на сході України, наслідки збиття Boeing 777, сирійську громадянську війну, битву за Мосул в Іраку, російське вторгнення в Україну 2022 року. Зараз Мстислав Чернов співпрацює із інформаційним агентством Associated Press.

«Моє завдання — показувати, записувати, фотографувати, знімати все, що бачиш. Де це потім буде використано, хай новинний сюжет, фільм чи суд, це вже не мені вирішувати. Але фільм дає можливість, по-перше, дати ширший контекст. А якщо ти робиш контекст ширшим, тоді залишається менше місця для маніпуляцій. Тому що інформаційна війна, як її називають, вона ж іде не за право щось показати, а за інтерпретацію. Коли ти даєш глядачу більше контексту, то й місця для інтерпретації чи маніпуляції залишається менше», — Мстислав Чернов в інтерв’ю The Village Україна.

Міжнародне визнання

Світова прем’єра «20 днів у Маріуполі» відбулася на фестивалі незалежного кіно у США «Санденс»-2023, де фільм отримав Приз глядацьких симпатій.

У травні цьогоріч авторів фільму нагородили Пулітцерівською премією. Згодом Мстислав Чернов здобув за стрічку головний приз Національної конкурсної програми «Docu/Україна» та Приз глядацьких симпатій 20-го ювілейного фестивалю Docudays UA.

В одному зі своїх інтерв’ю Чернов зізнався: «Зараз "20 днів у Маріуполі" показують на фестивалях у різних країнах. Голоси українців чують у всьому світі. Але особливо важливо презентувати фільм в Україні, адже він про українців, про кожного, хто втратив щось на цій війні. Цей фільм — памʼятник тисячам людей, які загинули в Маріуполі. 

Для нашої команди це честь — представляти українські документальні фільми, щоб привернути увагу до труднощів, стійкості та хоробрості українського народу, особливо жителів Маріуполя».

Також картина отримала нагороди в Ізраїлі, Новій Зеландії, Німеччині та Великій Британії. На платформі Rotten Tomatoes фільм має рейтинг 100% та відзнаку «Сертифікована свіжість». Її отримують фільми з найкращими рецензіями. Рейтинг на платформі IMDb — 8,5, на Metacritic — 83 бали з позначкою must see.

___

Показ фільму пройде в межах LMF Talks, циклу публічних заходів, які організовує ГО «Львівський медіафорум» за підтримки National Endowment for Democracy. Подія за участі Мстислава Чернова стала можливою завдяки співпраці з «Артхаус Трафік».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-