Треба бути ефективною, а не ефектною

Треба бути ефективною, а не ефектною

Укрінформ

Дівчата та жінки з інвалідністю вчилися боротися за свої права під час навчання у школі політичної участі ЛІДЕРКА у Празі від Fight For Right.

Цьогоріч ГО Fight For Right провели школу політичної участі для дівчат та жінок з інвалідністю “ЛІДЕРКА” за кордоном, у Празі. Школа відбулася вже втретє.

Протягом 4 днів – з 9-го по 12 липня 2023 року – жінки та дівчата з інвалідністю прослухали лекції кращих спікерок Європи та світу щодо того, як відстоювати свої права.

Почесними гостями «ЛІДЕРКИ» цьогоріч були заступник директора IFES в Україні Гіоргій Кобахідзе, дослідниця, консультантка у сфері прав людей з інвалідністю, яка була визнана 4-ою найвпливовішою людиною з інвалідністю у Великій Британії в 2022 році, Анна Ландре, членкиня Європейського Парламенту Катрін Лангензіпен та ізраїльська соціально-політична активістка з порушеннями слуху, яка була членкинею Кнесету національної єдності, Ширлі Пінто, шведська правозахисниця, амбасадорка жіночої доброї волі в Фонді Kvinna till Kvinna Ліннея Клаесон, українська правозахисниця, лауреатка премії Василя Стуса та премії «Захисник демократії», голова Центру громадянських свобод, який було нагороджено Нобелівською Премією Миру в 2022 році Олександра Матвійчук та інші.

«Школа ЛІДЕРКА – це та ідея, яку можна порівняти з маленькою дитиною. Ми її плекаємо, тому що розуміємо, що для дівчат та жінок з інвалідністю, зокрема в Україні, нічого подібного не було, і це дійсно те найкраще, що ми хочемо кожній з вас віддати та поділитися», – підкреслила у вступному слові голова Fight For Right Юлія Сачук.

Відбір у школу здійснювався серед 40 кандидаток, які пройшли онлайн-навчання. 15 найбільш мотивованих отримали запрошення до Праги. Учасниці записали відео на тему “Сучасні виклики для дівчат та жінок з інвалідністю в Україні. Як їх подолати”. Вони розповіли про те, з якими викликами й стереотипами стикаються кожного дня жінки з інвалідністю, та поділилися своїми ідеями, як запустити процес змін у суспільстві.

Головне – не сидіти склавши руки, а вимагати, – таким був головний меседж шведської  феміністки Ліннеї Клаесон. – Дуже важливо, щоб ви поширювали інформацію про те, як виглядає ваше повсякденне життя. Ви також повинні вимагати! Як ви хочете, щоб воно виглядало? Що потрібно змінити? Що саме вам потрібно у вашому повсякденніі? Вимагайте те, чого прагнете, бо ніхто вам нічого не дасть, ви самі повинні взяти», – підкреслила правозахисниця.

Олександра Матвійчук підкреслила, що лідерство – це насамперед, відповідальність.

«Питання лідерства тісно пов’язано з відповідальністю і абсолютно не пов’язано з успіхом. Треба бути ефективною, а не ефектною. Успіх має свої виміри - і це не мільйони підписників у Фейсбуці, не соціальний статус і не погони, які ти на себе одягаєш», – зазначила пані Олександра.

Дівчата та жінки з інвалідністю також мали змогу послухати лекції й виступи Тетяни Герасимової – випускниці першої школи «ЛІДЕРКА» (2019), директорки ГО Fight For Right, Ірини Федорович, керівниці напрямку адвокації в ГО “Fight For Right”, Тетяни Печончик – голови Центру прав людини ZMINA, української письменниці Лариси Денисенко , української правозахисниці Уляни Пчолкіної, народної депутатки, Членкині Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи, представниці України в Міжнародному парламентському альянсі за визнання екоциду Юлії Овчинникової й очільниці Наглядової ради, координаторки виборчих програм у Громадянській мережі ОПОРА Ольги Айвазовської. Фасилітували школу  Ксенія Ємшина – експертки з молодіжного лідерства та Марія Пономаренко – випускниця другої школи «ЛІДЕРКА» (2021).

’ятеро найбільш активних учасниць-студенток ЛІДЕРКИ отримали можливість стажуватися в українських та європейських інституціях.

Випускниці минулих шкіл проходили стажування у Комітеті соціальної політики, Центральній виборчій комісії, Офісі Віцепремʼєра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Українському культурному фонді, Офісі уповноваженого з прав людини, Офісі Радниці – Уповноваженої Президента України з питань безбарʼєрності, Міністерстві соціальної політики.

Школа політичної участі для дівчат та жінок з інвалідністю “ЛІДЕРКА” створена у 2019 році, щоб навчити жінок та дівчат з інвалідністю відстоювати свої права та світогляди, використовуючи інструменти політичної участі, та мотивувати брати активну участь в політичному та громадському житті країни.

Якщо ви хочете отримати розширений коментар від дівчат-лідерок або зробити матеріал про їхнє стажування, звертайтесь до нашої директорки комунікаційного відділу.

Контакти:

ffr.org.ua

facebook.com/fightforright.ua

instagram.com/fightforrightngo

Для детальнішої інформації звертайтесь до Оксани Солонської, директорки комунікаційного відділу Fight For Right: o.solonska@gmail.com, +380951323812

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-