Українці, які вимушено перебувають за кордоном через повномасштабну війну, допомагатимуть реформувати систему освіти в Україні

Українці, які вимушено перебувають за кордоном через повномасштабну війну, допомагатимуть реформувати систему освіти в Україні

Укрінформ

14 липня у Варшаві відбулась Міжнародна освітня конференція Подяки в рамках Мережі Українських Освітніх Хабів за підтримки Міністерства освіти і науки України та Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ).    

Участь у цьому заході взяли понад 300 українських учнів, студентів, їхніх батьків і опікунів, а також вчителів, які наразі вимушено перебувають за кордоном через повномасштабну війну, представники міжнародних організацій, зокрема: Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Управління Верховного Комісара у справах біженців ООН, Вишеградського фонду, Центральної Європейської Ініціативи (СЕІ) та “Deloitte Foundation”, а також Міністерства освіти і науки Польщі, мерії міста Варшави та Посольства України в Польщі.

Міністерство освіти і науки України представив Андрій Сташків, заступник міністра освіти і науки України.

“Через війну велика кількість українців, на жаль, змушена наразі проживати в інших країнах і ми повинні постійно підтримувати з ними зв'язок, щоб не втратити ціле покоління наших громадян. Саме з цією метою функціонує Мережа Українських Освітніх Хабів, яка працює вже в 11 країнах ЄС та Великій Британії. Навіть більше, ми повинні скористатися і з цієї унікальної нагоди перейняти безцінний досвід, який набувають наші здобувачі освіти в різних країнах світу, і найкращі практики запровадити в українській системі освіти”, - зазначив Андрій Сташків.   

Під час Міжнародної освітньої конференції Подяки були оприлюднені результати опитування серед 6 783 українських батьків і опікунів, які тимчасово проживають в 11 країнах ЄС та Великій Британії (опитування анонімне, проведено Мережею українських освітніх Хабів серед користувачів освітніх послуг, які тимчасово знаходяться за кордоном):

  • 91,4% батьків/опікунів відповіли, що їхні діти відвідують місцеві школи за кордоном;

  • 63,4% батьків/опікунів відповіли, що їхні діти паралельно навчаються дистанційно в українських школах;

  • наступного навчального року 73,8% батьків/опікунів, які мають дітей шкільного віку, ще планують залишатись у країнах тимчасового перебування;

  • цікаво, що на питання скільки предметів наразі має дитина в місцевій школі у порівнянні з українською, 67,3% респондентів зазначили, що суттєво менше. Наприклад, в 11 класі польської школи дитина має 7 предметів, а паралельно в українській школі – 12 предметів;

  • подібна ситуація і з домашніми завданнями: 48,2% батьків/опікунів зазначили, що навчаючись наразі у місцевих закладах освіти, їх діти витрачають до 1 години на домашні завдання в день, а ще 25,7% зазначили, що дитина взагалі не витрачає час на домашні завдання. У той же час 41,6% відповіли, що навчаючись в Україні, їхні діти витрачали від 2 до 5 годин на домашні завдання щоденно.     

 “Ми розпочали на постійній основі діалог з українцями, які проживають за кордоном для формування пропозицій щодо покращення системи освіти в Україні на основі досвіду, який отримують наші громадяни в країнах перебування. Тому закликаємо всіх небайдужих батьків і опікунів, а також безпосередньо здобувачів освіти ділитися тим, що саме сподобалось у системі освіти країни перебування”, - зазначила координаторка Мережі Українських Освітніх Хабів, виконавчий директор Асоціації інноваційної та цифрової освіти Марія Богуслав.

Міжнародна освітня конференція Подяки стала підсумковим заходом річного потужного освітнього проєкту для українських дітей та вчителів, які через повномасштабну війну тимчасово проживають в інших країнах, що реалізувався Асоціацією інноваційної та цифрової освіти за сприяння Міністерства освіти і науки України, Інституту модернізації змісту освіти, Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) та фундації “Про Футуро”. За цей час відбулося понад 500 освітніх заходів, у тому числі щодо надолуження навчання та “Уроки для успішного життя”, в яких взяли участь 14 000 українських дітей з 15 країн світу.    

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-