СВІТ ПОЧИНАЄТЬСЯ З МАМИ!

СВІТ ПОЧИНАЄТЬСЯ З МАМИ!

Укрінформ

Світ починається з Мами,

З молитви, із казки її,

Із пісні, що йде поміж нами,

З усмішки, як зорі ясні!

«Світ починається з Мами» – саме з таких віршованих рядків, в яких закладено материнське тепло і мудрість, турбота і любов до дитини, розпочалася культурно-мистецька імпреза з відзначення найкращих з кращих доробок, представлених на Конкурс творчості дітей і юнацтва Київщини, яка відбулася у Київському фаховому коледжі прикладних наук.

Голова оргкомітету конкурсу – Іван Степурін, член Громадської ради при КМДА, голова Правління Міжнародного благодійного фонду «Твоя Доброта» и видавництва «Саміт-Книга». Заступник з організаційних питань – Ігор Найда, лідер Всеукраїнської інноваційної освітньої платформи «Сходи в Майбутнє», який своєю кипучою енергією, цілеспрямованістю, лідерським підходом, новими ідеями захопив усіх небайдужих до справи виховання, творчого розвитку та відновлення ментального здоров’я дітей війни Київщини.

Організаторами Конкурсу на рівні Київської області були:

Коаліція «Гостомельщина – простори мрій», Асоціація органів місцевого самоврядування «Київська агломерація», Постійна комісія з питань освіти, науки, культури, духовності та релігії Київської обласної ради, Комітет з питань культури, міжнародних зв’язків та туризму громадської ради при КМДА, Міжнародний благодійний фонд «Твоя доброта», Благодійний фонд «Право на гідне життя», Всеукраїнська інноваційна освітня платформа «Сходи в Майбутнє», Міжнародний благодійний фонд «Хай світ пізнає Україну», Київське міське та обласне об’єднання «Просвіта» імені Т. Шевченка, Київський коледж прикладних наук.

Організатором Конкурсу на міжнародному рівні є Міжнародна організація українських громад (IOUC FОURTH WAVE/МОУГ) «Четверта хвиля» в Торонто (Канада).

Як усе починалося? А розпочалося все з Гостомеля, з містечка, яке першим віч-на-віч зустрілося з московським ворогом 24 лютого 2022 року, що думав так легко і швидко пройти до Києва. Але ми вистояли, відрізавши ворогові дорогу до столиці! Була окупація…розпач…сльози…втрати… Діти теж бачили всі жахіття війни і протистояння, вони мужньо пережили все це, виливаючи свої емоції на папір та майстерно створюючи витвори декоративно-ужиткового мистецтва, бо об’єднали їх творчі проєкти: «Діти – Війна – Україна», «Стільник» тощо. Робота з обдарованими дітьми нині вийшла за межі містечка і навіть Київщини. Сьогодні ми співпрацюємо з українськими громадами з Торонто (Канада) – Хелен Поліщук, Спліт (Хорватія) – Олена Диба, Будапешт (Угорщина) – Уляна Княгинецька.

Меценатами конкурсу стали Корпорація «ЮРІЯ-ФАРМ» і «САМІТ-КНИГА», а основними доброчинцями – М. Гуменюк, О. Мойсеєнко, О. Динник, Л. Сова, Ю. Жиліна, О. Кочетков, І. Д. Деркач, С. Ляшко, І Чернишова, Т. Кударенко, Т. Фуртель, А. Чопчик, М. Чураєв.

До Оргкомітету Конкурсу надійшло понад 100 доробок з 19 громад Київщини, що представляли понад 25 населених пунктів. Відзнаки в трьох номінаціях («Живопис», «Декоративно-ужиткове мистецтво» та «Поетично-прозове (авторське) слово»), в кожній з яких було три вікових групи (6-10; 11-14 та 15-18 років), отримали понад 30 учасників Конкурсу з 15 громад. Десять доробок відзначено найвищою нагородою – Гран-прі.

Номінацію «Живопис» очолював народний художник України, графік, скульптор, живописець, член спілки дизайнерів України Валерій Франчук. Роботи талановитих дітей оцінювали відомі в Україні і за кордоном творчі особистості: Хелен Поліщук (Торонто), Олена Диба (Хорватія), Галина Єрко, Володимир Коскін, Оксана Фурлет, Віталій Хома, Анастасія Чемікос (Канада).

Гран-Прі у цій Номінації за врівноважене композиційне вирішення твору, гармонійне поєднання кольорів і майстерність виконання отримали:

  • Соломія КОРОЛЬКО, 9 років, Буча, за роботу «Моя мама – чарівниця», наставник – Оксана Фурлет;

  • Віра МУРЗИЧ («Найкраща мама»), 14 р., Славутич, наставник - Марина Насенок;

  • Анастасія КИРИЧЕНКО («Усе моє – все зветься Україна»), 15 р., Біла Церква, наставник - Ірина Шевченко.

Номінацію «Поетично-прозове (авторське) слово» очолила Ольга Ходацька, письменниця, педагогиня, доктор філософії. Авторські роботи дітей оцінювало поважне журі із відомих і знаних в Україні й поза її межами творчих особистостей (письменники, журналісти, режисери, кіносценаристи, композитори): Євген Букет, Тетяна Кондратенко, Анатолій Качан, Світлана Кас’яненко, Михайло Ільїн, Тетяна Негрій, Дмитро Ломачук, Ігор Якубовський.

Гран-Прі Номінації отримали найталановитіші діти Київщини:

  • Аліна СИМОНЕНКО, 13 р., Миронівка, наставниця - Ірина Кожем’яченко, за оригінальне представлення сюжету прозового твору «Я буду щасливою, мамочко!», емоційне вираження патріотизму і життєствердну позицію.

  • Вікторія СТЕЛЬМАХ, 16 р., Фастів, наставниця - Ольга Кудрявцева, за уславлення образу Матері й Сина у вірші «Я не здамся, мамо!», високий прояв патріотизму, активну громадянську позицію та збереження пам’яті про тих, хто поліг, захищаючи Україну! Окрему Подяку і подарунок Вікторія отримала від редакторки журналу «Я сам/а» Тетяни Кондратенко, на кінорежисера Дмитра Ломачука і співачки Тетяни Негрій.

  • Дарина ПЕДЧЕНКО, 17 р., Миронівка, наставник - Дмитро Кривов’яз, за поетичне представлення художнього образу борщу як частини українського культурного коду у вірші «Мамин борщ», возвеличення цінності українських Матерів, їхньої незламної віри в Перемогу! Ольга Ходацька подарувала Дарині на згадку свою книгу оповідань «Берег віри, надії, любові».

Головою журі в номінації «Декоративно-ужиткове мистецтво» була Наталія Полтавець – членкиня Національної спілки художників України, учасниця міжнародних, всеукраїнських та міських виставок, авторка багатьох наукових робіт.

До складу журі ввійшли її колеги – знані майстри народних мистецтв, провідні фахівці Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука: Галина Забашта, Олександра Кирилова, Леонід Нагірняк, Тамара Недошовенко.

Гран-Прі нагороджено найталановитіших:

  • Маргариту ПАНУХНИК, 7 р., Гостомель, «Краса моєї мами», (наставниця – Василина Панухник) – за яскравість розкриття образу мами та вдале поєднання різноманітних художніх засобів.

  • Олену САЛЬСЬКУ, 12 р., Рокитне, «Україна – МАТИ», (наставниця - Оксана Коваленко) – за відчуття родової єдності та потужний емоційний посил.

  • Вероніку МІРОШНИКОВУ, 15 р., Біла Церква, «Матусина радість», (наставниця - Валентина Коробко) – за витонченість кольорового рішення і гармонійну єдність.

Гостя конкурсу Людмила Бакало – Голова правління ГО БФ «Вітрила мрій», концертмейстер Київського національного університету культури і мистецтв, тепло привітала творчих дітей Київщини і подарувала пісню «Червона рута» (слова і музика Володимира Івасюка).

У своєму виступі І. Найда підкреслив важливість приділення уваги культурно-мистецькій творчості дітей та молоді, що сприяє покращенню ментального здоров’я, благополуччя в сім’ях і родинах, що так важливо в період війни. Лідер Всеукраїнської інноваційної освітньої платформи «Сходи в Майбутнє» акцентував увагу на розвитку особистості юних талантів, усвідомленні ними цінності національних традицій, що дозволить змінювати світ на краще і формуватиме фундамент Вільної України. Він висловив вдячність дітям, батькам, наставникам за участь у Конкурсі і побажав усім Перемоги.

Кожна дитина отримала в подарунок книжку від видавництва «Саміт-Книга), люб’язно презентовану видавцем Іваном Степуріним.

Спеціальні подарунки дітям Гостомельської громади вручила Катерина Павленко, начальник відділу культури, молоді і спорту Гостомельської ОТГ.

Депутатка Київської обласної ради Галина Єрко подарувала дітям фарби для створення нових шедеврів!

Долучилася до нагородження діток цінними подарунками і Олена Назаренко від БФ ВВС «Для українців»

Народна артистка України Тетяна Негрій розпочала імпрезу піснею «А ми за волю!» М. Моцика. Авторка і виконавиця пісень Світлана Кас’яненко виконала чудову авторську пісню «Набутися разом» про маму і наш незламний український дух у боротьбі з московським ворогом і на завершення подарувала пісню «Добрий день», яка об’єднала талановитих дітей, їхніх батьків і всіх, чия душа наповнилася дивними чарунками Добра, Краси, Творчості!

Всі учасники культурно-творчого заходу поринули в атмосферу доброзичливості, усвідомлення своєї причетності до створення цінностей, які є  духовно-ментальними підвалинами світобуття і вагомим кроком до наближення Перемоги й відродження України.

Ось лише один із відгуків: «Дуже вдячна за таке тепле, душевне, емоційне, щире свято. Я навіть і близько не очікувала, що мені так сильно ВСЕ сподобається! Щаслива, що поталанило побувати в оточенні прекрасних, талановитих, турботливих людей. Отримала неймовірний заряд позитивних емоцій».

Ольга Ходацька

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-