Як українські кластери та бізнеси інтегруються в ЄС

Як українські кластери та бізнеси інтегруються в ЄС

Укрінформ

29-30 березня 2023 року в м. Кошице (Словаччина) відбувся європейський кластерний форум Clusters meet regions на тему інтеграції українських кластерів та малого і середнього бізнесу в індустріальні екосистеми Європейського Союзу. Це однозначно ключова подія для українських кластерів, адже тема входження в європейські ланцюги доданої вартості та екосистеми дуже важлива. 

Форум організували Європейська платформа кластерної співпраці (ECCP) від імені Європейської комісії в партнерстві зі Словацьким інноваційним та енергетичним агентством, Союзом словацьких кластерів, Українським кластерним альянсом (УКА) і мережею Enterprise Europe Network та за підтримки програми EU4Business за фінансування Європейського Союзу та уряду Німеччини. На форумі був представлений стенд українських кластерів, де можна було обговорити можливості співпраці та обміну досвідом. Близько 350 осіб взяли участь у форумі (з них Україну загалом представляли 100 осіб, 40 з яких були членами делегації).

Які основні завдання стояли перед українськими кластерами?

Активна підготовка кластерів до форуму почалася ще в грудні 2022 року. Перед делегацією стояли завдання:

  1. Промоція проєкту УКА (Українського кластерного альянсу), кластерів, МСП та їх учасників.
  2. Вихід на конкретні домовленості про співпрацю з єврокластерами та входження в нові проєкти.
  3. Встановлення та розвиток відносин з ключовими стейкхолдерами кластерного руху за кордоном і в Україні.

Програма форуму була насиченою і включала виступи VIP-осіб від урядів країн та Європейської Комісії, 6 панельних дискусій, пітчинги 16 кластерів та десятки обмінів у мечмейкінгу в офлайн та онлайн форматах. Вся інформація щодо форуму, включно з відеотрансляцією та презентаціями представлена на сайті ЕССР.

У своїх виступах представники Європейської Комісії висвітлювали важливі меседжі щодо підтримки України, бізнесу та інвестицій, потужності такого партнера як Україна та грантові можливості для нас. Від Єврокомісії виступали: заступниця генерального директора DG GROW, Європейської Комісії – Майве Руте, директор Департаменту з управління мережами – Якуб Боратинський, старша експертка DG GROW, European Commission – Мартін Дісс, керівник Підрозділу зі стратегії ЄС для Дунайського та Балтійського регіонів, генеральний директорат Регіональної та міської політики – Йован Магнессон.

Важливими були виступи премʼєр-міністрів Словаччини та України, що підтверджує важливість конференції та партнерства на міжнародному рівні.

Едуард Хегер, прем’єр-міністр Словаччини зазначив, що перемога України важлива для цілого світу, саме тому стратегія відбудови має бути ключовим планом Європи. Висловив підтримку й наголосив, що сила ЄС в єдності та безпеці (і з останньою допомагає саме Україна). Важливим фактором економічної інтеграції є кооперація та стратегія і важливо, щоб про відбудову України зараз говорили на всіх рівнях.

Денис Шмигаль, премʼєр-міністр України провів свій виступ онлайн і розповів про переваги бізнесу з Україною для інвесторів, адже ми маємо висококваліфікованих працівників, розгалужену інфраструктуру, розвинені логістичні послуги. Зауважив, що Україна є найбільш амбіційним проєктом XXI століття, адже вона вже є двигуном змін та має багато перспектив й розповів про 5 основних напрямів для співпраці.

На конференції в Кошице було також організовано панельні дискусії, в яких брали участь: Кшиштоф Кристовський – віцепрезидент Європейського Кластерного Альянсу, Даніель Ач – голова Союзу Кластерів Словаччини, Денис Шемякін – директор Офісу реформ при Мінекономіки, Олександр Юрчак – голова УКА, Ольга Трофимова – директорка інтернаціоналізації УКА, голова спілки “Українського кластера автопрому та мобільності”, Пітер Келлер – керівник Департаменту програмам економічного розвитку Офісу прем’єр-міністра Угорщини. З боку України в панельних дискусіях брали участь Володимир Панченко (Аналітичний центр УКА), Геннадій Чижиков (ТПП України), Андрій Литвин (Офіс розвитку підприємництва та експорту), Світлана Михайловська (ЕВА), Сергій Цівкач (UkraineInvest), Оксана Очеретяна (ЕКА), Анна Гайдучок (GIZ), Олена Волошина (IFCU), Андрій Длігач (Центр Економічного Відновлення).

Головні досягнення участі українських кластерів

Українські та європейські кластери, а також представники влади високо оцінюють конференцію та участь українських кластерів у ній. УКА отримав багато позитивних результатів й нові шляхи для співпраці.

  1. Ми підписали мультилатеральну угоду про підтримку кластерного руху в Україні з п’ятьма країнами Східної Європи та Балтії (Польща, Словаччина, Чехія, Румунія та Латвія) зі спільною заявою про необхідність посилення підтримки українських кластерів для прискореної інтеграції в європейський простір. Детальний текст угоди тут.
  2. Зафіксували 5 білатеральних угод та домовленостей (меморандум про співпрацю між УКА та Литовською мережею кластерів, домовленість про початок роботи українсько-польського комітету у сфері Індустрії 4.0, меморандум про співпрацю між Київським хайтек кластером та ІТ-кластером Словаччини з м. Жиліни, меморандум про співпрацю у сфері подвійних технологій з Кошицьким технічним університетом. Підписана угода про співпрацю між Дніпровським Космічним Кластером та Авіаційним факультетом Кошицького Технічного Університету, а також двосторонні угоди та домовленості з Литвою, Польщею, Словаччиною та Кошицьким технічним університетом у різних сферах, таких як Індустрія 4.0, хай-тек, ІТ та подвійні технології.
  3. Український кластерний альянс (УКА) приєднався до великої українсько-словацької угоди з альтернативної енергетики як інституційний партнер.
  4. Ми досягли домовленостей щодо майбутніх заходів між українським та східноєвропейським кластерами (форум сталого розвитку у Львові, презентація Східноєвропейського космічного центру на авіаційно-оборонному форумі у Жешуві (Польща), спільний захід з румунською асоціацією кластерів).

Попереду ще багато роботи над запуском в реалізацію досягнутих домовленостей, організації нових заходів, залучення органів регіональної та центральної влади, створення консорціумів з зарубіжними партнерами.

УКА вже розпочав координацію дій щодо організації Львівської конференції на тему сталої інфраструктури.

 УКА продовжує свій розвиток й запрошує у свою спільноту нові кластери.

Виконавча дирекція УКА

Зміст публікації є виключною відповідальністю Українського Кластерного Альянсу (УКА) і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ. Делегація УКА в м. Кошице (Словаччина) відбувається за підтримки програми «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яка спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма сприятиме відновленню економіки України від наслідків війни шляхом створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств, підтримки інновацій та стимулювання експорту, що в кінцевому результаті є шляхом до сталого й рівномірного економічного зростання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-