Дослідження КШЕ: дохідність лісового господарства зросла на 70% завдяки біржовим торгам

Дослідження КШЕ: дохідність лісового господарства зросла на 70% завдяки біржовим торгам

Укрінформ

27 квітня Центр досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки (KSE Агроцентр) презентував Аналітичну роботу «Вплив біржової торгівлі на розвиток ринку деревини в Україні».

Як зазначили аналітики, Починаючи з проголошення незалежності, український ринок деревини характеризувався непрозорістю та неефективністю, які проявлялися у низькій простежуваності обігу лісоматеріалів та складнощах у встановленні справедливої ринкової ціни.

Починаючи з 2007 року, урядом вже проводились спроби впорядкувати процес реалізації деревини на товарних біржах розташованих в обласних центрах, проте торги носили неорганізований і безсистемний характер.

Тому одних із вирішальних кроків до розвитку сектору став запуск ліцензованої біржової торгівлі, який відбувся з набуттям чинності у липні 2021 року законів України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» та «Про товарні біржі», який і був проаналізований Центром досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки, в т.ч. шляхом проведення анонімних інтерв’ю з ключовими стейкхолдерами (лісові господарства, деревообробні підприємства, товарні біржі, галузеві державні органи).

Аналітики КШЕ відзначили, що від впровадження ліцензованих біржових торгів дохідність лісового господарства зросла на 70%, а саме з 11.1 до 18.9 млрд грн.

Разом з тим на заході відзначили, що ефективний біржовий ринок дозволяє посилити ефект від інших складових реформи лісової галузі. Зокрема, біржі розширюють потенціал використання інформаційної інфраструктури ринку для підвищення його прозорості. Це реалізується через синхронізацію біржових даних з електронною системою обліку деревини, Лісовим порталом та супутніми електронними сервісами («Ліс у смартфоні», «е-Сертифікат», «е-ТТН»). 

Крім того, розвиток біржової торгівлі взаємопов’язаний зі змінами інституційного середовища. Скажімо, відокремлення функцій Держлісагентства та створення ДП «Ліси України» допомагає посилити контроль над лісовими господарствами та активно залучати їх у біржові торги.

Докладніше з презентацією КШЕ «Вплив біржової торгівлі на розвиток ринку деревини в Україні» можна ознайомитися за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-