Гейдар Алієв любив Україну

Гейдар Алієв любив Україну

Укрінформ

Історія дипломатичного співробітництва між Україною і Азербайджаном уже перевищує 100 років. За ці роки багато що змінилося і в Україні, і в Азербайджані. Але що залишається незмінним, то це дружба, повага і взаємна підтримка. Щирість цих відносин яскраво проявилася у важкі дні двох країн. Україна показала свою підтримку Азербайджану у 44-денній Вітчизняній війні, а сьогодні Азербайджан показує, що він з Україною під час війни, яку веде Росія. Україна і Азербайджан взаємно підтримують суверенітет і територіальну цілісність один одного. Сьогодні внаслідок спільних зусиль президентів Азербайджану і України Ільхама Алієва і Володимира Зеленського між двома країнами існують стратегічні відносини. Азербайджан почав надсилати в Україну гуманітарну допомогу з перших днів повномасштабної війни.

Більшість історії розвитку співробітництва двох країн пов'язана із загальнонаціональним лідером Азербайджану Гейдаром Алієвим. Гейдар Алієв – основоположник дружніх азербайджано-українських відносин, архітектор сучасного Азербайджану. Завдяки його успішній зовнішній політиці Азербайджан є стратегічним партнером багатьох країн, зокрема України.

Невипадково багато українських громадських і політичних діячів вважають великого лідера Гейдара Алієва засновником дружби між Азербайджаном і Україною. Безцінними є заслуги великого лідера перед Україною під час його перебування на посаді заступника голови Кабінету міністрів СРСР, його допомога у будівництві низки великих промислових підприємств, заводів, культурних і спортивних комплексів в Україні. Його заслуги та ухвалені рішення щодо ліквідації наслідків Чорнобильської трагедії народ України згадує з великою подякою. Після здобуття незалежності нашими країнами Гейдар Алієв вміло виконав свою історичну місію щодо побудови дружніх відносин між Азербайджаном і Україною.

Жива легенда української політики, депутат при СРСР, колишній заступник Кабінету Міністрів України, голова Спілки жінок України Марія Орлик, поділилася своїми спогадами про Гейдара Алієва в інтерв'ю АЗЕРТАДЖ у 2019 році: «Друга зустріч з великим лідером відбулася, коли він обіймав посаду першого заступника голови Ради міністрів СРСР, Марія Орлик наголосила, що на той час Гейдар Алієв підписав багато документів для розвитку України: «У той період в Україні залишалися недобудованими понад 80 об'єктів культури. Склавши їх список, я представила його до Ради міністрів СРСР. Мене прийняв Гейдар Алієв та вислухав проблему. Його гуманістичний крок у хорошому розумінні здивував тодішнє керівництво України. Гейдар Алієв підписав документ щодо завершення будівництва всіх цих об'єктів».

Про свою роботу з Гейдаром Алієвим за радянських часів згадує колишній голова Держплану УРСР та голова Ради Міністрів республіки Віталій Масол: «З Гейдаром Алієвим ми зустрічалися лише на з'їздах та пленумах ЦК КПРС. А ближче познайомилися, коли він почав працювати у Москві в уряді. Тоді мені, як голові Держплану республіки, а згодом голові Ради Міністрів УРСР, доводилося залагоджувати з ним проблеми, пов'язані з Україною. Перший заступник голови Ради Міністрів СРСР дуже уважно ставився до інтересів нашої республіки. Підвищену увагу Гейдар Алієв приділяв Україні після Чорнобильської катастрофи: нам виділялися додаткові кошти на будівництво житла для постраждалих та знижувалися постачання до союзного фонду».

Заслуги Гейдара Алієва перед Україною в роки незалежності можна перераховувати дуже багато, але я хотів би обмежитись нагадуванням про одну з них. Завдяки Гейдару Алієву 1997 року Україна змогла зібрати врожай зернових. Тоді Росія підвищила ціну на паливо, яке вона продавала Україні. Тому Україна шукала інших джерел. Справу не можна було відкладати, бо було дуже спекотно і треба було починати жнива. Леонід Кучма, який на той час був президентом України, зателефонував Гейдару Алієву та попросив допомогти з пальним. На той час у самому Азербайджані був час збирання врожаю. Однак Гейдар Алієв дав завдання уряду, і паливо в Україну було доставлено за короткий термін. Українські аграрії досі пам'ятають жест доброї волі азербайджанського керівництва.

Гейдар Алієв любив Україну, а Україна любила і любитиме його. Сьогодні в Україні вшановують пам'ять Гейдара Алієва. У центрі Києва знаходиться парк імені Гейдара Алієва та його пам'ятник. У державних бібліотеках України є різноманітні книги про діяльність Гейдара Алієва. З березня 2013 року в Київському національному лінгвістичному університеті діє Центр азербайджанської мови і культури імені Гейдара Алієва.

Сьогодні спадщина Гейдара Алієва вивчається та передається майбутнім поколінням в Україні.

Еміль Гусейнлі

власкор АЗЕРТАДЖ В Україні

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-