Як правильно облаштувати спальню: поради дизайнерів

Як правильно облаштувати спальню: поради дизайнерів

Укрінформ

Сімейна спальня - індивідуальне і повністю закрите для гостей приміщення, в якому господарі проводять чимало часу, відпочиваючи після важкого дня. Її інтер'єр має налаштовувати на позитив, розслабляти і забезпечувати комфортний відпочинок. Правильне облаштування цієї кімнати гарантує спокійний сон, бадьорість і готовність до нових звершень.

Спальня - одна з найбільш функціональних зон, у якій людина залишається наодинці із собою, своїми захопленнями, хобі. Основні характеристики такого приміщення - простота і затишок, тому в кімнаті слід розташовувати тільки ті речі, які дарують позитивні емоції. При цьому важливо не перевантажувати простір та залишати вільною не менше половини площі. Правильно облаштувати спальню нескладно, достатньо лише скористатися порадами фахівців.

З чого почати

Якщо дозволяють фінанси, ремонт спальні краще довірити професіоналам, їм же варто доручити і розробку загальної концепції. А ось вибирати меблі можна вже самостійно, орієнтуючись на власні уподобання.

Центр будь-якої спальної кімнати - подружнє ліжко. Якщо дозволяє площа, краще відразу придбати двоспальну модель, навіть якщо ви все ще перебуваєте в пошуку другої половинки. Спати буде набагато комфортніше, та й у разі зміни сімейного стану меблі міняти не доведеться. Більшість меблевих магазинів сьогодні пропонує купити ліжко двоспальне з доставкою, тому переживати про складність підйому громіздких меблів на поверх та їх складання не доведеться.

Під час вибору слід звертати увагу на такі нюанси:

  • довжина і ширина спального місця;
  • м'якість спинки;
  • наявність гострих кутів і виступів;
  • наповнення матраца і його жорсткість;
  • наявність підйомного механізму або висувних білизняних ящиків.

Сучасний ринок меблевої продукції пропонує неймовірну кількість варіантів у різних цінових категоріях, тому вибрати відповідне за всіма показниками ліжко буде нескладно.

Обираючи габарити ліжка передбачайте приблизно по 15-20 см вільного простору з боків і в узніжжі, водночас довжину меблів обирайте з урахуванням зросту вищого партнера. Вільне місце по краях матраца дасть змогу не штовхатися ліктями і зайняти найбільш комфортну позу під час сну. Висота спального місця має бути такою, щоб ноги людини, яка сидить на ліжку, згиналися під прямим кутом, водночас стопи мають повністю розташовуватися на підлозі.

Фахівці фен-шуй пропонують різні варіанти розміщення ліжка в спальні, спираючись на перебіг енергії Ци та інші параметри. Яке б рішення ви не ухвалили, важливо потурбуватися, щоб з кожного боку ліжка і в його узніжжі залишалося не менше 60-70 см вільного простору. Це дасть змогу вільно перестилати постіль і розташувати поруч зручні приліжкові тумби.

Що ще поставити в спальню

Оскільки ліжко - важливий, але не єдиний предмет інтер'єру в спальні, необхідно продумати розташування й інших меблів.

Приліжкові тумби

Це зручний і функціональний предмет інтер'єру спальні. Тумби служать не тільки для зберігання різних дрібниць, туди можна поставити нічну лампу, будильник, покласти телефон та інші потрібні речі. Залежно від необхідності, можна вибрати як закриті тумби з шухлядами, так і відкритий варіант - з поличками.

У деяких випадках приліжкові тумби вже вбудовані в складне узголів'я, проте таке ліжко займає набагато більше місця і не завжди зручне. Однакові тумби по обидва боки ліжка допомагають підтримувати візуальний баланс.

Комод у спальні

Такі меблі відмінно доповнюють функціонал будь-якої спальні, а в маленьких приміщеннях часто замінюють шафу. Ширина більшості моделей становить 50-60 см, у деяких випадках зручніше використовувати комод із дзеркалом і гарним підсвічуванням - у такій комплектації він відмінно замінює туалетний столик.

Комод у спальні потрібно розміщувати так, щоб перед ним залишалося не менше 1 м вільного простору. У деяких випадках його встановлюють прямо в узніжжі ліжка, зонуючи простір.

Платтяна шафа

Більшість людей звикли зберігати весь одяг саме в спальні, особливо, якщо в будинку немає окремої гардеробної. У цьому разі шафа має бути об'ємною і місткою, але при цьому не надто захаращувати приміщення.

Виробники пропонують моделі з розсувними і розпашними дверцятами. Перші кращі для маленьких кімнат, а для других необхідно забезпечити щонайменше 50 см простору для зручного відкривання дверей. Для невеликих спалень часто вибирають вузькі шафи висотою до самої стелі. Це допомагає економити простір і отримати додаткове місце для зберігання речей.

Під час вибору шафи та її розміщення в спальні фахівці фен-шуй рекомендують звертати увагу на її фасад. Якщо в меблях передбачені дзеркальні дверцята, розташувати їх потрібно так, щоб ліжко в них не відбивалося.

Зона відпочинку

Якщо площа спальні дозволяє, у кімнаті можна влаштувати окрему зону відпочинку. У неї можна помістити зручні крісла або невеликий диванчик, кавовий столик, стильний торшер. Для забезпечення додаткового затишку підійде пухнастий килимок і м'які пледи. У такій зоні часто розташовують крісло-гойдалку, реклайнер або масажне крісло.

Декор спальні

За забезпечення комфорту в спальні відповідає правильно підібраний декор, тому слід подбати про покупку відповідного текстилю. Красиві штори, приємна до тіла постільна білизна, різноманітні подушечки, м'які пухнасті покривала і пледи легко забезпечать повну релаксацію і налаштують на позитивний лад.

Щоб спальня мала стильний і гармонійний вигляд, важливо простежити, щоб декоративні елементи поєднувалися між собою. У спальні краще уникати занадто яскравих, кричущих тонів, віддаючи перевагу постільним відтінкам, кавовій гамі, легким квітковим принтам.

Не менш важливий елемент облаштування спальні - правильне освітлення. На додаток до яскравого верхнього світла варто додати стильні торшери, бра, настільні лампи. М'яке світлове зонування додасть кімнаті затишку, допоможе розслабитися.

Як додатковий декор у спальні можна використовувати статуетки, картини, інтер'єрні іграшки, панно та інші елементи. Їх не повинно бути занадто багато, при цьому підбирати декор потрібно так, щоб він викликав тільки приємні асоціації і не захаращував простір.

Спальня - найбільш інтимне місце у квартирі, тому під час її оформлення не варто гнатися за модними трендами. Це місце для втілення персональних ідей і бажань, тому в ній доречно все, що викликає у господарів позитивні емоції.

Поради професіоналів

Щоб зробити простір затишним і ергономічним, варто скористатися такими рекомендаціями:

  1. Функціональність. Облаштовуючи місце для відпочинку, не перевантажуйте простір деталями. Намагайтеся використовувати якомога менш габаритні предмети меблів: громіздким комодам і шафам віддайте перевагу ліжку з підйомним механізмом або висувними шухлядами для зберігання речей. У спальні має бути багато повітря і природного світла.
  2. Візуальне наповнення. За всієї своєї функціональності спальня має бути красивою, адже візуальне сприйняття сильно впливає на психоемоційний стан людини. Меблі, виконані у світлих тонах, дають змогу візуально розширити простір, а використання яскравих декоративних елементів додасть кімнаті позитиву.
  3. Спокій, тільки спокій. Не поспішайте замовляти меблі для облаштування спальні, якщо ремонт у ній ще не закінчено. У цьому випадку легко прорахуватися з розмірами, адже навіть кілька неправильно виміряних сантиметрів не дадуть змоги встановити вже замовлені меблі в заздалегідь запланованому місці.
  4. Продуманий бюджет. Заздалегідь визначте граничну суму, яку ви готові витратити на облаштування спальні, і вибирайте меблі, виходячи з цього. Зручне і функціональне ліжко не завжди коштує дорого, достатньо лише правильно вибрати місце його купівлі.

Сучасні українські виробники пропонують широкий асортимент міцних, красивих і комфортних меблів за цілком доступними цінами. Чималий вибір подібних виробів представлений у каталозі інтернет-магазину "Світ Матраців", який уже давно зарекомендував себе на українському ринку. Вибрати й замовити відмінне ліжко з доставкою можна тут: https://svit-matrasiv.com.ua/ua. Усі моделі абсолютно безпечні у використанні, що підтверджується сертифікатами відповідності та довгостроковою гарантією. Фахівці магазину допоможуть вибрати меблі для спальні, що повністю відповідають вимогам покупця. Передбачено також виготовлення ліжка на замовлення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-