Нові правила отримання посвідчення водія в Україні: які зміни відбулися в процедурі?

Нові правила отримання посвідчення водія в Україні: які зміни відбулися в процедурі?

Укрінформ

Активний ритм життя та необхідність частих поїздок є основними причинами того, що все більше українців замислюються про придбання автомобіля. Транспортний засіб суттєво полегшує виконання різних повсякденних завдань, а також забезпечує комфортне пересування.

Саме тому, тільки за минулий рік було оформлено понад 900 тисяч посвідчень. Більшість отримували такі документи вже за новими правилами. Адже, влітку в законодавстві відбулись зміни. Про них потрібно обов’язково знати всім, хто вирішує записатись на курси водіння в Києві чи іншому місті. Тож, пропонуємо дізнатись про них детальніше.

Про що йдеться в нових правилах?

Законодавці тривалий час працювали над змінами, і в 2022 році вони все були прийняті офіційно та вступили в силу. Вже від 24 липня всі автошколи почали змінювати програми та переходити на новий порядок навчання. Щоб краще зрозуміти суть нововведень, потрібно згадати умови отримання посвідчення водія, які діяли раніше. До літа 2022 року всі охочі навчитись водінню авто мали змогу отримати документ після проходження курсів в автошколі.

Їхня тривалість складала 2 місяці. Щоб підтвердити здобуті вміння, кожен учень мав скласти 2 іспити: з практичної та теоретичної частини. Після внесення змін алгоритм проходження навчання в автошколі дещо змінився. Водіям-початківцям варто враховувати наступні особливості:

  • іспит з теоретичної частини, який раніше проводився в автошколі скасований – тепер потрібно складати його безпосередньо в СЦ МВС;
  • учням потрібно обов’язково підтвердити знання з практики в СЦ МВС (для цього потрібно скласти іспит безпосередньо в організації);
  • навчання розмежовується на теоретичні та практичні заняття (програма в автошколах поділена відповідно до цього нововведення).

За словами офіційних осіб, що були відповідальні за введення нового порядку, такі зміни в навчанні впроваджувались не випадково. Законодавці пояснили, що новий алгоритм проходження навчання для отримання прав створений задля вдосконалення процедури.

Крім цього, таким чином можна підвищити рівень безпеки на дорогах. Ще однією перевагою нового порядку є те, що він сприяє уважнішому ставленню до навчання та більш глибокому вивченню ПДР. Зокрема, задля досягнення цієї цілі було вирішено розмежувати програму підготовки на практичні та теоретичні заняття.

В цілому такий підхід, на думку законодавців, зробить процес кращим. Відтепер всім охочим отримати водійське посвідчення потрібно бездоганно вивчити теорію та практику, а потім підтвердити здобуття навиків окремо по кожній частині.

Які етапи за новими правилами потрібно пройти водію початківцю?

Відповідно до нових правил, процедура отримання посвідчення водія складається з декількох етапів. Кожен водій-початківець повинен виконати наступні кроки:

  • визначитись, в якій автошколі буде проходити вивчення теорії (вона має бути акредитована відповідно до стандартів МВС);
  • пройти теоретичні заняття та отримати документ (свідоцтво, яке підтверджує здобуття знань та діє на протязі року);
  • записатись в СЦ МВС та скласти там іспит по теоретичній частині;
  • звернутись в автошколу та записатись на курси з практики водіння (можна обрати ту ж саму автошколу, в якій вивчалась теорія);
  • пройти навчання з практичної частини в автошколі та отримати відповідне свідоцтво (документ дійсний на протязі 2 років);
  • записатись в СЦ МВС та скласти іспит з практики (кожному учневі надається 3 спроби).

Якщо всі етапи успішно пройдені, то водій-початківець може подати документи на отримання посвідчення. Що стосується безпосередньо навчання, то варто враховувати додаткові аспекти. До практичної частини не можуть перейти учні, які не вивчили теорію та відповідним чином це не підтвердили.

Крім цього, потрібно враховувати можливість підготовки до практичного іспиту в СЦ МВС на спеціальному онлайн-тренажері. Цей інструмент допомагає краще підготуватись до здачі іспиту та зрозуміти особливості процесу. Онлайн-тренажер також показує перелік маршрутів, які інструктори використовують в процесі випробувань. Щоб скористатись таким тренажером, достатньо знайти відповідний розділ на сайті МВС.

Додатковим нововведенням є можливість отримання посвідчення водія в електронному форматі. Учні, які успішно завершують навчання та проходять всі іспити, можуть розраховувати на такі права. Щоб їх побачити, достатньо відкрити програму «Дія». Вся необхідна інформація буде відображена разом з іншими цифровими документами.

Які документи потрібно подати в автошколу?

Після появи новин про зміну алгоритму отримання посвідчення водія, актуальним стало також питання про пакет документів, необхідний для навчання. В автошколах у водіїв-початківців наразі просять наступні види документів:

  • ідентифікаційний код;
  • фотографію;
  • медичну довідку (у менеджерів автошколи можна дізнатись форму);
  • паспорт.

Такий же набір документів буде потрібен учням під час звернення до СЦ МВС України. Проте, є декілька нюансів. Для запису на складання іспитів необхідно надати також свідоцтва, отримані в автошколі.

Новий порядок отримання посвідчення водія викликав суперечливі думки у водіїв-початківців. Проте, на практиці такі оновлення показали гарні результати. В результаті впровадження змін певні процеси стали цифровими, бюрократія знизилась, а підготовка покращилась.

Джерело: just-avto.kiev.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-