ДП МПІУ зняло документальний проєкт «Лютий довжиною в рік»

ДП МПІУ зняло документальний проєкт «Лютий довжиною в рік»

Укрінформ

До річниці повномасштабного вторгнення на телеканалах «Дом» та FREEДОМ і на англомовній Youtube-платформі UATV.English, які входять до складу державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України», відбулась прем’єра документального проєкту власного виробництва «Лютий довжиною в рік».

Проєкт складається з трьох частин, які розповідають про день, який змінив усе наше життя, що йому передувало, як ми боремось уже рік, хоча всі зовнішні експерти відводили Україні не більше тижня, і як разом із союзниками наближаємо Перемогу. Кадри історичної хроніки проводять глядачів через ключові події в Україні та світі, які передували повномасштабному вторгненню, та головні події року великої війни. У студії проєкту їх коментують українські державні діячі, представники Міністерства оборони та Міністерства внутрішніх справ, військові експерти, політологи.

«Документалістика – важливий напрям для платформи іномовлення. Власними силами ми вже зняли кілька документальних проєктів про весь той біль, жах і випробування, які випали українцям з 24 лютого. Це історії про матерів, дітей яких забрала війна, історії про полеглих воїнів, історії наших жінок-біженок за кордоном. Також у нас відбулись прем’єри дуже життєствердних документальних циклів «Залізні люди» і «Кава твого міста», що показують, як праця кожної людини на своєму місці допомагають нам триматися. Сильна документальна складова є в наших програмах «Дочекаюсь» та «Без зброї». Усі їх об’єднує те, що в основі кожного проєкту історія конкретної людини. Матеріалу для таких історій сьогодні, на жаль, стільки, скільки є українців. Плануємо ще кілька прем’єр цього року. «Лютий довжиною в рік» - це документалістика іншого жанру, це історична хроніка і аналітичне осмислення тих подій і процесів, які дозволили Україні вистояти цей рік і дають нам впевненість у Перемозі», зазначила генеральна директорка державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України» Юлія Островська.

Перша частина проєкту «Лютий довжиною в рік» розповідає про те, як Україна протягом 2021 року готувалася до повномасштабного вторгнення Росії. Вона охоплює події від 21 липня 2021 року, коли вийшла стаття Путіна «Об историческом единстве русских и украинцев», де російський диктатор стверджував, що українці та росіяни – один народ, і яка стала знаком його готовності напасти, до 23 лютого 2022 року. У цей же час, в останній декаді липня, в Україні відбулась низка кадрових призначень та законодавчих рішень, які зміцнили нашу обороноздатність. Головнокомандувачем Збройних сил було призначено Валерія Залужного, міністром внутрішніх справ Дениса Монастирського, парламент ухвалив закон "Про основи національного спротиву", роди військ отримали нових командувачів, були залучені десятки бойових командирів, які мали бойовий досвід з 2014 року. На початку листопада Україна отримала цивільного міністра оборони Олексія Резнікова, що повністю відповідало стандартам НАТО. За 184 дні до повномасштабного вторгнення Україна святкувала 30 років незалежності. На думку експертів, воєнний парад і промова Президента Володимира Зеленського показували, який величезний злам відбувся як у державній політиці, так і особисто в ньому. «Це була демонстрація від Президента: «Це — моя країна, це — моя зброя. Ми будемо [боротися], і ви нас просто так не візьмете. Хай це бачить увесь світ», — говорить голова Українського центру безпеки, радник Міністерства оборони Сергій Кузан.

Далі було виведення американських військ з Афганістану, яке переконало Путіна у слабкості Заходу, візит глави ЦРУ до Москви, численні спроби західних лідерів поговорити з російським президентом, ультиматум Росії щодо нерозширення НАТО, виступ Володимира Зеленського на Мюнхенській безпековій конференції, рішення Путіна про визнання ЛНР та ДНР, і розуміння, що Україну, крім неї самої та її армії, ніхто не захистить. Водночас, за 137 днів до вторгнення в Україну почали надходити перші партії безпекової допомоги зі США. Зброя, яка до них входила, була призначена для піхоти та ведення ближнього бою, і зіграла свою роль у перші тижні вторгнення. «Вони [західні партнери] наголошували на тому, що Путін ухвалив рішення про ліквідацію вищого керівництва країни, про створення концтаборів, фільтраційних таборів. Вони нам пояснювали, що ми не маємо шансів на супротив, якщо Путін прийме рішення перейти в атаку. Я їм пояснював, що ви просто нас не знаєте», – говорить секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

У другій частині документального проєкту «Лютий довжиною в рік» йдеться про те, як Україна вистояла в перші чотири місяці війни: від 24 лютого до 23 червня, коли до нас надійшли перші HIMARS. Що відбувалось у перші години і дні війни в Офісі Президента, на полі бою і в небі над Україною. Чому не впав Київ. Навіщо українська делегація їздила на переговори до Білорусі. Як росіяни тікали з Київщини, Чернігівщини та Сумщини, і що показали світу їхні звірства на окупованих територіях, обстріли цивільних об’єктів та мирних людей Чернігова, Харкова, Маріуполя, Краматорська, захоплення Запорізької АЕС. Як був окупований Маріуполь і Херсон, і чим важливий героїзм захисників «Азовсталі».

Очільник ГУ Національної поліції в Київській області Андрій Нєбитов пригадує, що близько четвертої ранку отримав інформацію про обстріли блокпостів та бої в Чорнобильській зоні. Мер Ірпеня Олександр Маркушин о п’ятій ранку почув вибухи, а вже о 6:15 був на роботі та організовував на спротив людей, які мали зброю. За словами речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, у перший день війни Україна пережила такий масований ракетний удар, якого не переживала жодна країна в жодні часи у світі, багато ракет потрапили в цілі, та все ж росіянам не вдалось знищити нашу ППО. Командир 4-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії України Артем Ілюхін розповідає, як пошкодження злітної смуги та знищення частини елітного російського десанту в Гостомелі зірвало плани окупантів щодо блискавичного штурму Києва.

За словами радника керівника Офісу Президента України Михайла Подоляка, 24 лютого в ОПУ шоку не було. Шок був у світі. Секретар РНБО Олексій Данілов пригадує, як о 05:15 відбулося перше засідання РНБО щодо плану оборони країни, оголошення мобілізації та введення воєнного стану. «Інформація валилася величезним комом, що вони (росіяни – ред.) хочуть мати. Мова йшла про Лівобережну Україну повністю. Мова йшла про Київ. Я дуже добре пам’ятаю, що перший дзвінок Президент зробив Борису Джонсону. Це було о 6 годині 4 хвилини ранку. Це був знаковий дзвінок. І те, як підтримував Борис нашу країну, нашого Президента - це дуже важливо», - говорить секретар РНБО Олексій Данілов.

На початку квітня Урсула фон дер Ляєн, Жозеп Боррель та Борис Джонсон першими серед західних лідерів відвідали Київ, Ірпінь, Бучу, де на власні очі побачили звірства росіян. Це очевидно змінило їхнє ставлення до цієї війни. Стійкість українців підштовхнула лідерів західного світу до більш ефективних кроків на підтримку України, було ухвалено рішення про надання більш потужної зброї, про ленд-ліз, про ембарго на російську нафту. 23 червня, на 120-й день вторгнення, Єврокомісія надала Україні статус кандидата на членство в Європейському союзі, цього ж дня в Україну надійшли перші ракетні системи залпового вогню HIMARS.

У третій серії документального проєкту "Лютий довжиною в рік", яка охоплює період з 23 червня 2022 року до 24 лютого 2023-го, йдеться про зміцнення коаліції на підтримку України, перші удари по Криму, вибух на Кримському мосту, блискавичне звільнення Харківщини, деокупацію Херсона, зміну росіянами тактики, ракетні обстріли Києва та інших міст, спроби знищити нашу енергетичну інфраструктуру та влаштувати в Україні блекаут. В цей же час Президент України Володимир Зеленський відвідує найгарячішу точку фронту – Бахмут, а вже за два дні витупає перед американським конгресом. Поступово змінюється позиція США та інших союзників щодо надання нам наступальної зброї. У переддень 24 лютого Україну відвідує президент США Джо Байден.

Посилання на першу частину проєкту:

Повністю документальний проєкт «Лютий довжиною в рік» українською мовою можна подивитися на сайті або YouTube каналу "Дом", у перекладі російською мовою на YouTube каналу FREEДОМ, англійською на Youtube-платформі UATV.English

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-