Просвітництво, оповіщення, створення центрів безпеки: 5 кроків до безпечної громади

Просвітництво, оповіщення, створення центрів безпеки: 5 кроків до безпечної громади

Укрінформ

Безпека — одне з головних слів 2023-го, поряд зі словами «мир» та «перемога». Адже повномасштабне вторгнення принесло не один десяток викликів та загроз: від прямих — ракетних обстрілів, замінувань та окупації — до опосередкованих — збільшення числа побутових пожеж, вибухів газових балонів та аварій внаслідок відключень світла. І поки триває війна, повної безпеки в Україні, на жаль, сподіватися марно. Але вже сьогодні ми можемо впроваджувати важливі зміни, аби зробити свої громади значно безпечнішими.

Разом з експертами ДСНС розповідаємо, які п’ять кроків допоможуть громадам знизити ризики для мешканців та стати безпечнішими.

  1. Просвітницька робота

Дотримання правил безпеки всіма мешканцями громади — ключ до зміни безпекової ситуації в цілому. Доки вони неправильно користуються пічним опаленням та газовими пальниками, нехтують повітряною тривогою та необхідністю носити світловідбивальні елементи на дорозі в темний час доби — статистика надзвичайних подій та ситуацій росте. Якщо ж цивільне населення ставиться до цього відповідально — рятувальники можуть зосередитися на ліквідації масштабних надзвичайних ситуацій, які щодня виникають внаслідок воєнних дій.

Підвищити обізнаність громадян і допомогти їм власноруч пильнувати свою безпеку – завдання, яке можна виконати всередині кожної громади. Для цього слід формувати світогляд, спрямований на культуру безпеки життєдіяльності. У цьому можуть стати в пригоді матеріали кампанії «Безпека (Ци)Вільних».

Що можна робити:

  • Проводити просвітницьку діяльність у навчальних закладах.

  • Створювати класи безпеки для навчання дітей, як діяти у надзвичайних ситуаціях.

  • Організовувати лекції, доповіді, конференції й тематичні вечори.

  • Друкувати та розповсюджувати серед населення пам’ятки, методичні рекомендації, посібники.

  • Спільно з локальними медіа створювати матеріали на тему цивільної безпеки.

  • Організовувати мобільні пункти з навчання населення діям під час надзвичайних ситуацій.

  1. Оповіщення населення

Якісне оповіщення — важлива складова шляху до безпечної громади. Електросирени можуть не працювати під час відключення світла або ж сигнал повітряної тривоги не чути у віддалених куточках громади. Тоді люди просто не знають цього і наражають себе на небезпеку.

Що можна робити:

  • Використовувати не лише електросирени централізованого та ручного запуску, а й вуличні гучномовні пристрої, сирени спецтранспорту та інші доступні засоби.

  • Публікувати сповіщення про тривогу у соціальних мережах.

  • Використовувати для оповіщення місцеве телебачення та радіомовлення.

  • Розробити та використовувати чат-боти, щоб сповістити населення.

  • Організувати резервні канали зв’язку з використанням обладнання супутникового зв’язку Starlink.

  1. Заходи безпеки в умовах війни

Життя в умовах війни диктує нові правила: відтепер кожен українець має знати, де найближче укриття, щоб будь-якої миті мати змогу туди спуститися. За даними ДСНС, лише 10% українців забезпечені укриттям у захисних спорудах, облаштованих за всіма нормами. 90% мешканців перечікують повітряну тривогу в найпростіших укриттях та спорудах подвійного призначення. Відтак, у громаді варто потурбуватися, щоб усі її мешканці мали доступ до захисних споруд.

Що можна робити:

  • Визначити потреби громади: чи є захисні споруди, чи вистачає їх.

  • Оцінити стан укриттів.

  • Провести огляд приміщень у підвальних і цокольних поверхах будівель на території громади.

  • Оснастити ці споруди необхідним обладнанням.

  • Розмістити карту захисних споруд у людних місцях громади.

  1. Створення підрозділів добровільної пожежної охорони

Підрозділи добровільної пожежної охорони (ДПО) — ще один важливий крок до безпечної громади. З огляду на підвищення кількості пожеж внаслідок бойових дій та відключень світла — це реально робочий інструмент. Так, за даними ДСНС, після створення мережі ДПО, час очікування рятувальних підрозділів у віддалених населених пунктах значно скорочується: з 40–70 хв до 5–20 хв. Рятувальний підрозділ прибуває швидше.  А отже попереджує значні матеріальні та людські втрати, забезпечуючи вчасну допомогу мешканцям віддалених населених пунктів.

Що можна робити:

  • Утворити підрозділ добровільної пожежної охорони рішенням органу місцевого самоврядування, громадської організації, суб’єктом підприємництва або навіть як симбіоз попередніх варіантів.

  • Зібрати команду місцевих жителів, готових пройти навчання та медогляд, виїжджати на пожежі та проводити превентивні кампанії й тренування.

  1. Створення центрів безпеки

Розбудова мережі Центрів безпеки у громадах має забезпечити ефективне реагування на надзвичайні ситуації, скоротивши час очікування бригади у віддалених населених пунктах до 20 хвилин. Центр безпеки — це об’єкт інфраструктури громади, в якому можуть розміщуватися декілька служб, які виконуватимуть функції у сфері забезпечення безпеки життєдіяльності населення:

  • місцевий пожежно-рятувальний підрозділ,

  • підрозділи служби екстреної медичної допомоги,

  • приміщення для роботи дільничного офіцера поліції.

В Україні вже працюють 36 Центрів безпеки, які об'єднують пожежну, медичну допомогу та поліцію в єдину модель безпекової комунікації. За словами експертів, це ефективний шлях до безпечної громади.

Що можна робити:

  • Затвердити радою ТГ розділу Програми соціально-економічного розвитку, який передбачатиме створення Центру безпеки та здійснення на території ТГ відповідних заходів.

Безпечна громада — це не просто словосполучення, а реальна можливість. Починати організовувати безпечне середовище для її мешканців можна вже сьогодні, рухаючись від елементарних нововведень до глобальних змін.

Пильнуйтеся та пильнуйте інших!

Ця публікація була створена в межах кампанії «Безпека (Ци)Вільних». Кампанія «Безпека (Ци)Вільних» реалізується ГО «Інтерньюз-Україна» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-