Parimatch Foundation сприяв оздоровленню 250 дітей, які постраждали внаслідок війни

Parimatch Foundation сприяв оздоровленню 250 дітей, які постраждали внаслідок війни

Укрінформ

У грудні-лютому 2022-2023 рр. благодійний фонд Parimatch Foundation  у межах програм «Допомога Україні» та «Mental Health» направив на відпочинок до оздоровчих таборів 250 дітей з прифронтових територій Запорізької та Херсонської областей, а також  з деокупованої Славутицької громади.

Діти не мають чути вибухи, спостерігати за розбитими будівлями у рідному місті та очікувати на відбій тривоги в укритті, тремтячи від страху. Особливо це стосується малечі, яка перебувала на окупованих територіях та досі проживає у прифронтових зонах України. Вони потребують психологічної реабілітації та соціалізації з однолітками в безпечних для життя місцях, щоб впоратися з наслідками повномасштабної агресії російської федерації. Це — головні напрямки програм «Допомога Україні» та «Mental Health», завдяки яким діти відправилися до оздоровчих таборів цієї зими.

Перша зміна дітей з Херсонської області відвідала навчально-оздоровчий табір «Артек-Прикарпаття» у грудні 2022 року, наступні дві зміни вирушили у «Leader Land у Водограї» (ред.- на Закарпатті). Через спортивні заняття та роботу з психологами, діти мали змогу покращити свій фізичний та емоційний стан. За два тижні юні відпочивальники встигли взяти активну участь в спортивних змаганнях, майстер-класах, інтелектуальних квізах, тімбілдінгах, а завдяки організації дистанційного навчання — не пропустили й шкільні заняття.

Варто зазначити, що психологи слідкували за психічним станом дітей, працювали над подоланням стресу і зменшенням рівня тривожності, а тимчасова зміна місця проживання з регіонів активних бойових дій у більш безпечні стала психологічним розвантаженням для малечі.

«Ми організовуємо тренінги в інтерактивній формі — з конфліктології, самопрезентації, ораторської майстерності та інших предметів для полегшення запам’ятовування інформації. Дітистають більш самостійними, організованими, вчаться взаємодіяти у команді, із задоволенням спілкуються.

Якщо говорити про процес подолання негативного досвіду, то вкрай важливою є фізична активність, оскільки тіло реагує на стрес — завмирає, й це несе загрозу для усього організму.  У таборі кожен обирає комфортний для себе темп та дистанцію, а командні спортивні ігри на свіжому повітрі забезпечують розвиток комунікаційних навичок і покращення самопочуття. Перебування в навчально-оздоровчому таборі — неоціненний внесок для розвитку і становлення дитини як особистості», - зауважила керівник програм табору, психологиня, експертка дитячо-батьківських відносин та арт-терапевтка Ірина Дейнеко.

Наразі 50 дітей із Запорізької та 25 із Херсонської областей знаходяться в таборі на Закарпатті. До кожної зі змін таборів були направлені діти-сироти, які втратили батьків під час війни, діти військових та діти з районів, які знаходяться у прифронтовій зоні. Формувати групи дітей, які найбільше потребують підтримки Фонду Parimatch Foundation допомогли обласні військові адміністрації  та місцеві Служби у справах дітей. 

«На цей час в Запоріжжі та області проживають майже 10 тисяч дітей, які вимушено покинули тимчасово окуповані території Запорізької області, з них — 150 проживають в дитячих будинках сімейного типу, прийомних та опікунських сім’ях. Більшість дітей, які зараз знаходяться в навчально-оздоровчому таборі на Закарпатті, вперше подорожували потягом Укрзалізниці, але, на жаль, неодноразово відчували стрес під час обстрілів мирних міст. Їхній перший відгук про відпочинок викликає сльози — здивування і радість, що не чути сирен та пострілів, а є лише походи, розваги, живе спілкування з наставниками та новими друзями», - розповіла начальниця Служби у справах дітей Запорізької ОДА Антоніна Матвєєва.

Зауважимо, що виїзд дітей з Запоріжжя до оздоровчого табору відбувався 10 лютого після масованого ракетного обстрілу — 17 влучань у місті за годину.  Мирні мешканці Херсонщини також майже щодня потерпають від  обстрілів військових рф.

Міжнародний благодійний фонд Parimatch Foundation вже впродовж 4 років працює у напрямках доступного спорту та освіти для дітей, а з перших днів повномасштабного вторгнення зосередився на підтримці України та українських сімей з дітьми. Фонд започаткував дві додаткові комплексні програми «Допомога Україні» та «Mental Health».

У межах програми «Mental Health» 350 українських психологів пройшли навчання у найкращих експертів Ізраїлю, та змогли надавати кваліфіковану допомогу дітям та родинам, які гостро відчувають наслідки травми війни. Також було розроблено 2 проєкти, які є інструментами роботи з дітьми — це перша терапевтична україномовна збірка «Таємні історії маленьких і великих перемог»  та арт-терапевтична розмальовка. Продукти спрямовані підтримати українських дітей, які  постраждали від російської агресії. 

«Діти особливо гостро і важко переживають війну. Їм у першу чергу важливо надати емоційну опору та підтримку. Тому ми започаткували дві комплексні програми «Допомога Україні» та «Mental Health». Для того, щоб допомогти дітям відволіктися від негативних думок або забути про них на деякий час, провести дозвілля з користю для фізичного та ментального здоров’я. У таборах вони продовжують навчання, оздоровлюються, займаються спортом, спілкуються з психологами, відвідують культурні та творчі студії», - зазначила засновниця Parimatch Foundation Катерина Білоруська.

Нагадаємо, що влітку 2022 року табори відвідали перші групи дітей. Вони відпочили на Кіпрі, Закарпатті та у Болгарії. Позитивний ефект від спортивно-оздоровчої програми та ментальної підтримки здоров’я відчули на собі понад 500 дітей, що мотивувало й надалі продовжити цей досвід, особливо зараз, коли зимовий період для дітей став не самим простим випробуванням — без світла, опалення та продовженням масованих ракетних ударів рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-