Майбутніх лікарів навчали протидіяти ВІЛ: фахівці Фундації АнтиСНІД США в Україні провели лекцію в НМУ імені Богомольця

Майбутніх лікарів навчали протидіяти ВІЛ: фахівці Фундації АнтиСНІД США в Україні провели лекцію в НМУ імені Богомольця

Укрінформ

Знати про ВІЛ — перший крок для подолання епідемії, яка триває. Тому 30 листопада 2022 року на запрошення студентів-медиків Національного медичного університету імені Богомольця представники Фундації АнтиСНІД США в Україні провели лекцію на тему: «Що таке ВІЛ та яка існує профілактика. Презентація дослідження AHF». Також біля університету організували мобільне тестування на ВІЛ, де всі охочі перевірили стан свого здоров’я, отримали презервативи та роздаткові матеріали. 

Уважне ставлення до симптомів інфекції та своєчасне направлення на тестування — базові умови подолання епідемії ВІЛ в Україні. Останніми роками в країні зберігається тенденція до зниження щорічної кількості нових випадків ВІЛ. Це добре видно, якщо прослідкувати дані протягом років: пік зареєстрованих захворювань зафіксований у 1999 році — 33,7 тисяч. У 2021 нових випадків було трішки більше 15 тисяч. 

Утім, проблема зберігається. За даними Центру громадського здоров'я МОЗ України, з початку року, зареєстровано понад 9 тис. випадків ВІЛ-інфекції, більше двох тис. випадків СНІДу та майже одна тис. смертей, зумовлених СНІДом. Тобто щомісяця в Україні реєструються понад одна тис. людей з ВІЛ-інфекцією.

Також проблематика підтверджується результатами дослідження, яке провела Фундація АнтиСНІД-США в Україні та Український інститут політики громадського здоров’я у 2021 році. AHF опитали 22 людини, яким вперше в житті був поставлений діагноз ВІЛ на пізніх та дуже пізніх стадіях, протягом 2018-2020 років. Згідно з дослідженням медичні працівники не пропонують зробити тест на ВІЛ через поширену точку зору стосовно ВІЛ-інфекції, що це хвороба певних «груп ризику». Хоча тестування на ВІЛ займає лише 15 хвилин і є безкоштовним, пацієнти куди частіше витрачають багато грошей на дорогі аналізи та лікування, яке не допомагає. У більшості учасників дослідження «маршрут пацієнта», тобто шлях до отримання діагнозу ВІЛ-інфекція, тривав від 3 місяців до 6 років.

«Проблема ВІЛ полягає в тому, що інфекція достатньо тривалий час може не проявляти себе жодним чином і такий період може тривати роками. На додаток, ситуацію погіршує високий рівень стигматизації: досі вважається, що ризик ВІЛ пов’язаний виключно з асоціальною поведінкою, тому багато людей вважають «мене не зачепить», — коментує голова Представництва АнтиСНІД-США в Україні Ярослава Лопатіна. — Проте проблема ВІЛ стосується кожного. І важливо, що майбутні українські лікарі це розумітимуть, адже вчасне направлення на тест може дійсно врятувати життя».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-