Функціонування ринку деревини у 2022 році

Функціонування ринку деревини у 2022 році

Укрінформ

22 листопада 2022 року за ініціативою Державного агентства лісових ресурсів України та групою асоціацій та об'єднань деревообробних підприємств було проведено круглий стіл на тему «Функціонування ринку деревини та деревообробної галузі  у 2022 році: результати, виклики у воєнний період та перспективи розвитку».

Участь у заході взяли: перший заступник голови ДАЛРУ Ю. Сотник, член НКЦПФР А. Ільін, в.о. директора новоствореного ДП «Ліси України» І. Лицур, директор ДП «ЛІАЦ» М. Рівтін, представники ліцензованих товарних бірж та керівники асоціацій деревообробників Львівської, Ів. Франківської, Закарпатської, Сумської, Хмельницької, Харківської, Рівненської областей, а також ГО «Асоціація «Меблідеревпром» та ГС «Асоціація деревообробних підприємств України».

«Наразі галузь знаходиться в процесі реформування, агентство вживає відповідні заходи щодо повноцінної роботи ДП «Ліси України» та належного забезпечення сировиною деревообробників, соціальної сфери та населення. Реалізація ресурсу за допомогою ліцензованих товарних бірж довела свою ефективність», - зазначив перший заступник голови ДАЛРУ Юрій Сотник.

Так, станом на 15.11.2022 року на біржах реалізовано понад 4,6 млн куб. м деревини на загальну суму 13,1 млрд грн. За рахунок конкуренції, яку забезпечують біржі на своїх торгах навіть у воєнний період, додатковий дохід державних лісових господарств склав 1,31 млрд грн. Протягом 2022 року у торгах УУБ взяли участь понад 2,4 тис. підприємств, у торгах УЕБ понад 2,5 тис. відповідно.

Представники обласних асоціацій деревообробних підприємств розповіли про стан функціонування деревообробної галузі в їхньому регіоні, в т.ч. в контексті забезпечення їх підприємств сировиною та динаміки ринку в сусідніх країнах. Деякі асоціації висловили свої пропозиції щодо підтримки галузі й доцільності зниження стартових цін на торгах, на яких в подальшому учасники в боротьбі між собою визначатимуть їх реальний рівень.

Олександр Мунтянов, Голова ГС «Асоціація деревообробників Закарпаття»:

«Вважаю за доцільне підтримати вітчизняного переробника з певною глибиною переробки шляхом формування стартової ціни аукціону від собівартості заготівлі, а не посилаючись на продажну ціну попередніх аукціонів. Це ринок, він вже майже відсіяв недоброякісних покупців-посередників і він сам відрегулює ціноутворення на той чи інший товар, а в умовах війни та світової кризи українські деревообробники повинні мати від держави певні привілеї в вигляді можливості придбати сировину за реальною конкурентною ціною»

Микола Когут, Голова ГО «Асоціація деревообробників та лісозаготівельників Львівщини»:

«Останній рік на ринку деревини намітились певні позитивні зміни. Запроваджено публічні електронні торги не лише з продажу необробленої деревини, а і для продажу пиломатеріалів. Деревообробним підприємствам надано інструменти, які дозволяють не лише брати участі в торгах, а і самостійно бути замовниками таких торгів, формуючи лоти із закупівлі сировини та пиломатеріалів під власні виробничі потреби. Запущено систему моніторингу виконання договірних зобов’язань з поставки придбаної на торгах продукції, яка має позитивний результат у вигляді підвищення відсотка такого виконання і захищає інтереси не лише лісових господарств, а і деревообробників, яким до цього часто продукція не відвантажувалась без видимих на то причин».

В підсумку учасники круглого столу відзначили важливе значення проведення подібних заходів, на яких всі сторони процесу можуть висловитись, почути один одного та розробити плани щодо розвитку галузі та економіки України в цілому.

«Це дуже ефективно. По-перше, тут ми отримуємо інформацію від першоджерела, по-друге, коли збираються разом всі сторони процесу, продавці, покупці, торговці, то набагато зручніше зрозуміти один одного та розробити дійсно дієвий план робот на найближчий період. Впевнені в корисності та важливості такого заходу, впевненні в подальших результатах та впевненні в спільній перемозі», - завершив Павло Васильєв, Голова ГС «Асоціація деревообробників України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-