Плити ОСБ, що це за будматеріал, його переваги та недоліки, необхідні умови зберігання

Плити ОСБ, що це за будматеріал, його переваги та недоліки, необхідні умови зберігання

Укрінформ

Ідеальних матеріалів, що застосовуються у будівельній галузі, на даний час не існує. Кожен із використовуваних у ремонтах, при зведенні будівель та споруд, різних конструкцій має свої переваги та недоліки. Не виняток і ОСБ. Плити мають свої плюси та мінуси, їх властивості зумовлюють можливість використання лише за певних умов, у тих чи інших сферах будівництва.

Що являє собою плита ОСБ?

Це багатошаровий матеріал, основою, якого є тріска натуральної деревини, яка з'єднана, склеєна спеціальними синтетичними смолами та восками. При цьому в кожному з шарів стружка спрямована у певну сторону, вздовж або впоперек листа. Така конструкція надає плиті підвищеної міцності, стійкості до механічних впливів і пружності.

Переваги та недоліки плит ОСБ

  1. Досить висока міцність як на вигин, так і на розрив. Ці властивості зумовлені особливою структурою матеріалу. Стійкість до механічних впливів дозволяє використовувати ОСБ плити для будівництва в сейсмонебезпечних регіонах.

  2. Стійкість до дії вологи. Смоли і віск у складі матеріалу забезпечують йому відмінні вологовідштовхувальні здібності. У разі перебування матеріалу у вологому середовищі відсоток набухання становить лише 17-25 %.

  3. Відмінне шумопоглинання та звукоізолююча здатність.

  4. Низька вага. Вона коливається в залежності від товщини та розмірів плити в межах від 15 до 40 кг.

  5. Простота та легкість обробки. Плиту ОСБ можна різати, шпаклювати, шліфувати, фарбувати, клеїти на неї шпалери.

  6. Екологічність. За цим параметром матеріал відповідає стандарту екобезпеки Е1.

  7. Простота встановлення. Монтаж може бути виконаний як у раму, так і на поверхню з використанням для кріплення шурупів, саморізів, шпильок.

  8. Відсутність усадки матеріалу.

Недоліки

  1. Можливість зараження грибком та пліснявою.

  2. Низька адгезія із лакофарбовими матеріалами.

Зберігання плит OSB

Щоб плити довго зберігали свої можливості, необхідно забезпечити їм потрібні умови зберігання, виключити взаємодію з вологою, забезпечити хорошу вентиляцію в приміщенні. Укладання плит має виконуватися одна на одну на рівних поверхнях. При цьому має бути створена основа - піддон, обрешітка з дерева. Категорично не можна здійснювати укладання плит на відкритий ґрунт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-