У конкурсі на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України бере участь 301 правник, або 19 осіб на місце – Конкурсна комісія

У конкурсі на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України бере участь 301 правник, або 19 осіб на місце – Конкурсна комісія

Укрінформ

Конкурсна комісія з добору кандидатів на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (Конкурсна комісія ВККС) на своєму офіційному засіданні, яке відбулося в режимі онлайн 6 жовтня 2022 року, затвердила перелік кандидатів, які беруть участь у конкурсі на зайняття посади члена ВККС. 

За результатами перевірки документів на відповідність вимогам Закону України «Про судоустрій та статус суддів» комісія допустила до участі у ньому 301 правника. Перелік кандидатів, розміщений на сайті Вищої ради правосуддя за посиланням.

Зокрема, на 16 вакантних посад у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України претендують 68% чоловіків (206 осіб) та 32% жінок (95 особи), з них 53% кандидатів – у віці від 40 до 49 років, 23% – від 50 до 59 років. З числа допущених до конкурсу кандидатів – 32% (96 осіб) – є суддями, 21% (64 особи) мають змішаний профіль професійної діяльності, 17% (50 осіб) – є науковцями, 15% (45 осіб) – є адвокатами, 3,6% (11 осіб) – судді у відставці, 3,6% (11 осіб) – прокурори, 3 %(9 осіб) – представники правоохоронних органів та 5% – мають інші спеціальності.

Найбільша кількість заяв від бажаючих стати членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України надійшла від правників з Києва та області – 38% (116 кандидатів), на другому місці – Львівська область – 8,6% (26 кандидатів), на третьому – Харківська область – 8,3% (25 кандидатів), на четвертому – Одеська область – 7% (21 кандидат), на п’ятому – Дніпропетровська область – 5,3% (16 кандидатів).

Як зазначив під час засідання голова Конкурсної комісії Тед Зажечни, конкурс на посади членів ВККС зібрав найбільшу кількість бажаючих на одне місце у порівнянні із попередніми конкурсами, що проходили у судовій владі – майже 19 осіб на одне вакантне місце. 

«Така велика кількість заяв свідчить про довіру українських правників до роботи Конкурсної комісії з добору членів ВККС. Ми з першого дня роботи доводимо нашу чітку мету  – зробити все від нас залежне, щоб конкурс пройшов на засадах незалежності, об’єктивності та забезпечення рівних прав та можливостей для всіх його учасників. Для цього у нас розроблено Положення та регламент проведення конкурсу, а також Методологія і критерії конкурсного відбору. Ми вдячні правникам України за надану довіру і зробимо все, щоб обрати найдостойніших до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України», – зазначив Тед Зажечни.

Заступник Конкурсної комісії Іван Міщенко наголосив, що продовження судової реформи є важливою складовою вступу України до Європейського Союзу. «Навіть в умовах військової агресії ми з колегами зробимо все можливе, щоб забезпечити з дотриманням вимог закону при формуванні важливого інституту судової влади, відповідального за кадрове наповнення судів України – Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Запустити цей державний орган – надзавдання, що важливе не лише для суддів, які зможуть нарешті поповнити суди України, але і для кожного громадянина, що чекає на справедливий суд», –  зазначив Іван Міщенко.

Нагадаємо, конкурс відбувається на засадах верховенства права, професійності, публічності й політичної нейтральності у два етапи. На першому етапі за результатами розгляду поданих кандидатами документів, результатами спеціальної перевірки та відповідної інформації з відкритих джерел, буде сформований перелік з 64 кандидатів, допущених до співбесіди. Наступним етапом будуть проведені публічні співбесіди, за результатами яких Конкурсна комісія має відібрати і передати на розгляд Вищій раді правосуддя не менше двох кандидатів на кожну із 16 вакансій, а саме 32 кандидати. Вища рада правосуддя призначить 16 членів ВККС. 

ВККС не працює вже майже три роки та з метою поновлення її роботи створена Конкурсна комісія, яка добере кандидатів на посади членів ВККС на засадах прозорого конкурсу. Комісією оголошено конкурс на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Приймання заяв на участь розпочалось з 4 лютого 2022 року і мало тривати до 4 березня 2022 року, та було призупинено через російську агресію і поновлено 15 липня 2022 року. До участі у конкурсі були допущені правники-громадяни України, що мають вищу юридичну освіту, стаж професійної діяльності у сфері права не менше 15 років, володіють державною мовою та відповідають критеріям доброчесності та професійної компетентності. 

Членами Конкурсної комісії є Сергій Верланов – суддя Київського апеляційного суду, Євген Мєзєнцев – суддя Шостого апеляційного адміністративного суду, Іван Міщенко – суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, Роберт Брукхайсен – колишній спеціальний прокурор відділу боротьби з шахрайством в особливо великих розмірах Прокуратури (Нідерланди), Тед Зажечни – суддя у відставці федерального суду Королівської лави провінції Саскачеван (Канада)  та Стівен Маркмен – голова Верховного Суду штату Мічиган (США), у відставці. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-