Інноваційні рішення в громадському транспорті під час Конгресу транскордонної співпраці в Любліні

Інноваційні рішення в громадському транспорті під час Конгресу транскордонної співпраці в Любліні

Укрінформ

Конгрес транскордонної співпраці – циклічний захід, який організовують у Любліні вже понад десять років. Під час цьогорічного Конгресу обговорюватимуть питання, пов’язані із захистом навколишнього середовища шляхом використання технологій, заснованих на екологічних рішеннях, використання відновлюваних джерел енергії в контексті громадського транспорту.

Ці питання будуть розглянуті під час панельної дискусії «Інноваційні рішення в громадському транспорті», що відбудеться 6 жовтня 2022 року, організована в рамках проекту «Дій як Люблін –- ініціатива для сталого розвитку громадського транспорту в Кишиневі».

Сьогодні особливо важливою є діяльність, спрямована на захист навколишнього середовища – вона позитивно впливає на якість повітря і тим самим покращує якість життя мешканців. Протягом багатьох років Люблін постійно інвестує в розвиток громадського транспорту, орієнтованого на електромобільність. Це дозволяє йому займати почесне місце лідера в Польщі у цій галузі.

Інвестиції в електробуси та тролейбуси означають, що місто вже досягло 30% порогу частки транспортних засобів з нульовим рівнем викидів у всьому транспортному парку, перебуваючи в авангарді систем електромобільності в Польщі та навіть у Європі, і ця частка зростає з кожним роком.

Спостерігаючи за змінами, що відбуваються останніми роками, які впливають на розвиток та покращення функціонування громадського транспорту Любліна, особливу увагу слід звернути на інноваційні, непересічні та часто піонерські рішення національного масштабу.

1 жовтня 2021 року Управління міського транспорту в Любліні ввело нову систему електронних квитків ‑ «Lubika» яка є найсучаснішою системою електронних квитків у Польщі, має власну інфраструктуру та використовує унікальні рішення. Це відповідь на особливі потреби мінливого повсякденного життя, пов’язані, зокрема, з можливістю транзакцій купівлі квитків із самообслуговуванням (мобільний додаток, інтернет-магазин без необхідності кодувати квиток пізніше) або безконтактною формою оплати квитків (валідатори EMV). Користувачі «Lubika» можуть скористатися новим тарифом «платиш за стільки, скільки їдеш», періодичними квитками або електронним гаманцем, що дозволяє накопичувати кошти для покупки тимчасового квитка та квитка зупинкового тарифу. Використано також сучасні форми розрахунків, обмежено готівкові розрахунки, впроваджено мобільні та стаціонарні автомати, доступні на 3 мовах.

Іншим починанням, яке відповідає реалізованій у продовж багатьох років політиці міста Люблін щодо розвитку стійкої мобільності, є запуск системи електробусів. Наразі в автопарку Любліна є понад 30 автобусів цього типу і планується подальша закупівля.

Важливим елементом цієї системи є побудована мережа пересадочних вузлів з інфраструктурою. Кожен з них обладнаний приміщеннями для обслуговування водіїв автобусів і тролейбусів. Пасажири користуються новими навісами, квитковими автоматами та моніторами з інформацією про пасажирів. На розв’язках знаходяться й зарядні пристрої для електробусів. Також влаштовано інфраструктуру для велосипедистів. На більшості з них під дахом створено стоянки для велосипедів. У межах зони зупинки та пішохідних переходів введено зручності для людей з обмеженими можливостями (зокрема, рельєфні доріжки). Новостворені розв’язки освітлені та обладнані моніторингом. Загалом на їхній території висаджено понад 200 нових дерев та майже 10 тисяч кущів.

Вищевказані інвестиції відповідають цілям ЄС, пов’язаним із зеленою трансформацією, але також значною мірою відповідають потребам місцевої громади та формують позитивний імідж Любліна – міста натхнення, яке динамічно розвивається, молодого та мультикультурного. У найближчі роки планується впровадження нових інноваційних рішень і проектів.

Люблін охоче ділиться своїм досвідом у міжнародній сфері, прикладом чого є співпраця зі столицею Молдови – Кишиневом.

Завдяки реалізації проекту «Дій як Люблін – ініціатива для сталого розвитку громадського транспорту в Кишиневі», рішення, запроваджені в Любліні, слугуватимуть моделлю для розробки системної реформи системи управління громадським транспортом у Кишиневі. Проект передбачає впровадження сучасних ІТ та технологічних рішень і підвищення компетенції персоналу сектору громадського транспорту Кишинева.

Запрошуємо взяти участь у дискусійній панелі «Інноваційні рішення у громадському транспорті», що відбудеться 6 жовтня 2022 року під час Конгресу транскордонного співробітництва у Любліні. Більше інформації за посиланням:  www.kongres.lublin.eu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-