Експерти підтримали створення міжнародного Трибуналу для російського політичного керівництва

Експерти підтримали створення міжнародного Трибуналу для російського політичного керівництва

Укрінформ

5 вересня ц. р. у межах виставки Russian War Crimes пройшов круглий стіл, учасники якого розповіли про воєнні злочини, скоєні в Україні, та підтримали створення Міжнародного Трибуналу, який би засудив російську владу за розв'язану агресію.

Генеральний прокурор України Андрій Костін під час круглого столу заявив, що Україна переживає безпрецедентну агресію, порушення прав людини, масові вбивства та примусову депортацію. «Росія хоче принести нам якнайбільше страждань. Злочини, які вчиняє країна-агресор, кричать про покарання. Ми потребуємо, щоб міжнародна громадськість підтримала нас у створенні Трибуналу для росії», – сказав Костін.

Голова правління організації «Центр громадянських свобод» Олександра Матвійчук, яка брала участь у круглому столі, заявила, що володимир путін нападом на нашу країну хоче довести всьому світу, що демократія — це фейк, а значення має лише сила. «Ми зобов'язані показати йому, що це не так», — заявила Матвійчук.

Спеціальний посол МЗС України Антон Кориневич повідомив, що суд, який створить Україна, не є чимось абсолютно новим. «Ми не винаходимо велосипеда. Ми використовуємо законні механізми, якими вже користувалися у світі, зокрема, Нюренберзьким трибуналом», — пояснив він. Генеральний секретар Інституту фундаментальних досліджень юстиції (Париж) Антуан Гарапон нагадує, що після Першої світової війни було винесено рішення про необхідність судити імператора Німеччини Вільгельма II, який розв'язав війну.

«Але ніхто цього не зробив, ніхто не покарав винного. В результаті ми отримали Другу світову війну, — каже Гарапон. — Зараз ми знову намагаємося ублажити агресора, домовитися з росією. І мені соромно, що моя країна теж так поводиться. Сьогодні поворотний момент. Ми маємо засудити керівництво росії за все, що вони створили».

Гарапон заявив, що війна, яку ми маємо, — це не битва двох країн за територію, а конфлікт систем — диктатури та демократії.

Прокурор у справі Слободана Мілошевича Джеффрі Найс пояснив, що вважає, що Трибунал над путіним обов'язково потрібний. «Ба більше, я впевнений, що він може проходити в Україні та українською мовою, якщо потрібно. Чим простіше він буде влаштований і чим швидше все станеться, тим краще. Україні важливо не гаяти часу», — сказав Найс.

Голова Макарівської ОТГ Вадим Токар заявив, що проблеми, які зазнає його громада, нікуди не зникли. «У нас в ОТГ три тисячі сімей залишилися без квартир та будинків через російські воєнні злочини. Уявіть три тисячі сімей не знають, де їм завтра переночувати, як їм взагалі жити! Як таке можна пробачити чи забути? За злочини повинні відповісти і насамперед ті, хто розпочав цю війну, ті хто за неї відповідальний — керівництво Росії», — наголосив Токар. Пастор євангельської баптистської церкви «Віфанія» (Буча) Сергій Анохін розповів, що 6 березня він та інші жителі Бучі були змушені спуститися до підвалу і відтоді перебували у постійному страху. «Ми бачили безліч людей, які були розстріляні в Бучі. Розстрілювали просто за те, що люди були одягнені у чорне. Російські військові були впевнені, що одягнені в чорне — це нацисти, і стріляли та вбивали людей просто за колір одягу», — розповів Анохін. Він наполягає на справедливому покаранні для володимира путіна за те, що саме він призвів до подібних злочинів.

Проект Russian War Crimes реалізується Офісом Президента України у партнерстві з Фондом Віктора Пінчука, PinchukArtCentre, МЗС, Представництвом України при ЄС, Центром європейської політики та Українським громадським центром.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-