Вінниччину з ознайомчим візитом відвідали дипломати з семи держав – ОВА

Вінниччину з ознайомчим візитом відвідали дипломати з семи держав – ОВА

Укрінформ

У четвер, 11 серпня Вінниччину з ознайомчим візитом відвідали дипломати з семи держав, які підтримують Україну у боротьбі з російськими агресорами.

Про це Укрінформу повідомили у Вінницькій ОВА.

Поважні гості вшанували пам’ять загиблих у Вінниці 14 липня, побувавши на місці  ворожого ракетного обстрілу. Свою підтримку і солідарність з вінничанами висловили керівник групи гуманітарної програми Посольства Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії в Україні Саскіа Голдман, старший радник з гуманітарних питань Посольства Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії в Україні Рейчел Кеслер, представники посольств та дипломатичних місій з Іспанії, Туреччини, Грузії, Китаю, Норвегії та Молдови.

«Схиляю голову перед вашою мужністю, стійкістю, незламністю, перед хоробрістю і героїзмом ЗСУ. Ми знаємо, що це боротьба світла з темрявою - добра зі злом. І ми будемо допомагати вам перемогти. Буде все добре - буде все Україна!», - сказав Генеральний секретар Представництва ГУАМ в Україні Алтай Ефендієв, висловлюючи підтримку народові України.

Цього ж дня представники іноземних дипломатичних місій зустрілися з керівництвом обласної військової адміністрації, обласної Ради та м. Вінниці. Начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов разом зі своїм першим заступником Наталею Заболотною та заступником Андрієм Кавунцем, а також голова обласної Ради В’ячеслав Соколовий та Вінницький міський голова Сергій Моргунов охарактеризували загальну ситуацію, яка склалась в регіоні.

 Високим гостям презентували систему роботи із внутрішньо переміщеними особами, організацію діяльності обласного гуманітарного штабу та обліку потреб ВПО, а також обговорили результати і перспективи співпраці  з  міжнародними  гуманітарними  організаціями.

В ході зустрічі Начальник ОВА Сергій Борзов підкреслив, що росія веде відкритий терор проти мирних українських регіонів.

«Вже було завдано19 ракетних ударів по Вінниччині, випущено 24 ракети. Це лише те, що фігурує у кримінальних провадженнях після 24 лютого 2022 року»,- зауважив Борзов.

Зокрема, 6 березня був авіаудар по аеропорту «Вінниця», тоді загинуло 10 людей. Після цього було нанесено низку ракетних ударів по об’єктах інфраструктури області. 14 липня три крилаті ракети Калібр прилетіли на одну із багатолюдних площ у Вінниці, забравши 28 життів. Цього дня троє дітей загинули на місці. Серед них - сонячна дівчинка Ліза, якій було 4 роки,7-річний Максим разом з мамою та 8-річний Кирило з Херсону, який згорів в автомобілі на парковці, куди впала ракета. Площа має символічну назву - площа Перемоги.

Звертаючись до керівників дипломатичних представництв та особисто до Генерального секретаря Представництва ГУАМ в Україні Алтая Ефендієва Сергій Борзов щиро подякував за підтримку: «Дякую вам за цей візит, незважаючи на напружену ситуацію. Дозвольте також подякувати у ваших особах урядам ваших країн за тверду й послідовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, а також за надану допомогу для тисяч українських переселенців». Посадовець додав, що Вінницька область прийняла найбільшу кількість переселенців - 181 тисячу українців. На 10% збільшилась кількість жителів краю.

Представники іноземних дипломатичних місій також  разом із Начальником  ОВА Сергієм Борзовим та його першим заступником Наталею Заболотною  відвідали обласний  пансіонат  для  осіб  з  інвалідністю  та  осіб похилого  віку, який на даний час прийняв найбільше евакуйованих людей, що потребують постійного догляду. Саме сюди здійснювалась централізована евакуація  із закладів соціальної сфери тимчасово окупованих територій.

 Загалом, Вінниччина – це той регіон, який має гарні напрацювання щодо надання соціальної підтримки. Саме тому тут  централізовано приймають евакуйованих осіб з будинків-інтернатів для осіб з інвалідністю, людей похилого віку та дитячих соціальних закладів.

Читайте також: На місце теракту у Вінниці, де загинули троє дітей, привезли ведмедика від шотландських волонтерів

Представникам дипкорпусу також повідомили, що за період повномасштабного вторгнення до Вінницької області надійшло понад 9,5 тисяч тонн гуманітарних вантажів. Більшість допомоги надходить до благодійних місцевих організацій, волонтерських організацій та безпосередньо до територіальних громад області. Заступник начальника ОВА Андрій Кавунець зауважив, що на Вінниччині працює кілька систем обліку потреб та гуманітарних вантажів. Серед них – система для обліку потреб щодо отримання гуманітарної допомоги «HELPS», яку створили вінницькі розробники. Вона дозволяє оперативно та ефективно управляти процесом надання допомоги. Він наголосив, що забезпечення рівного та повного доступу до гуманітарної підтримки для всіх переселенців та представників малозахищених верств населення є пріоритетом обласної військової адміністрації. Причому, незалежно від місця їх проживання – навіть у найвіддаленіших селах області за 180 км від Вінниці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-