Як вибрати віртуальний хостинг сайтів

Як вибрати віртуальний хостинг сайтів

Укрінформ

Зазвичай віртуальний хостинг сайтів обирають для цілої низки проектів, що не передбачають дуже високих навантажень. Такого розміщення цілком вистачає для:

  • блогів;
  • новинних порталів;
  • форумів;
  • інтернет-магазинів;
  • візиток, лендингів тощо.

Більшість щойно створених проектів доволі довго залишаються на віртуальному хостингу, и тільки згодом їм може знадобитися щось більш потужне.

Про що йдеться

Зазвичай вибір хостингу для сайту спирається на те, які ресурси потрібні для проекту  – наприклад, який очікується трафік. Однак і те, як хостинг влаштований, теж важливо, бо відбивається і на ціні, і на можливостях.

Віртуальний хостинг для сайту  – найбільш бюджетний і простий для початківців. Це досягається двома шляхами  – по-перше, він не самостійний, по-друге, можна брати зовсім малі пакети ресурсів для невеликих сайтів.

Користувач отримує в своє розпорядження акаунт, часто з панеллю керування і попередньо встановленим рушієм. Саме серед віртуальних хостингів найбільше пропозицій для новачків, які дозволяють отримати все в одному. Цей акаунт надається без прав root. Він повністю відокремлений від сусідніх акаунтів, ним можна розпоряджатись на свій розсуд. Проте перезавантажити такий хостинг окремо від інших не можна, не можна встановлювати своє програмне забезпечення чи операційну систему. Ніхто не має доступу до контенту сайтів, крім власників, але власники не можуть адмініструвати хостинг.

Віртуальні хостинги розміщуються разом на одному сервері, і ділять його ресурси згідно передоплачених лімітів.

Переваги віртуального хостингу

Плануючи підібрати хостинг для сайту, варто розглянути основні його переваги та недоліки з точки зору того, як вони відповідають на потреби конкретного проекту.

Якщо вибрати хостинг для свого сайту саме такого типу, переваг буде кілька:

  • відносна бюджетність, оскільки ресурси великого потужного серверу діляться так, як потрібно споживачам, і пакети можуть бути як об’ємні, так і дуже маленькі;
  • відсутність потреби в людині, що вміє адмініструвати сайти. Оскільки обслуговування серверів лягає на хостинг-провайдера, турбуватися про це взагалі не треба;
  • достатня потужність для більшості простих проектів.

Вирішуючи, який хостинг вибрати для сайту, зазвичай розраховують на потрібні ресурси  – трафік, обсяг диску тощо,  – і трохи більше, щоб залишити простір для розвитку або для пікових навантажень.

Запитання до провайдера

Перед тим, як вибрати хостинг-провайдера, варто подивитись відгуки в інтернеті. Проте є і інші способи вирішити, чи буде вам комфортно співпрацювати.

Перш за все, важливо, як швидко будуть вирішуватись проблеми. Спробуйте написати в техпідтримку, подивитись, наскільки зрозуміло і швидко там відповідають. Краще, якщо саппорт працюватиме вашою рідною мовою.

Для безпеки важливо і те, де знаходяться дата-центри. Багато хто має дата-центри в Європі, Америці, на заході України. При виборі варто орієнтуватися на свою цільову аудиторію  – краще, якщо сервер фізично розташований близько до місць, де вона проживає. Наприклад, якщо основними відвідувачами будуть американці, то й дата-центр краще обирати в Америці. Тоді сайти будуть завантажуватись швидше саме у тих юзерів, які вам цікаві.

Має сенс також спитати у провайдера, наскільки швидко та безболісно можна поміняти тарифний план, збільшивши споживання ресурсів, якщо вашому проекту стане тісно на обраному пакеті.

Додаткові можливості, які може пропонувати провайдер:

  • панель керування сайтом. Вона дозволяє встановлювати рушій, створювати бази даних, адмініструвати свій віртуальний хостинг у найпростіший спосіб  – використовуючи інтуїтивно зрозумілі іконки. Завжди треба спитати, платна чи безкоштовна панель надається;
  • база знань. Хоча технічна підтримка  – хороша річ, є безліч типових питань, які в добре упорядкованій вікі чи іншому каталозі статей можуть стати в пригоді, особливо новачку;
  • пробний період. Якщо є сумніви в тому, чи правильний пакет обираєте, чи потрібен саме такий хостинг, це може бути виходом. Пробний період передбачає, що ви або не сплачуєте за перші тижні чи місяць, або сплачуєте менше, або можете легше повернути гроші протягом 30 днів, якщо хостинг не підійшов;
  • можливість одразу замовити доменне ім’я та SSL-сертифікат. Це дозволяє зекономити час і швидко почати користуватись своїм сайтом.

Деякі провайдери пропонують спеціальні пропозиції для старту новачків. Зазвичай це прості пакети з передустановленим популярним рушієм, доменним іменем і сертифікатом безпеки. Що менше у вас досвіду, то більше переваг має такий пакет. Адже якщо все замовлено у одного провайдера, треба робити менше операцій, щоб почати роботу над сайтом. Ім’я не доведеться прив’язувати до хостингу самостійно, безпека буде уже мінімально організована.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-