ПОСИЛЮЄМО МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО В УМОВАХ ВІЙНИ: У ФОКУСІ ТУРЕЧЧИНА

ПОСИЛЮЄМО МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО В УМОВАХ ВІЙНИ: У ФОКУСІ ТУРЕЧЧИНА

Укрінформ

Основними і найболючішими для українських виробників-експортерів залишаються питання шляхів збуту. До широкомасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну через морські порти здійснювалося понад 70 % усього товарного експорту з нашої країни. Проте нині їх робота заблокована, що в умовах війни призвело до переорієнтації вантажопотоків на інші види транспорту. З усіх сил країна намагається відновити перевезення автомобільним та залізничним сполученням, адже просування експорту не повинно зупинятись. І є речі, які можна робити тут і зараз. До прикладу, налагоджувати нові партнерства та співпрацю, вирішувати питання створення альтернативних логістичних маршрутів, домовлятись із країнами-партнерами про нові умови та види поставок.

Однією з таких країн на сьогоднішній день є Туреччина. Держава є активним членом глобального світового співтовариства і проводить багатовекторну зовнішню політику. Перетворення Туреччини на країну «центральну» й «торгуючу» дає їй можливість позиціонувати себе як важливого регіонального та світового гравця, бути посередником при вирішенні нагальних питань у різних сферах взаємовідносин, ставати донором іні-ціатив та економічної допомоги. 

За оцінками АПК-Інфо, економіка країни входить до двадцяти найбільших економік світу. Планується, що країна зможе увійти до першої десятки світу до 2023 року (100-річчя республіки). Туреччина є одним із найважливіших торгових партнерів України, ключовою частиною експортного коридору для українського зерна та інших товарів на світовий ринок.

За результатами 2021 року Туреччина посіла 5-те місце за обсягом товарообігу з Україною (1-е місце серед країн Близькосхідного регіону). За даними Державної служби статистики України, у 2021 році обсяг торгівлі товарами між Україною та Туреччиною дорівнював $7,4 млрд (+52% порівняно з 2020 роком); експорт – $4,1 млрд  (+70%), імпорт – $3,2 млрд (+34,7%). 

Джерело: За даними Державної служби статистики України

3 лютого 2022 року під час проведення Десятого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Турецькою Республікою в місті Київ сторони підписали Угоду про вільну торгівлю між Урядом України та Урядом Турецької Республіки. Вона створює додаткові можливості для розвитку торговельних зв’язків завдяки преференційним умовам доступу до ринків товарів. Положення Угоди відповідають стандартам СОТ і зобов’язанням сторін в цій організації, забезпечують поглиблення економічного співробітництва, зокрема лібералізації ринків товарів та послуг. 

Основні економічні ефекти для українських експортерів очікуються через два канали впливу. Передусім, через зниження високих турецьких мит на українські товари, а також через зниження нетарифних бар’єрів – спрощення торговельних формальностей, зниження торговельних витрат на здійснення експорту та імпорту між країнами.

Також угода дає прекрасну можливість для українського бізнесу інтегруватись у як мінімум регіональні ланцюги доданої вартості. Підписана Угода передбачає використання Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження (Пан-Євро-Мед). Згідно з правил Конвенції, товари можуть безмитно ввозитись з однієї країни до іншої,  за умови додаткового оброблення цих товарів в наступній країні. Найбільшого ефекту правила Конвенції набувають при взаємодії трьох сторін, наприклад, Україна-Туреччина-країни ЄС. Всі три учасники є підписантами Конвенції Пан-Євро-Мед, а тому до них застосовують преференційні правила походження. Прикладом такої співпраці може бути виготовлення запчастин до великого устаткування, чи машин.

За рахунок використання потенціалу Туреччини та країн ЄС як регіональних та навіть світових гравців, Україна може швидше влитись до світових ланцюгів постачання продукції та створення доданої вартості, що також сприятиме післявоєнній відбудові. Проте, такий потенціал потрібно розвивати вже зараз. Саме тому, наприкінці червня Дмитро Лось, голова правління Української асоціації бізнесу і торгівлі з робочим візитом відвідав Турецьку Республіку, де виступив перед представниками Торгово-промислової палати, представив експортний потенціал України та зустрівся із Наілем Челером, головою ТПП Гебзе (одна з найбільших та найстаріших ТПП Туреччини).

«Дуже важливим кроком є домовленість про просування наших українських товарів. Є нейморівна двохстороння підтримка розширення товарообігу. Ми побачили торговельний потенціал та виділили 5 ключових напрямів співпраці: ІТ, енергетичні системи, питання продовольства, можливості очищення води і повітря, та покращення логістичних маршрутів. Дані домовленості дозволять ще більше розширити співробітництво між державами. Всі пропозиції UBTA по співпраці були підтримані партнерами. Туреччина чекає українських виробників!», – зазначив пан Лось. Також сторони домовились про проведення наступного місяця семінару для представників українського та турецького бізнесів. 

Зараз уряд Туреччини докладає зусиль для відновлення дипломатичного треку задля створення у Чорному морі коридору для експорту українського зерна. Але можливість співпраці обох країн цим не обмежуються і торговельні відносини двох країн мають великий потенціал для збільшення у майбутньому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-