Майбутні професії для українських учнів визначить штучний інтелект

Майбутні професії для українських учнів визначить штучний інтелект

Укрінформ

Питання: «Яку професію обрати для моєї дитини?», – чи не найактуальніше для батьків підлітків, навіть у воєнний час. Саме тому, Міністерство освіти і науки України вирішило продовжити системну реалізацію профорієнтації у загальноосвітніх навчальних закладах, яка розпочалася минулого року. Всеукраїнський проєкт з профорієнтації та побудови кар’єри «Обери професію своєї мрії» успішно пройшов пілотування у 2021 році і наразі включений у 11 пріоритетних проєктів Міністерства освіти і науки України на 2022 рік.

«Ми повинні допомогти учням та їхнім батькам свідомо зробити вибір майбутньої професії дитини, щоб не втратити наступні покоління українців, особливо у такій важкій ситуації, в якій наразі опинилась Україна. Адже людський капітал – це найцінніше, що мають країни у сучасному світі,– заявив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет,– Ми взяли за основу найкращий світовий досвід, зокрема профорієнтаційної системи Німеччини, а також розробили профорієнтаційне тестування на основі штучного інтелекту, яке дозволяє швидко і точно сформувати Інтерактивний Профіль Здібностей Учня та визначити перелік професій у відповідності до здібностей кожної дитини».

Всеукраїнський проєкт з профорієнтації та побудови кар’єри «Обери професію своєї мрії» має 5 кроків:

  • профорієнтаційне тестування на основі штучного інтелекту;
  • консультації кар’єрних радників за допомогою технології «перегорнутий колл-центр»;
  • мультимедійні курси у міжнародному форматі SCORMщодо трендів ринку праці, складання резюме, підготовки до співбесіди, порад батькам та учням, як обрати професію своєї мрії тощо;
  • онлайн-екскурсії на провідні підприємства України;
  • топ-100 найактуальніших професій сьогодення та майбутнього.

«Ми дуже ретельно готували цей проєкт, оскільки усвідомлюємойого значення та ціну помилки молодої людини при виборі власного майбутнього, – пояснює директор Інституту модернізації змісту освіти Євген Баженков, – Наприклад, система профорієнтаційного тестування на основі штучного інтелекту протягом року успішно пройшла наукові дослідження на двох кафедрах психології провідних університетів та отримала позитивні висновки трьох профільних інститутів Національної академії педагогічних наук України».

Наразі даним проєктом вже скористувались понад 30 000 учнів 7–11 класів з усіх регіонів України і ця кількість зростатиме щорічно, поки програмою профорієнтації не будуть охоплені всі учні, які закінчуватимуть середню школу.

         «Завдання Всеукраїнського проєкту з профорієнтації та побудови кар’єри «Обери професію своєї мрії» – допомогти учню спільно з його батьками свідомо сформувати власну траєкторію подальшого навчання та успішної кар’єри на благо себе, своєї родини та країни в цілому»,–підсумувала результати реалізації першого етапу програми профорієнтації у 2022 році Виконавча директорка Асоціації інноваційної та цифрової освіти Марія Богуслав.

         Всеукраїнський проєкт з профорієнтації та побудови кар’єри «Обери професію своєї мрії» реалізується за ініціативи Міністерства освіти і науки України, спільно з Інститутом модернізації змісту освіти та Асоціацією цифрової та інноваційної освіти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-