Отримання статусу ВПО – громадяни звертаються на урядову «гарячу лінію»

Отримання статусу ВПО – громадяни звертаються на урядову «гарячу лінію»

Укрінформ

Війна в Україні, розв’язана російськими загарбниками, призвела до внутрішнього переміщення 8 мільйонів людей в Україні і ще понад 6 мільйонів біженців було зареєстровано за кордоном. Ці дані станом на 23 травня оприлюднені Верховним комісаром ООН у справах біженців. 

Водночас з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну повернулися понад 2,7 млн людей. Причини повернення: сприйняття безпекової ситуації в Україні, брак власних фінансових ресурсів і обмеженість соціального забезпечення, яке пропонують міста і країни, що приймають біженців.

З якими проблемами стикаються українці під час оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи?

Як повідомили Укрінформу в Урядовому контактному центрі, у 2022 році на урядову «гарячу лінію», інші канали комунікації надійшло майже 1 900 звернень від вимушених переселенців, що стосувалися взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб та видачі їм відповідної довідки.

 На третину з них (майже 670 звернень) працівники Центру надали громадянам відповідні консультації та роз’яснення (у тому числі понад сотні – через чати). Близько 1 250 звернень з цих питань було передано на розгляд органам державної влади. 

Після початку  широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України, з березня фіксувалося збільшення надходження таких звернень. Жителі різних областей нашої країни, а не тільки Південного Сходу та Криму, як раніше, масово були вимушені евакуйовуватися з тимчасово окупованих територій і місць проведення активних бойових дій та переїздити у безпечніші регіони країни.  

Найбільша кількість – майже 1 300 таких звернень надійшла у квітні.        З-поміж них переважно з Харківської області, а також з м. Києва,  Дніпропетровської, Київської, Закарпатської та Львівської областей. 

На новому, тимчасовому місці поживання громадянам необхідно було стати на облік в місцевих органах влади як внутрішньо переміщені особи та отримати відповідну довідку, аби потім мати можливість отримувати адресну грошову допомогу та інші соціальні виплати. 

Чимало громадян намагались стати на облік та оформити таку довідку через мобільний додаток Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (Дія). Заявники скаржилися на затримку розгляду поданих ними документів, невідображення у Дії довідки про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб.  

Громадяни повідомляли про проблеми з реєстрацією місця тимчасового проживання при переїзді до іншого населеного пункту тощо. 

Деякі приклади, як вирішуються питання, порушені у зверненнях громадян

На урядову «гарячу лінію» 19 квітня цього року зателефонувала жителька Житомирської області, яка у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України вимушена була переїхати до Шепетівського району Хмельницької області. Зі слів заявниці, в УПСЗН міста, де вона оселилася, їй відмовили у взятті на облік як внутрішньо переміщену особу  та в оформленні відповідних виплат, мотивуючи тим, що у селі на Житомирщині не велися бойові дії. Жінка послалася на Перелік адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми «єПідтримка», затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 р. № 204-р. У цьому переліку зазначається Житомирська область. Жінка просила надати роз'яснення щодо правомірності відмови у взятті її на облік як внутрішньо переміщену особу.

У Шепетівській районній військовій адміністрації Хмельницької області повідомили, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від           13 березня 2022 року № 269 «Про внесення змін до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи» заявниці  було видано довідку та відповідні дані включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб. Також призначено допомогу з 01 березня 2022 року по 31 травня 2022 року у розмірі 10 000 гривень. Допомогу буде виплачено у травні 2022 року через АТ КБ «ПриватБанк».

Киянка у своєму зверненні повідомила, що з огляду на ворожі обстріли  Києва російськими агресорами переїхала з дітьми (2004 та 2011 року народження) в село у Звенигородському районі Черкаської області. У ЦНАПі села для взяття на облік ВПО просили надати копії ідентифікаційних номерів (у меншої дитини не було коду, довелось оформлювати та отримувати за 27 км від місця тимчасового проживання), у старшої дитини вся інформація міститься у Дії.

Заявниця просила посприяти у пришвидшенні вирішення питання стосовно взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та розглянути її пропозицію щодо спрощення процедури оформлення довідки про взяття на облік ВПО та допомоги на проживання, зокрема розмістити інформацію про перелік необхідних документів у приміщенні ЦНАП.

За підсумками розгляду звернення міський голова повідомив, що заявницю та її дітей внесено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб і видано відповідні довідки. 

Водночас він акцентував увагу на тому, що Центром надання адміністративних послуг облік внутрішньо переміщених осіб та видача довідок ВПО здійснюється виключно з дотриманням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 року № 509  «Про облік внутрішньо переміщених осіб». Для переселенців, які тимчасово проживають на території зазначеного населеного пункту, видача довідок ВПО та прийняття заяв для виплати допомоги на проживання здійснюється старостинським округом безпосередньо на місці.

Одеситка разом з малолітньою дитиною змушена була евакуюватися у більш безпечне місце у Подільському районі Одеської області. Наприкінці березня вона звернулася до сектору соціального захисту населення селищної ради з питання взяття на облік її з дитиною як внутрішньо переміщених осіб  та оформлення допомоги. Проте, документи на реєстрацію ВПО у неї не прийняли, мотивуючи тим, що Одеська область не входить до переліку областей, де проходять бойові дії. Згодом заявниця звернулася до голови селищної ради, після чого документи у неї прийняли. Втім, станом на  14.04.2022 року заявниця та її дитина не були зареєстровані як ВПО. Тому переселенка просила допомогти вирішити проблему. 

У відповіді Подільської районної державної адміністрації Одеської області зазначається, що за інформацією селищного голови станом на 26.04.2022 року ситуація була врегульована: заявниця та її малолітня дитина отримали довідки ВПО.

Постановою Кабінету Міністрів України від 15.04.2022 р. № 446 «Про реалізацію спільного з Всесвітньою продовольчою програмою ООН проекту щодо додаткових заходів із соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб» погоджено пропозицію Міністерства соціальної політики стосовно реалізації спільного проекту Всесвітньої продовольчої програми ООН щодо додаткових заходів із соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-