Міністр розвитку громад і територій України та Представник УВКБ ООН в Україні підписали угоду про співпрацю, щоб допомогти переселенцям знайти стійкі та гідні рішення щодо житлових питань

Міністр розвитку громад і територій України та Представник УВКБ ООН в Україні підписали угоду про співпрацю, щоб допомогти переселенцям знайти стійкі та гідні рішення щодо житлових питань

Укрінформ

Київ, 18 квітня 2022 року – Сьогодні Олексій Чернишов, Міністр розвитку громад і територій України та Кароліна Ліндхольм Біллінг, Представниця Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні підписали Меморандум про взаєморозуміння, метою якого є знайти стійки та доступні житлові рішення для людей, які були змушені покинути свої домівки через війну. 

Війна проти України призвела до спалаху однієї з найстрімкіших криз вимушеного  переміщення населення та гуманітарних криз в історії. За більш ніж 50 днів, 11,7 мільйона людей – це більше чверті населення України – були змушені покинути свої домівки. Понад 4,6 мільйона людей були змушені втекти з України, що робить цю кризу біженців найбільш швидкорослою з часів Другої світової війни. Крім того, ще 7,1 мільйона було переміщено всередині країни.   

«Інтенсивні обстріли змусили мільйони українців покинути свої домівки та завдали значної матеріальної шкоди на значній частині території країни. Найбільшим бажанням людей є повернутися додому, але у багатьох не залишилося ані будинку, ані квартири, куди можна було б повернутися. Ремонтні та відновлювальні роботи потрібно буде починати, як тільки райони в місцях їх проведення стануть безпечними, але цього, зрозуміло, буде недостатньо. Те, що ми сподіваємося зробити через це партнерство, — це підтримати уряд і народ України у пошуку гідних та стійких варіантів розв'язання питань із житлом для людей, які втратили свої домівки», — сказала Кароліна Ліндхольм Біллінг.

Хоча вичерпних даних про масштаби руйнувань і пошкоджень поки що немає через нестабільну ситуацію з безпекою, початкові оцінки свідчать про те, що пошкодження житла є основною проблемою для мешканців 75% опитаних населених пунктів Донецької, Харківської, Луганської та Запорізької областей. 

«Для переміщених людей пошук безпечного та гідного місця для проживання є, без сумнівів, пріоритетом. УВКБ ООН надає підтримку місцевій владі в багатьох областях, куди люди приїхали шукати безпеки, щоб розширити можливості тимчасових приймальних центрів в них. Але це лише тимчасове рішення. Ми також будемо допомагати з реконструкцією та перепрофілюванням колективних центрів, а також співпрацюватимемо з владою та партнерами, а також із самими переміщеними особами у розробці різних стійких рішень у сфері житлових питань для людей, які не зможуть повернутися до своїх рідних місць найближчим часом», — додала Ліндхольм Біллінг.

Цим Меморандумом про взаєморозуміння УВКБ ООН підтверджує своє зобов’язання співпрацювати з урядом України у пошуку рішень, які доповнюють їхні зусилля з реагування на гуманітарну кризу в країні. Як координатор кластеру з питань житла гуманітарних організацій, які впроваджують програми надання житла в Україні, та як організація з багаторічним досвідом надання невідкладного притулку переміщеним особам, УВКБ ООН сприятиме картографуванню та оцінці масштабів пошкоджень та руйнувань цивільного житла, проведенню ремонту пошкоджених будинків та реконструкції колективних центрів, а також буде допомагати розробляти гідні та безпечні рішення щодо житла для переміщених осіб. У всіх своїх програмах УВКБ ООН використовує підхід, орієнтований на людей і громаду, щоб гарантувати, що саме люди є центром втілення політик та програм. 

«Не повинно бути нічого для людей без людей», — каже Ліндхольм Біллінг. 

Це є ключовим для забезпечення стійкості та досягнення довгострокових рішень для переміщених осіб різного походження, включаючи людей похилого віку, людей з інвалідністю, сімей з маленькими дітьми так і індивідуальних домогосподарств.

«Універсального рішення для всіх не існує, і саме залучаючи людей, яких це стосується, до їх пошуку, ми гарантуємо, що ресурси вкладаються в рішення, які дійсно відповідають потребам і прагненням людей», — додає Ліндхольм Біллінг. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-