У Кембриджі опублікували працю української науковиці

У Кембриджі опублікували працю української науковиці

Укрінформ

Британське видавництво Cambridge Scholars Publishing, засноване науковцями та лекторами Кембриджського університету, опублікувало англомовну наукову монографію української професорки “Вступ до лінгвосинергетики”, що докорінно змінює підхід до вивчення розвитку мов. 

Авторкою надрукованої праці є Тетяна Домброван, доктор філологічних наук, завідувач кафедри англійської філології та перекладу Національного університету “Одеська політехніка”.

Про що книга?

За методологією професорки, для вивчення мови можна використовувати міждисциплінарний напрям - лінгвосинергетику. Тобто поєднати дослідження мови (лінгвістику) з синергетикою - наукою про системи, закономірності їхнього розвитку та функціонування. 

Наукова праця складається з чотирьох розділів:

  • Синергетика: наука про складність - розділ присвячено загальним поняттям синергетики як наукової дисципліни, а також сферам її застосування;
  • Що таке лінгвосинергетика - з цього підрозділу читачі дізнаються, як досліджувати мову та її підсистеми з нового боку;
  • Діахронічна лінгвосинергетика: нариси розвитку англійської мови - науковиця описала абсолютно нові закономірності історичних змін у фонетиці, лексиці, синтаксисі та навіть структурі слова.
  • Синергетичне моделювання розвитку мови - для дослідження нелінійної траєкторії розвитку мови було обрано англійську. Авторка розглядає її як відкриту, динамічну та самоорганізовану систему.

Як бачимо, фундаментальна наукова праця Тетяни Домброван висвітлює розвиток мови по-новому та дозволяє краще описати фазові переходи мови як синергетичної мегасистеми. Передбачається, що монографія стане у пригоді досвідченим вченим-мовникам, а також філологам-початківцям, студентам останніх курсів, котрі зацікавлені у дослідженні закономірності змін мови та бажають спрогнозувати розвиток мовної системи в майбутньому. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-