Вінницька облрада звернулась до Президента України щодо ратифікації Стамбульської Конвенції

Вінницька облрада звернулась до Президента України щодо ратифікації Стамбульської Конвенції

Укрінформ

Вінницька обласна рада 24 грудня ухвалила звернення до Президента України щодо невідкладної ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству (Стамбульської конвенції).

Про це кореспондентові Укрінформу повідомили у Вінницькій обласній раді.

Україна безпосередньо долучилася до розробки Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та стала 17-ю державою, яка приєдналася до цього важливого міжнародно-правового інструменту, підписавши Стамбульську конвенцію 7 листопада 2011 року.

Конвенцією пропонується комплексний підхід до запобігання і протидії насильству стосовно жінок, зокрема: заходи запобігання та захисту осіб, які постраждали від насильства, розслідування випадків насильства на належному рівні та кримінальне переслідування і засудження винних за вчинення такого насильства. У ній, крім цього, запроваджується дієвий механізм надання допомоги та захисту постраждалим особам.

У квітні 2021 року Міністерство соціальної політики України направило в Міністерство закордонних справ України доопрацьований проєкт закону про ратифікацію Стамбульської конвенції, та МЗС передало проєкт на розгляд Президентові України.

«Проте станом на кінець 2021 року Конвенція Україною досі не ратифікована, – йдеться у зверненні. – Стамбульська конвенція – це міжнародний стандарт захисту жінок від усіх форм насильства, включаючи домашнє насильство. На сьогодні є найбільш всеосяжною міжнародною угодою у цій сфері, що використовується як основа для дій багатьох країн Європи та за її межами. Визначені Конвенцією механізми та інституції захисту постраждалих від домашнього насильства потребують негайної імплементації у вітчизняне чинне законодавство з огляду на ситуацію щодо захисту прав і свобод жінок, яка склалась в Україні. Так, відповідно до офіційної статистики кожна п'ятка жінка в Україні страждає від насилля. Експерти ж говорять про, принаймні, в чотири рази вищі показники і наголошують, що з кожним днем проблема насилля у сім’ї загострюються, а кількість випадків насилля над жінками постійно і суттєво, що особливо важливо, збільшується. Причинами складної ситуації з насиллям щодо жінок називаються продовження військових дій на Сході країни та карантин, пов’язаний із COVID-19. Вказані обставини загострили проблему та унаочнили прогалини в системі протидії домашньому насильству».

Ратифікація Стамбульської конвенції, як зазначається у зверненні, стане виконанням зобов’язань, які Україна дала як країна, що рухається до Європи.

Ухвалене звернення буде надіслане до Президента України.

На цій же сесії депутати обласної Ради затвердили обласну Програму підтримки сім’ї, запобігання домашньому насильству, забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, запобігання торгівлі людьми на період до 2026 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-