Новий особливий рік у катарсько-українських відносинах

Новий особливий рік у катарсько-українських відносинах

Укрінформ

Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Катар в Україні

Його Високоповажність пан Гаді Бін Нассер Аль-Гаджрі

За кілька днів ми попрощаємося з 2021 роком і зустрінемо новий 2022 рік, і сподіваємося, що новий рік принесе добро, безпеку і мир у всьому світі.

2021 рік став свідком різноманітних подій та великих викликів. Та незважаючи на ці виклики, відносини між Державою Катар та Україною були на рівні, оскільки, незважаючи на наслідки пандемії корони на світову економіку, обидві країни змогли підняти товарообмін до рекордного рівня, який досяг значення на 60 відсотків більше ніж у 2019 році.

У вересні 2021 року в українській столиці Києві відбулася важлива подія –друге засідання спільної катарсько-української комісії з економічного, торгівельного та технічного співробітництва, яку очолив з катарської сторони Його Високоповажність Алі бін Ахмед Аль Куварі, Міністр торгівлі та промисловості та в.о. Міністра фінансів, а з української сторони – Його Високоповажність Сергій Марченко, Міністр фінансів.

Цей захід став важливою нагодою для обговорення прогресу, досягнутого в рекомендаціях першого засідання спільної комісії, поточних проектів та планів їх розширення, а також це була нагода для розгляду тем, пов’язаних із зміцненням економічного, торговельного та інвестиційного співробітництва між двома країнами в різних галузях, включаючи промисловість, сільське господарство, транспорт, охорону здоров'я, освіту, науку, техніку та культуру.

Крім того, були досягнуті домовленості вжити необхідних заходів для консолідації торгово-інвестиційного співробітництва між двома країнами з метою збільшення обсягів товарообміну та сприяння потоку товарів, послуг та інвестицій між двома країнами.

Друге засідання спільної катарсько-української комісії з економічного, торгівельного та технічного співробітництва має  велике значення, оскільки відкрилась можливість для взаємодії між урядом і приватним сектором з обох сторін, а також ним була створена платформа для обговорення шляхів розвитку економічної та інвестиційної інтеграції двох дружніх країн.

Початок цього місяця також був особливим, оскільки право власності на майно державного підприємства «Стивідорна компанія «Ольвія» і відповідне майно державного підприємства «Адміністрація морських портів України» було передано компанії QTerminals Olvia, що входить до групи QTerminals Group, в рамках державно-приватного партнерства на 35 років.

Перемога катарської компанії QTerminals у тендері з експлуатації та управління портом Ольвія в Миколаївській області на півдні України є важливим кроком у рамках зміцнення економічних відносин між двома країнами, тим більше що цей проект- це перший закордонний інвестиційний проект QTerminals і найбільший інвестиційний проект у портовій галузі для України.

Катарська компанія, безумовно, працюватиме над підтримкою операцій, навігаційних та логістичних послуг цього порту, який є одним із найвідоміших українських портів розташованих на Чорному морі, відповідно до найвищих міжнародних стандартів, затверджених у цій галузі.

Сфера інвестицій між двома країнами, Державою Катар та Україною, також була відзначена цього року через компанію Nebras Power, яка розширила свою інвестиційну карту на український енергетичний ринок через угоду про партнерство у шести проектах з виробництва електроенергії за допомогою використання сонячної енергії з компанією UDP Renewable (інвестиційно-девелоперська компанія в галузі відновлюваної енергетики) та з ії материнською компанією UFuture, згідно з цією угодою, компанія Nebras Power придбає контрольний пакет акцій сонячних проектів “Скіфія-Солар-1”, “Скіфія-Солар-2”, “Фрі-Енерджі Генічеськ”, “Порт-Солар”, “Терслав” і “Сан Пауер Первомайськ”.

Держава Катар прагне диверсифікувати свій портфель іноземних інвестицій відповідно до свого бачення розвитку та таким чином, щоб підтримувати процвітання економік усіх її торгових партнерів у всьому світі, особливо це стосується України.

Ми також зазначаємо, що Держава Катар встановила політику ефективного зв’язку зі світовими ринками, спираючись на свою передову інфраструктуру, таку як міжнародний аеропорт Хамад, порт Хамад, а також вільні, логістичні та промислові зони, що стане важливим стимулом для українських компаній інвестувати в галузі, які обслуговують обидві країни, та виходити на нові ринки в регіоні.

Хочу зазначити, що різні угоди, підписані між двома країнами протягом останнього періоду, особливо угоди щодо захисту та заохочення взаємних інвестицій, уникнення подвійного оподаткування та економічного співробітництва, а також звільнення від віз, є угодами, які готують до подальшої співпраці між двома країнами у сферах торгівлі, економіки, промисловості та інвестицій.

Цей рік також відзначився відкриттям другої авіалінії для компанії Qatar Airways, із в середньому трьома щотижневими рейсами із міста Дохи до українського прибережного міста Одеси. Одеса є другим напрямком компанії Qatar Airways в Україні, у цьому чітко підкреслюються міцні та визначні відносини між Державою Катар та Україною.

Безсумнівно, що відносини між Державою Катар та Україною зараз розвиваються та прогресують у різних сферах, у чиновників є політична воля підвищити рівень товарообміну та обсяги інвестицій у різних галузях. Візит Його Високоповажності Президента Володимира Зеленського до Держави Катар у квітні 2021 року став стимулом для подальшого розвитку стратегічних двосторонніх відносин.

Державі Катар вдалося продовжити свій шлях збалансованого економічного зростання завдяки системній політиці, проведеній мудрим керівництвом. У своїх останніх звітах Світовий банк підтвердив перспективи зростання економіки Держави Катар приблизно на 3% та 4,1% протягом 2021 та 2022 років, незважаючи на наслідки пандемії Covid-19.

Держава Катар прагне зміцнити свою економічну відкритість і підтримати свою позицію ідеального місця для бізнесу та інвестицій шляхом розробки та видання законодавств, які стимулють іноземний приватний сектор.

У спортивній сфері, світ чекає проведення Чемпіонату світу з футболу в Державі Катар 2022 року. Ми будемо прагнути зробити цю подію особливою, у нашій Державі готові всі стадіони, інфраструктура та інше.  Наша країна випробувала свою матеріально-технічну підготовку до Кубку світу 2022 за найкращими сценаріями під час змагань Кубка арабських країн 2021, котрий завершиться в суботу фінальним матчем. Проведення цієї події було схоже на міні-чемпіонат світу.

Цей рік також був особливим для Держави Катар, тому що в жовтні минулого року в країні пройшли перші парламентські вибори. Нова Консультативна Ради Держави Катар (Рада «Шура») стане міцною основою для першого законодавчого органу, за допомогою якого відображатиметься прагнення громадян будувати світле майбутнє для Держави Катар.

На завершення хочу наголосити, що катарсько-українське зближення останніми роками є помітним, оскільки ми змогли досягти багатьох важливих цілей та підписати багато угод у різних сферах, які розширять правові рамки двосторонніх відносин.

Ми дуже цінуємо наші відносини з дружньою Державою Україною, які постійно розвиваються, та існує велика зацікавленість обох сторін, щоб відносини вийшли на найвищий рівень у світлі амбітних програм, проектів та ідей, над досягненням яких ми будемо спільно працювати, протягом наступного періоду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-