На Вінниччині відкрили два малих групових будинки у Стрижавському дитячому будинку-інтернаті

На Вінниччині відкрили два малих групових будинки у Стрижавському дитячому будинку-інтернаті

Укрінформ

На Вінниччині у п'ятницю, 17 грудня у Стрижавському дитячому будинку-інтернаті відкрили два малих групових будинки, збудованих в ході програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво».

Про це повідомляє Вінницька ОДА, передає Укрінформ.

Зазначається, що участь у відкритті взяла Міністр соціальної політики України Марина Лазебна, яка перебуває з робочим візитом на Вінниччині. Вона разом з Головою ОДА Сергієм Борзовим, Першим заступником Голови Наталею Заболотною та профільним заступником Олександром Піщиком взяла участь у відкритті соціальних закладів, збудованих у рамках програми Президента України «Велике будівництво».

Згідно з повідомленням, два малих групових будинки на території Стрижавського дитячого будинку-інтернату збудовано за досить короткий термін,  - трохи більше року. Їх зведення стало знаковою подією для Вінниччини. Варто зазначити, що у малому груповому будинку одночасно можуть проживати до 10 осіб. За наявності у малому груповому будинку чотирьох і більше дітей з обмеженою життєдіяльністю, у тому числі дітей з інвалідністю, кількість вихованців не може бути більше 8 осіб.

З  метою збереження родинних стосунків, до малого групового будинку можуть влаштовуватись діти від трьох до дев’яти років разом зі старшими братами чи сестрами, а також діти, які залишились без батьківського піклування, брати чи сестри яких перебувають у ньому.

Під час відкриття Марина Лазебна зауважила: «Дякую всім за роботу і, головне, за розуміння ролі соціальної держави, адже тільки спільними зусиллями можна досягти результатів. Ви зробили надважливе – побудували соціальний заклад, де діти справді  будуть захищені. Ми в особі держави маємо піклуватися про них і бути батьками для цих дітей. Також висловлюю подяку Президентові України за програму «Велике будівництво», адже ми бачимо, що будуються не лише дороги, а й соціальні заклади».

У свою чергу, Голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов зазначив: «Нам також дуже приємно відкривати малий груповий будинок, адже такі заклади – це  захищені діти, які потребують особливої уваги та підтримки. Діти не можуть залишитися без уваги держави, тому принципово, щоб ті кошти, які виділені державою на забезпечення житлом дітей-сиріт, були освоєні. Це один із пріоритетів нашої діяльності. Вінниччина продовжує розвиватися, в тому числі й соціальна інфраструктура регіону. Зокрема, цього року ми плануємо відкрити ще два дитячих садочка у громадах області. Вчора дошкільний навчальний заклад було відкрито в Гайсині. У нас будуються і школи, і спортивні об’єкти».

Щодо подальшої роботи соціального закладу розповіла перший заступник Голови ОДА Наталя Заболотна, зазначивши: «Тут діти зможуть навчитися побутовим речам, щоб у дорослому житті вони могли жити самостійно. На превеликий жаль, ми бачимо, що є певна кількість дітей з важкою формою інвалідності, які не йдуть на усиновлення. Це величезна проблема, адже для них залишається лише інтернатна система. Тож ми вважаємо, що в таких малих групових будиночках є можливість наблизити цих діток до сімейних форм виховання. Ми будемо працювати над цим спільно з громадами. Переконана, що потужні громади також зможуть створити малі групові будиночки та працювати з такою категорією дітей».

Про те, як було здійснено виконання проєкту «Нове будівництво двох малих групових будинків Стрижавського дитячого будинку-інтернату»  розповів заступник Голови ОДА Олександр Піщик: «Ми вклали сюди не лише кошти, а й душу та свою енергію. Загальна площа, згідно проекту, складає 800 м. кв. На будівництво було залучено 20 млн. грн.. з державного бюджету за рахунок цільової субвенції. Важливо, що приміщення відповідають всім вимогам доступності та енергоефективності. Зокрема, на даху встановлені сонячні панелі, функції яких вистачить для забезпечення потреб закладу».

Тож два новеньких, гарно обладнаних і вмебльованих групових будинки вже готові надати  вихованцям затишок і тепло вже до Новорічних свят.

Під час зустрічі із вихованцями та колективом Стрижавського дитячого будинку-інтернату Марина Лазебна і Сергій Борзов передали подарунки до Дня Святого Миколая. Міністерка також поцікавилася, як живеться їм у закладі та щиро побажала успіхів: «Важливо, щоб ви були щасливими», - зазначила Марина Лазебна, звертаючись до дітей.  

Зауважимо, що на сьогодні в області на обліку перебуває 145 дітей з інвалідністю з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 42 дитини - поза сімейним оточенням.

Окрім того, в закладах інституційного догляду перебуває 96 статусних дітей, які за певних обставин не змогли потрапити в сім’ю: це діти з вадами здоров’я , діти старшого віку, діти, які набули статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, тривалий час перебуваючи в закладах.

Саме тому вкрай важливе створення малих групових будинків як сучасної форми виховання, що наближена до сімейної. Це якісна альтернатива закладам інституційного догляду.

Із відкриттям такої форми виховання перебування для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у закладі, в тому числі для дітей з інвалідністю, надаватиме можливість ще більшій кількості дітей цієї категорії отримувати послуги в умовах, наближених до сімейних. Це також сприятиме пришвидшенню їх соціалізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-