Бізнес і комунальники можуть економити до 70% на енергоресурсах, використовуючи ЕСКО-механізм

Бізнес і комунальники можуть економити до 70% на енергоресурсах, використовуючи ЕСКО-механізм

Укрінформ

Аномальний ріст цін на енергоносії в Україні (електроенергії на 26,5%, природного газу на 47%) болюче вдарив по виробникам. Більшість підприємців були змушені згорнути програми модернізації.

УСПП давно шукає шляхи енергомодернізації для вітчизняної промисловості і бізнесу. Зокрема, об’єднав свої зусилля із Держенергоефективності України, закріпивши партнерство відповідним меморандумом. Проте  зрозуміло, що через брак обігових коштів та зовнішніх інвестицій масштабувати цей процес буде складно. Відтак пропонується перейняти європейський досвід та впроваджувати енергосервісний інструмент ЕСКО.

Суть концепції полягає в тому, що енергоефективні заходи в будівлях бюджетних установ, підприємств впроваджуються приватними інвесторами — енергосервісними компаніями (ЕСКО), а оплата їх послуг здійснюється виключно за рахунок економії.

По завершенню контракту із ЕСКО-компанією (зазвичай це 3-5 років) замовник отримує все обладнання у власність та продовжує заробляти на економії витрат ще принаймні 10 років. Залежно від проєкту та обсягу виконаних робіт така може становити від 30 і до 70%.

В Україні за цей час впроваджено більше 550 проєктів, із них – жодного дефолтного. При цьому 5 найуспішніших компаній покривають 70% ринку.

Однією з таких є компанія YASNO. З 2016 року компанія реалізувала 96 проєктів, це дало економію природного газу в 2,3 млн. кубометрів, а електроенергії – в 187 млн. кіловат. При цьому виконувач ЕСКО послуг гарантує досягнення обумовленої за результатами енергоаудиту економії (30, 40, 70% тощо).  

Зокрема, на одному із підприємств гірничо-збагачувального комбінату модернізація (децентралізація) системи опалення, проведена YASNO, дала рекордні 85% економії.

Наразі інструментом ЕСКО в Україні користуються не тільки окремі підприємства, але й цілі міста. 8 вітчизняних міст за допомогою аудиторів проєктують заміну вуличного освітлення. 

 В Україні головна перепона для ЕСКО – дорогі кредити під 10-15%, що видаються в середньому терміном на 3 роки.

Є і позитивні приклади: так, нещодавно Укргазбанк надав кредитний ліміт для фінансування енергоефективних проєктів YASNO у промисловості на суму 300 млн грн.

Всі озвучені пропозиції опрацює УСПП і Держенергоефективності. 

Свою допомогу надасть і Литва. Укладена угода між УСПП та Конфедерацією промисловців Литви про співпрацю з підтримки діяльності ЕСКО-компаній.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-