На Вінниччині реконструюють дитячий садочок у Сутисківській громаді

На Вінниччині реконструюють дитячий садочок у Сутисківській громаді

Укрінформ

На Вінниччині у межах програми Президента України Володимира Зеленського   «Велике будівництво» триває реконструкція дитячого садочка «Пролісок» в Сутисківській громаді,  завдяки якій у закладі з'явиться 149 додаткових місць.

Про це повідомляє Вінницька ОДА, передає Укрінформ.

У Сутисківській громаді проживає 6400 осіб. Дітей, які потребують  відвідування дошкільного навчального закладу – 320. А у місцевий дитсадок ходять лише 179 дітей. Не вистачає місця.

Заклад розміщений у двох будівлях. Перша – це основний корпус, де діє чотири групи – на 100 дітей. За державними санітарними нормами, таке приміщення розраховано лише на 60 дитячих місць, тобто наповнюваність садочку складає 167%.

У 2006 році проблему із недостатньою кількістю дитячих місць частково вирішили: взяли у тимчасову оренду три класних кімнати школи. На базі цього приміщення  відкрили додаткові три вікові групи. Тут виховують ще 79 діток, однак, спальних місць лише 62.

«Проєкт програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» вирішить у Сутисківському дитсадку низку проблем.  Насамперед – приміщення. Сьогодні тут відсутні спортивний та музичний зали, а в одній із груп немає туалету. Друга проблема – черга. За браком місць сім’ї змушені віддавати дітей у садочки сусідніх населених пунктів – це і час, і гроші на проїзд. Або ж хтось із батьків вимушений залишатися з дитиною вдома», – констатує Сергій Борзов.

Окрім перевантаження груп, як зазначає Голова ОДА, є ще інші  невідповідності санітарно-гігієнічних умов. Зокрема, в організації харчування дітей. У корпусі, де була школа, їдальні нема – їжу носять з їдальні основного корпусу.

Що передбачає проєкт «Великого будівництва»? Це реконструкція існуючої двоповерхової будівлі, де раніше був дитячий садок заводу «АЕА». Останнім часом приміщення не використовувалось.

Як запевняє Сергій Борзов, 149 нових місць у садочку – це має стати головним результатом реалізації проєкту президентської програми в громаді.

До речі, будівельні роботи тут розпочали ще дев’ять (!) років тому. За цей час перераховувалась кошторисна частина проєкту, змінились норми ДБН, з’явились нові сучасні рішення, зросла вартість матеріалів та обладнання, рівень заробітної плати.

Розробленою проєктно-кошторисною документацією не передбачено реконструкцію інженерних мереж водопостачання та каналізації, влаштування котельні вимоги з інклюзивності об’єкта, пожежний захист, благоустрій території та дитячі майданчики.

У 2021 проєкт скоригували: замінили тип покрівлі з пласкої на шатрову, що є більш надійною та менш затратною при експлуатації, враховано влаштування котельні. Також проєкт розбито на 2 черги, І чергу (4 групи) заплановано завершити до кінця 2021 року. Для цього зріс обсяг коштів на об’єкт за рахунок перерозподілу фінансування державного фонду регіонального розвитку  більш, ніж на 7 мільйонів - до 26 млн грн.

Після введення в експлуатацію І-ї черги об’єкт передадуть громаді, аби використовувався за призначенням як повноцінний дошкільний навчальний заклад.

Загальна кошторисна вартість – 53, 3 млн грн.

Завдяки підтримки народної депутатки України Ірини Борзової на Сутисківській  дитсадок виділили 2, 850 млн грн субвенції. З місцевого бюджету профінансовано 1,6 млн грн.

У 2021 році  ще два дитсадки на Вінниччині реконструюють в рамках «Великого будівництва» –  у Гайсині та Вінниці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-