На що здатні сучасні медичні роботи. Інфографіка

На що здатні сучасні медичні роботи. Інфографіка

Укрінформ

У фантастичних фільмах роль лікарів частково або повністю замінили роботи. Вони діагностують хвороби, назначають лікування, проводять операції та зцілюють хворих за лічені години. Відтак, Укрінформ підготував інфографіку за даними nauka.ua із зазначенням функцій, які сьогодні виконують роботи в медицині.

Наділяти хірургів нелюдською точністю

Найбільшу відомість здобули роботи-хірурги, зокрема, найпопулярніша з них роботизована система da Vinci, яку зараз використовують у 64 країнах. Їхня конструкція з механічними руками, які з надприродною точністю справляються з проведенням операції над сплячим тілом пацієнта.

Вони дають змогу проводити хірургічне втручання з мінімальним травмуванням тканин, знизити ризик інфікування як пацієнта, так і лікаря, скоротити період відновлення пацієнта та й косметичний ефект у результаті виходить кращий.

Лікар-хірург сидить за консоллю, де виводиться зображення тканин пацієнта, та керує рухами своїх рук механічними руками робота, які забезпечують кращу точність проведення маніпуляцій, зокрема, через усунення природного тремтіння рук.

Проводити мікроманіпуляції зсередини організму

Мова йде про медичних мікророботів. Зараз на них покладають великі надії, хоч поки що їх не використовують в медицині. Але вчені проводять чимало досліджень, щоб це змінити. Вони вірять, що крихітних роботів можна використовувати для прицільного доставлення ліків до конкретних органів чи тканин, для тривалої реєстрації показників організму, для діагностування хвороб та навіть для проведення хірургічних втручань на рівні окремих клітин.

Обстежувати ваші органи

Ендоскопічне дослідження, коли порожнини тіла обстежуються лікарем за допомогою гнучких трубок із камерами, які вводять через природні отвори, дуже часто проводиться в медицині. Здебільшого процедура супроводжується неприємними відчуттями для пацієнта й пов’язана з певним ризиком пошкодження тканин, тому науковці працюють над тим, щоби мінімізувати дискомфорт та ризики. З цим непогано справляються роботи-ендоскопи.

Допомагати реабілітуватися

На жаль, деякі важкі хвороби призводять до того, що пацієнта на довгий час приковує до ліжка. В особливо важких випадках люди в процесі реабілітації після хвороби буквально вчаться знову ходити. Щоби полегшити їм завдання, розробляють спеціальних роботів. Вони можуть бути відносно простими та розминати кінцівки лежачих пацієнтів, але бувають і складні роботизовані екзоскелети.

Окрім цього є чимала кількість роботів-інвалідних крісел, роботів-тренажерів та інших, які частково (а інколи й повністю) можуть замінити послуги реабілітолога.

Полегшувати роботу медикам

У деяких країнах, щоб убезпечити співробітників від зараження коронавірусом, використовують мультифункціональних роботів. Вони вимірюють температуру людей на вулиці та в лікарнях, стежать, щоби люди носили маски, розповідають про карантинні умови та виявляють підозрілі ознаки в голосі чи вигляді людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-