Вінниччина отримала 33 млн грн на реставрацію Палацу Потоцьких та муздрамтеатру ім. Садовського

Вінниччина отримала 33 млн грн на реставрацію Палацу Потоцьких та муздрамтеатру ім. Садовського

Укрінформ

Вінниччина отримала 33 млн грн державної субвенції в межах програми Президента «Велика реставрація» на відновлення Палацу Потоцьких у м. Тульчина та ремонт будівлі Вінницького академічного музично-драматичного театру ім. М. Садовського.

Про це повідомляє Вінницька ОДА, передає Укрінформ.

«Вінниччина отримала понад 33 мільйони гривень державної субвенції в рамках програми Президента України Володимира Зеленського «Велика реставрація». Загалом, на 2021 рік: 27 мільйонів гривень – на реставрацію головного корпусу Палацу Потоцьких у Тульчині; понад 6 мільйонів гривень – на ремонт частини муздрамтеатр імені Садовського у Вінниці», - йдеться у повідомленні.

«Цього ж року завершується ще один проєкт «Великого будівництва» - благоустрій площі Палацу Потоцьких. «Велика реставрація» - це новий етап для культурного розвитку Вінниччини. Президентська програма Володимира Зеленського змінює ставлення до культури на рівні держави», - зазначив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

Палац Потоцьких у Тульчині збудований наприкінці вісімнадцятого століття за проєктом французького архітектора Лакруа на замовлення представників родини Потоцьких. У часи їхнього володарювання та господарювання це був розвинений ансамбль декількох споруд, Садиба магната мала палац і два бічні флігелі, картинну галерею, бібліотеку на 17 тис. томів і невелику друкарню, а також манеж і стайні, садибний театр, оранжерею і парк на 10 гектарів з назвою «Хороше» (садівник англієць Міллер). Його називали Подільським Версалем.

Вінницький академічний музично-драматичний театр ім. М. Садовського збудовано 1911 року за проєктом Григорія Артинова, який фактично сформував архітектурне «обличчя» Вінниці. У 1945 році під час пожежі будівля сильно постраждала. Її відновлювали протягом п’яти років. 2019 року розпочались роботи з реставрації будівлі театру, але їх не завершили через брак фінансування.

Як повідомляло агентство, Палац Потоцьких та Вінницький академічний музично-драматичний театр ім. М. Садовського - об'єкти комунальної власності. Вони включені до Програми Президента України Володимира Зеленського «Велика Реставрація» у жовтні поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-