Сергій Борзов: «Чайковський MusicDay»  - по-справжньому неймовірне свято музики»

Сергій Борзов: «Чайковський MusicDay» - по-справжньому неймовірне свято музики»

Укрінформ

На Вінниччині прозвучав фінальний акорд свята класичного мистецтва - ХVІІІ Міжнародного фестивалю ім. П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк.

Про це повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА, передає Укрінформ.

Неймовірне свято музики, неперевершеності людського генію, краси класичного мистецтва у всіх його проявах - ХVІІІ Міжнародний фестиваль імені П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк проходив на мистецьких майданчиках області з 31 жовтня по 5 вересня. Саме це яскраве фестивальне дійство стало завершальним акордом у святкуванні на Вінниччині 30-річчя Незалежності України.

Фестиваль традиційно не лише знайомить широку аудиторію зі зразками високого мистецтва, а й об'єднує найкращих музикантів та вокалістів на одній сцені, що є унікальним прикладом та потужною рушійною силою розвитку культури на Вінниччині, пропагуючи елітарне мистецтво.

Урочисте закриття ХVІІІ Міжнародного фестивалю ім. П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк під назвою «Чайковський MusicDay» відбулось 5 вересня в смт Браїлів Жмеринської міської територіальної громади, на території колишнього маєтку відомої меценатки Надії Філаретівни фон Мекк, яка впродовж свого життя підтримувала Петра Ілліча Чайковського.

Традиції меценатства продовжуються: нинішній фестиваль проходить за підтримки Вінницької обласної державної адміністрації та обласної Ради, за сприяння народного депутата України Ірини Борзової, яка вже більше 10 років виступає меценатом ряду масштабних мистецьких подій, що відбуваються в області.

«Ідея організувати мистецький захід з’явилася ще два роки тому під час мистецького пленеру «Кращий художник», - поділилась Ірина Борзова, - У 2020,  відвідавши музей Чайковського  разом з головою Вінницької ОДА Сергієм Борзовим,  директором  Вінницької обласної філармонії Анатолієм Левицьким, директором управління культури Ольгою Дерновою, ми прийняли рішення повернути мистецтво та живу музику на історичне місце. Але, на жаль, почалась епідемія ковіду. Ми жили, вірили, мріяли та готувалися. І дуже хвилювалися. Мистецтвознавці розповідають, що саме тут Петро Ілліч Чайковський написав щонайменше п’ять творів. Серед яких відомі світу «Орлеанська діва» та «Средь шумного бала»... Саме тут, в Браїлові, знаходиться єдиний в Україні музей Чайковського. Тут чудова атмосфера, гарні краєвиди і багата історія».

Ірина Борзова висловила впевненість, що фестиваль класичної музики в Браїлові у форматі просто неба стане поштовхом для розвитку туристичного потенціалу Жмеринської громади та Вінниччини в цілому.

Щиро подякував за свято класичної музики організаторам свята, колективам та виконавцям Голова ОДА Сергій Борзов: «Сподіваюсь, що «Чайковський MusiсDay» стане у Браїлові традиційним: кожного року ми будемо збиратись у цьому красивому парку і творити культуру. Тут є багато молоді, тож я пишаюсь, що нам є кому передавати культурні традиції».

І справді, теплим осіннім вечором в супроводі її величності музики колишній маєток відомої меценатки Надії Філаретівни фон Мекк ожив. Гості фестивалю і його учасники одразу поринали в неймовірну атмосферу 19-го століття.

Окрім насиченої основної програми відвідувачам фестивалю були запропоновані історичні фотозони, виставки образотворчого мистецтва, музичних інструментів з фондів обласного краєзнавчого музею, поетичні локації, майстер-класи з хореографії, містечко для дитячих розваг, фуд-корти та кіно під відкритим небом.

Концертна програма на сцені у парку вражала лаконічністю і майстерним підбором виконавців: симфонічний оркестр Вінницької обласної філармонії імені М.Д.Леонтовича (художній керівник – заслужений діяч мистецтв України Георгій Курков, головний диригент – Василь Журбенко); академічний камерний оркестр «Арката» (художній керівник та диригент – заслужений діяч мистецтв України Георгій Курков); Подільський камерний хор «Леонтович-капела» (худ. кер. – Ольга Бабошина); народна артистка України Ірина Швець (сопрано); заслужена артистка України Наталія Лановенко-Мельник (сопрано); Володимир Полторацький (тенор); лауреат міжнародних конкурсів Олександр Онофрійчук (тенор); улюбленець вінницької публіки Герард Карпенко (баритон). Неймовірною родзинкою «Чайковський MusicDay» став виступ лауреата Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка, народного артиста України, легендарного басу - Анатолія Кочерги.

Надзвичайну важливість та значимість фестивалю у збереженні національної та світової мистецької спадщини підкреслив також спеціальний гість програми: світова легенда  -  балет П.І.Чайковського «Лебедине озеро», у виконанні академічного симфонічного оркестру Хмельницької обласної філармонії (диригент – Тарас Мартиник), Українського балету театр «Прем’єра», солістів Львівського Національного театру опери та балету ім. С. Крушельницької (балетмейстер - Олег Петрик).

Балет просто неба  на території маєтку фон Мекк, вражав  розмахом і майстерністю виконання. Безумовно, незабутнє театралізоване дійство, стало чудовим фінальним акордом Фестивалю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-