Стіна Пам’яті Ади Рибачук та Володимира Мельніченка. Відродження

Стіна Пам’яті Ади Рибачук та Володимира Мельніченка. Відродження

Укрінформ

Відновлення фрагменту та громадський дискурс ініціює Фонд збереження культурної спадщини АРВМ спільно з арт-фундацією “Дукат”

11 серпня о 12:00
вул. Байкова, 16

Спершу була Ідея. Ідея не цвинтаря — але Парку Пам’яті. Не крематорію — але Храму Неба. Не підпірної стіни пагорбу — але горельєфної композиції довжиною понад 200 м. Сакральне місце, де смерть стає частиною життя, а пам’ять — найважливішою живою матерією.

З 1968 по 1981 рік київські художники Ада Рибачук та Володимир Мельніченко працювали над головним твором свого життя — Парком Пам’яті на Байковій горі. Його дивовижною перлиною мала стати Стіна Пам’яті — 2 000 квадратних метрів горельєфів, що відтворювали епічне єднання людини та світу від початку до майбуття. Сюжети й композиції, втілені на Стіні, мали підтримати й розрадити тих, хто прийшов проститися зі своїми близькими. Адам і Єва, людина і звір, Ікар і Прометей, війна і мир — теми, що супроводжують людство споконвічно.

Наприкінці 1981 року, коли Стіна була майже готова, радянська влада визнала її такою, що не відповідає принципам соціалістичного реалізму. Рельєфи було закрито, а на початку 1982-го надійно забетоновано.

Відтоді питання відкриття рельєфів є наріжним каменем київської мистецької спільноти. Радянська влада не дозволяла. В української — 30 років не вистачало волі, розуміння, бюджету.

І, нарешті, зараз — 40 років потому — Фонд збереження культурної спадщини АРВМ спільно з арт-фундацією “Дукат” повертають Стіну Пам’яті до мистецького простору Києва. Завдяки благодійникам, допомозі великого бізнесу та сприянню міської влади.

Розпочинається епоха культурної відлиги, коли активна допомога бізнес-спільноти, щире сприяння влади та шалена підтримка громади стають непереборною силою, що змінює світ навколо. Змінює на краще, адже повернення пам’яті є невід’ємною складовою розвитку цивілізованого суспільства.

11 серпня стартує проєкт відновлення рельєфів Стіни Пам’яті авторства Ади Рибачук і Володимира Мельніченка. Роботи розпочнуться з фрагменту “Оборона Батьківщини”: буде розчищено фігуру жінки, яка трубить у горн, сповіщаючи про війну і необхідність ставати на захист країни.

З цієї нагоди 11 серпня о 12:00 просто під Стіною Пам’яті на Байковій горі відбудеться прес-конференція. Учасниками стануть:

● Володимир Мельніченко, автор Парку та Стіни Пам’яті

● Ксенія Кравцова, голова правління Фонду АРВМ

● Михайло Кулівник, мистецтвознавець, представник арт-фундації “ДУКАТ”

● Яна Баринова, директор департаменту культури КМДА

● Алевтина Кахідзе, художниця

Фото та відео — тут.

У разі виникнення запитань і за більш детальною інформацією телефонуйте: 097 333 60 95, Оксана Грушанська

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-