Сергій Борзов: «Докладаємо максимум зусиль для забезпечення киснем «ковідних» лікарень»

Сергій Борзов: «Докладаємо максимум зусиль для забезпечення киснем «ковідних» лікарень»

Укрінформ

Вінницька ОДА докладає максимум зусиль для забезпечення киснем опорних закладів з лікування пацієнтів з COVID-19:  підтримується 12-годинний запас медичного кисню.

Про це повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю  Вінницької ОДА, передає Укрінформ.

Зазначається, що загалом на Вінниччині в опорних лікарнях розгорнуто 3 494 ліжка (з підведеним киснем – 3210 (92%)). Станом на ранок понеділка  завантаженість ковід-ліжок становить 54,6%, з них кисневозалежними пацієнтами – 43,6%.

«Головне - кисню в лікарнях вистачає. Минулого тижня область «заправили» на 16 тонн кисню, про які я домовився. Можу запевнити: докладаємо максимум зусиль для підтримки медичної галузі, особливо в напрямку забезпечення киснем «ковідних» лікарень»,- каже голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

За його словами, лише за останній тиждень відновлено постачання медичного кисню з Львівського хімзаводу та забезпечено регулярні його поставки в область. Загалом,

підтримується 12 годинний запас медичного кисню в опорних закладах області.

Так,  встановлено потужну кисневу станцію в Хмільницькій ЦРЛ (потужність- 560 л/ на хв). На базі регіонального фтизіопульмонологічного Центру встановлено кисневу станцію на 9 т. Десятого квітня там відбулась заливка кисню, - це тижневий запас для закладу.

Працюють кисневі станції на базі клінічного Центру інфекційних хвороб, МКЛ№1, ПБ№1, МКЛ№3, Ладижинської МЛ, Тростянецької ЦРЛ, Калинівській ЦРЛ. Окрім того, а базі ковід-закладів працює 677 концентраторів потужністю 10 л/хв.

Також укладені угоди на закупівлю кисневої станції за кошти місцевого бюджету в Жмеринській ЦРЛ( 2,7млн грн) та в Могилів-Подільський ОЛІЛ(2,8 млн грн). А за кошти НЗСУ(3,5млн. грн) -  у Крижопільській ЦРЛ.

Як зазначив Сергій Борзов, наразі триває процес закупівлі концентратора високої потужності (на 560 л/хв) та проведення кисневої мережі в обласному госпіталі ветеранів війни. Її там не було. Задіяно 4 млн грн обласного бюджету та 1 млн грн з міського бюджету.

«Утім, питання залишається дискусійним. У Департаменті охорони здоров’я області зазначають, що доцільно було б спрямувати ці кошти для розбудови обласного клінічного Центру інфекційних хвороб. Адже там є можливість відкрити ще 100 ліжок - повністю забезпечених киснем. До речі, є попередня домовленість із ПрАТ «Лінде Газ Україна» (м. Дніпро) (провідний виробник кріогенної продукції на ринку України) на поставку обладнання для зберігання та газифікації рідкого медичного кисню для обласного «Клінічного центру інфекційних хвороб», а також госпіталю ветеранів війни та ВОПНЛ ім. Ющенка», — повідомив керівник регіону.

Сергій Борзов зауважив, що завдяки таким діям влади область уникла запровадження локдауну.

«Ми не «червоні» лише завдяки тому, що робота триває. Постійно! Так, сьогодні більше одужують, менше госпіталізують. Але є куди везти хворих. І для них є кисень!», — сказав  посадовець.

Борзов повідомив, що інфікованих коронавірусом на Вінниччині поменшало і область вже не входить до числа лідерів по захворюваності на COVID-19. З 22 березня хворих із Вінниці не госпіталізують у районні ковід-лікарні –ліжок в обласному центрі достатньо.

Станом на ранок понеділка  на Вінниччині зафіксовано 159  нових випадків COVID-19, летальних випадків за добу – 16. За увесь час пандемії  коронавірус лабораторно підтверджено у 62 999 мешканців регіону.  Вінниччина перебуває у помаранчевій зоні епідемічної небезпеки, посилені карантинні обмеження продовжено до 19 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-