200-та річниця початку Великої Грецької Революції. Як вона пов’язана з Україною?

200-та річниця початку Великої Грецької Революції. Як вона пов’язана з Україною?

Укрінформ

Цього року Греція відзначає 200-ліття початку грецької боротьби за незалежність 25 березня 1821 року. Грецька революція стала істинним плодом Європейського Просвітництва. Але її ідеали свободи, демократії та незалежності надихали не лише її безпосередніх ініціаторів та учасників, але й увесь світ.

Та чи відомо вам, що Грецька Революція почалася в Одесі?

Таємна клятва «Філікі Етерія» з музею «Філікі Етерія» в м.Одеса
Таємна клятва «Філікі Етерія» з музею «Філікі Етерія» в м.Одеса

У XVIII столітті Одеса була центром еллінізму. В осередку міста, на Грецькій площі, 14 вересня 1814 року у будинку батька майбутнього Міського Голови Одеси Григорія Маразлі потайки зустрілися троє заможних одеських греків-торговців, легендарні Атанáсіос Цакáлоф, Еммануїл Ксáнтос та Нікóлаос Скуфáс, і заснували таємну організацію «Філікí етерíя» («Спілка друзів»), метою якої була боротьба за незалежну Грецію. Тож в отому будинку посеред Одеси була написана таємна клятва «Філікі Етерія», створена її символіка, її прапор з початковими літерами слів легендарного слогану організації: «Ελευθερία ή θάνατος» («Свобода чи смерть»).

Банер «Філікі Етерія»
Банер «Філікі Етерія»

Саме через це Одеса назавжди залишиться невід’ємною частиною історії Грецької Незалежності. Сьогодні у будинку Маразлі в Одесі розташований музей «Філікі Етерія» та Одеська філія Грецького Фонду Культури.

Музей «Філікі Етерія»
Музей «Філікі Етерія»

Грецька революція, проте, пов’язана також і зі столицею України.

У Києві, в будинку на вулиці Івана Мазепи, 6, від тоді як викупив його у тодішнього Коменданта фортечних мурів Києво-Печерської Лаври, з 1807 року до своєї смерті 1816 року, жив князь Костянтин Іпсілантіс, предтеча Грецької Незалежності. Костянтин жив у будинку Іпсилантиса разом зі своєю родиною.

Будинок Іпсіланті
Будинок Іпсіланті

Двоє його синів, Александрос та Димітріос Іпсілантіси, надалі стали важливими подвижниками та борцями Грецької Революції. Це означає, що двоє з найважливіших ватажків Грецької революції провели свої юнацькі роки у Києві.

Костянтин Іпсіланті
Костянтин Іпсіланті

Александрос Іпсілантіс, очільник «Філікі Етерія», заснованої в Одесі 1814 року, був ув’язнений: до листопада 1827 року австрійці тримали його у в’язниці австро-угорської фортеці Мункач, тобто у сучасному українському Мукачеві.

Александрос Іпсіланті
Александрос Іпсіланті

На нещодавно відреставрованому батьківському будинку Іпсілантіса в Києві за ініціативи Посольства Грецької Республіки та підтримки місцевих грецьких підприємців було встановлено пам’ятну дошку, яка є твором славнозвісного грецького скульптора Праксителіса Цануліноса.

Димітріос Іпсіланті
Димітріос Іпсіланті

А на території Києво-Печерської Лаври знаходиться кенотаф та надгробний пам’ятник Костянтина Іпсіланіса, де щороку 25 березня  відбувається покладання  квітів та вінків з нагоди річниці Грецької Революції.

Кенотаф Іпсіланті
Кенотаф Іпсіланті

Місто Ніжин, на той момент найважливіше торговельне перехрестя регіону, теж пов'язане з Грецькою Революцією, оскільки першими таємно посвяченими в члени організації «Філікі Етерія» були Брати Зосимá (Зосимади).

Ніколаос Зосима
Ніколаос Зосима

Вихідці видатної грецької торгової династії відіграли значну роль у житті Ніжина наприкінці XVIII ст. та на початку IXX ст. Зосими, сини Панайотиса Зосимá, багатого торговця хутряними виробами, та Маргарити Цукалá, благородної уродженки міста Яніни, дотрималися сімейної традиції та полишили рідне місто в ранньому віці, щоб займатися торгівлею у важливих на той момент торгових центрах Європи. Ніжин став їхньою другою батьківщиною. Теодосій, Зоїс, Ніколаос та Анастасіос оселилися в Ніжині, при цьому Ніколаос та Анастасіос залишилися там на все життя.

Анастасіос Зосима
Анастасіос Зосима

Вони відомі своєю щедрою філантропічною діяльністю, і здійснили багато для всіх мешканців міста: вони робили великі пожертви на лікарні, сиротинці, будинки для людей літнього віку. Ніколаос та Анастасіос Зосими померли та були поховані в Ніжині на грецькому кладовищі, заснованому на кошти братів. На цвинтарі зберігся храм Святих Костянтина та Єлени, зведений на пожертву Анастасіоса Зосима. У центрі Ніжина в колишньому притулку для бідних, заснованому братами Зосима, зараз розміщується місцевий поліційний відділок. У Музеї Рідкісної Книги Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя зберігається бібліографічний скарб, колекція манускриптів та книжок, які залишили по собі Греки Ніжина.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-