Вінниця - єдиний муніципалітет, який займається очищенням Південного Бугу

Вінниця - єдиний муніципалітет, який займається очищенням Південного Бугу

Укрінформ
Місто Вінниця - єдиний муніципалітет, який займається очищенням річки Південний Буг.
Про це повідомляє департамент у справах ЗМІ та зв'язків з громадськістю Вінницької міської ради.

«Основне завдання - очистити річку, щоб вона не цвіла - вона ж зараз зелена. Щоб були допуски до пляжів, щоб вода була якісна. Це екологічне питання. Ми як муніципалітет єдині, хто займається очисткою річки Південний Буг. Настав час задуматися про наші водні ресурси. В усьому світі констатують, що є проблема з питною водою. Тому, якщо ми не будемо чистити наші водні ресурси, то ця проблема буде тільки збільшуватися. Коли чистили річку Десенку, там відкрилося багато різних джерел, що дає можливість воді прибувати. Перша черга робіт в межах Вінниці розрахована на два роки. У зв’язку з коронавірусом ми значно скоротили видатки по різних статтях бюджету, але ми не можемо зовсім зупинити процес очистки ріки.Адже маємо забезпечити нормальну подачу води до облводоканалу, - цитує відомство міського голову Вінниці Сергія Моргунова. За його словами, цей проєкт розрахований на 5-6 років. За наявності фінансових ресурсів цей процес може пришвидшитися. Утім, місто так і не може порозумітися з обласною радою, яка не передає «Вінницяоблводоканал» Вінницькій міській територіальній громаді. Хоча фактично підприємство на 80% обслуговує саме мешканців Вінниці. Проте, звертається до міської ради з проханням про фінансування фодоканалу.

Дно річки Південний Буг у межах міста активно розчищають вже кілька місяців. Проект має на меті покращити санітарний стан річки та її гідрологічний баланс, що позитивно вплине на якість питної води. Наразі тут працюють п’ять земснарядів, які вже підняли з дна річки 67 тис. кубометрів мулу. Загалом в межах міста Вінниці планується розчистити 13,38 кмрусла Південного Бугу, передбачено підняти з дна 345 тис. м3 мулу. Над очисткою річкового дна працюють як земснаряди, придбані за кошти міського бюджету, та і орендовані підприємством-підрядником. Очільник міста Сергій Моргунов зазначив, що це досить дороговартісний проект, тому розрахований він на кілька років. Наразі роботи проводять виключно коштом бюджету Вінницької ОТГ. 

Позаяк очищення русла річки Південний Буг – це один з ключових пріоритетів міської влади, у попередні роки за кошти міського бюджету було придбано 2 земснаряди та баржу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-