КПІ та світова аерокосмічна компанія домовились разом робити космос ближчим

КПІ та світова аерокосмічна компанія домовились разом робити космос ближчим

Укрінформ

Днями в КПІ ім. Сікорського зустрічали гостей з американської аерокосмічної компанії «Firefly Aerospace». Візит керівника і співвласника цієї компанії Максима Полякова став черговим кроком на шляху поглиблення співпраці вишу з всесвітньо відомими та передовими підприємствами космічної галузі.

Компанія «Firefly Aerospace» — це приватне аерокосмічне підприємство зі штаб-квартирою в Техасі. Вона також має офіси у Вашингтоні та Токіо, а з травня 2018 року діє її українське відділення в Дніпрі. В компанії працює понад 14 тисяч фахівців. Гасло компанії: «Making space for everyone» («Створюючи космос для всіх») – досить точно відображає ідеї «нового космосу», які сьогодні пропагує й КПІ; зокрема, залучення до вивчення космосу студентської молоді, зниження вартості запусків за рахунок мініатюризації космічних апаратів, зменшення обсягів «космічного сміття», як наслідків виведення на орбіту великої кількості нових апаратів, подолання адміністративних та логістичних обмежень та інші інновації. Власне, все те, що в майбутньому зробить космос ближчим до людей. Тому співпраця українського університету, який вже створив і вивів в космос два власних наносупутники, і провідної ракето-космічної компанії світу «Firefly Aerospace» - логічний крок для впровадження цих ідей в життя.

Ректор університету Михайло Згуровський ознайомив гостей з принципами роботи інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge» та новими проектами КПІ в галузі космосу. Після чого фахівці в галузі авіа- та ракетобудування з обох боків провели конструктивні перемовини про перспективи та найближчі плани співпраці.

Ці плани ґрунтуються на підписаних в червні цього року серії угод між КПІ, «Firefly Aerospace», «Асоціацією Ноосфера» та Дніпровським національним університетом імені Олеся Гончара. Важливою складовою започаткованої співпраці є підготовка фахівців нового покоління за моделлю дуальної освіти для аерокосмічного комплексу України. Це завдання з боку КПІ покладається на  Інститут аерокосмічних технологій та Навчально-науковий центр космічної техніки та технологій університету. Перша група студентів вже розпочала навчання за магістерською програмою «Авіаційна та ракетна техніка».  Вони працюватимуть у Центрі ТОВ «Файєрфлай Аероспейс Україна» в місті Дніпрі над реальними проектами з розроблення легких ракетоносіїв і паралельно закінчуватимуть теоретичний курс навчання.

Як повідомив під час зустрічі Максим Поляков, невдовзі «Файєрфлай Аероспейс Україна» матиме в Україні не лише конструкторсько-дослідницькі підрозділи, але й власну виробничу базу, на якій також будуть працювати майбутні магістри. Це надзвичайний шанс і чудова мотивація для студентів, які сьогодні досить часто не мають уявлення, яке майбутнє перед ними відкривають спеціальні програми навчання на кшалт започаткованої.

Зокрема, в рамках проекту заплановано створення студентської ракети, яка зможе піднятися на 5 тис. метрів і зімітувати виведення супутника на космічну орбіту. Його також повинні створити студенти в рамках навчальної програми. Таким чином, співпраця набирає обертів та збільшує масштаб. Розпочинається перший етап спільної роботи КПІ та «Firefly Aerospace»; найцікавіше попереду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-