Вінницький академічний обласний театр ляльок отримав нове сучасне приміщення

Вінницький академічний обласний театр ляльок отримав нове сучасне приміщення

Укрінформ

Сьогодні, 15 вересня, у м. Вінниці відбулась непересічна подія – відкриття нового приміщення Вінницького академічного обласного театру ляльок.

Привітати працівників театру прийшли як шанувальники театрального мистецтва, так і давні друзі лялькарів: керівники області та міста, очільники департаментів та управлінь  облдержадміністрації та міської ради, проєктанти та підрядники будівництва, колеги-артисти, представники ЗМІ.

На ганку численних гостей  свята вітали вихованці театральної студії «Фантазія» при Вінницькому академічному обласному театрі ляльок, які звернулись зі словами подяки  від усіх малят до тих, хто приготував юним глядачам такий гарний зручний і сучасний дарунок.

Почесне право відкрити нове приміщення Вінницького обласного театру ляльок було  надано голові Вінницької обласної державної адміністрації Валерію  Коровію, голові Вінницької обласної Ради Анатолію  Олійнику та  заступниці Вінницького міського голови  Галині Якубович, які щиро привітали вінничан з такою довгоочікуваною подією.

«Відкриття театру – це справді свято і дуже велика радість, тому що найщиріші, найдобріші, найкоханіші, хто в нас є – це наші діти,- звернувся до присутніх Валерій Коровій.-  І недарма цей подарунок маленькі вінничани отримали саме на день народження нашого міста. Усіх вас з подвійним святом, маленькі вінничани».

Очільник області разом з маленькими вінничанами перерізав символічну стрічку і запросив учасників і гостей свята до глядацької зали.

Казкові герої – актори театру зустріли гостей у фоє I та II поверхів та радісно запрошували на ляльковий концерт.

Перша лялькова вистава на новій сцені – це ще не відкриття театрального сезону, яке відбудеться на початку жовтня; сьогоднішня вистава – своєрідна творча подяка колективу Вінницького академічного обласного театру ляльок за нове  сучасне приміщення тим, хто дотримав слова і вчасно та якісно побудував обладнав та підготував для маленьких глядачів новий ляльковий театр та облаштував територію біля нього.

Тож не дивно, що  яскраві і дотепні концертні номери чергувалися із нагородженням та словами вдячності  від колективу театру голові ОДА, обласної та міської рад із врученням подяк та квітів. Валерій Коровій також прийняв від директора театру  Михайла Байдюка  «подільську ляльку» - символ однойменного міжнародного фестивалю лялькових театрів, започаткованого саме творчим колективом Вінницького академічного обласного театру ляльок.

Цього дня було ще багато  подарунків, побажань та слів подяки і зовсім не було вільних місць у глядацькій залі.

А ще були сяючі очі маленьких і дорослих глядачів, які отримали такий чудовий дарунок – сучасний ляльковий театр.

Нове приміщення площею  1460 кв.м  (в чотири рази більше від нинішнього) з глядацькою залою на 213 місць (проти 100), обладнане зручними кріслами, пристосоване для перегляду вистав дітьми з особливими потребами, а також оснащене найсучаснішою звуковою та світловою апаратурою.

За словами головного режисера театру Олександра Свіньїна, просторе  приміщення із зручною інфраструктурою та сучасним оснащенням надасть можливість  покращити умови праці театральної трупи і технічного персоналу, сприятиме збільшенню кількості підготовлених  вистав у 6 разів, а їх перегляд глядачами зробить значно приємнішим і комфортнішим».

Творчий колектив  Вінницького академічного обласного театру ляльок  ніколи не зупиняється на досягнутому, знаходиться у постійному пошуку нових ідей, ініціює та реалізовує сучасні цікаві творчі проєкти.

Довідка:Вінницький академічний обласний театр ляльок  – один з найстаріших професійних театрів ляльок України, створений у 1937 році.

Понад 50 років театр існував як пересувний, окрім Вінниці спершу базувався у  Жмеринці (1945,1947, 1948 рр.) та Ямполі (1946 р.)  Обслуговував глядачів Вінниччини, Хмельниччини й Тернопільщини, оскільки до 1970 року був єдиним ляльковим театром на Поділлі.

Під час ІІ світової війни колектив  не працював. Майже всі перші працівники театру загинули, захищаючи Вітчизну.

Впродовж 1945-48 рр. театр постійно змінював місце базування: Жмеринка, Ямпіль, Вінниця. У 1949 році трупа театру назавжди переїжджає до м. Вінниці. У 1966 р. колектив отримав приміщення (270 м3) на 100 місць по вул. Л.Толстого,6, де знаходився донині.

Вінницький академічний обласний театр ляльок  - дипломант та лауреат багатьох міжнародних фестивалів та конкурсів, засновник Міжнародного фестивалю театрів ляльок «Подільська лялька» (1999). Протягом 18-ти  років проведено десять фестивалів (1 раз на 2 роки), участь у яких брали театральні колективи України, Австрії, Білорусі, Болгарії, Грузії, Ізраїля, Казахстану, Литви, Молдови, Польщі, Росії, Румунії та інших.

Театр гастролював  в Україні, Росії, Молдові (м. Кишинів), Польщі (м. Кельце), Румунії (м. Ясси), Литві (м. Паневежис).

За 80 років здійснено понад 350 постановок за творами класичної та сучасної драматургії українських і зарубіжних авторів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-