Питання перетину державного кордону транспортними засобами актуальні для громадян

Питання перетину державного кордону транспортними засобами актуальні для громадян

Укрінформ
Питання ввезення на митну територію України автомобілів на іноземній реєстрації актуальні для громадян щонайменше чотири роки поспіль. Про це свідчать звернення на урядову «гарячу лінію».

Нещодавно, а саме 12 вересня 2019 року, Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відтермінування застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України». Як зазначається на офіційному веб-порталі Верховної Ради України, документом передбачено створення передумов для комплексного врегулювання проблеми митного оформлення в Україні автомобілів з іноземною реєстрацією, дотримання митних правил при переміщенні транспортних засобів особистого користування через митний кордон України у митних режимах тимчасового ввезення і транзиту, а також врахування інтересів усіх верств населення при вирішенні вказаного питання. Отже, на 90 днів відтерміновується введення в дію норм Закону № 2612-VIII щодо застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України.

Нагадаємо, що 25 листопада 2018 року набули чинності два Закони України («Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» та «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України»), які легалізували завезені з порушенням митного і податкового законодавства автомобілі на єврономерах та якими посилено контроль за переміщенням і перебуванням в Україні транспортних засобів з іноземною реєстрацією. Зазначеними змінами було законодавчо встановлено новий порядок обчислення акцизу на ввезені автомобілі, який зменшив його величину порівняно з попередніми нормами; встановлено пільговий період (тимчасовий) розмитнення автомобілів, по закінченню якого з 22 лютого 2019 року власники авто мають платити за оформлення повну ставку акцизу.

Крім того, посилено відповідальність громадян за використання автомобілів на єврономерах на території України. Так, до 24 травня 2019 року водії могли розмитнити авто без санкцій, але й вже без знижки. Надалі власників автомобілів повинні були або штрафувати на суму до 170 тис грн, або конфісковувати транспортні засоби. Втім,16 травня Верховна Рада України відклала запровадження штрафів до 22 серпня 2019 року.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, на урядову «гарячу лінію» з початку 2019 року надійшло більше сотні звернень, що стосувалися переміщення транспортних засобів через кордон та їх розмитнення.

Аналіз звернень свідчить, що потребують роз’яснення питання стосовно порядку ввезення/вивезення автомобілів з іноземною реєстрацією громадянами України та іноземцями; строків тимчасового ввезення транспортних засобів на митну територію України; переліку документів, необхідних для розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією; можливості звільнення від сплати платежів або надання пільг при розмитненні автомобілів пенсіонерам, особам з інвалідністю, учасникам бойових дій, членам багатодітних родин тощо. Непоодинокі випадки, коли громадяни не погоджувалися із визначенням на митниці митної вартості транспортних засобів, стверджуючи про її завищення. Також надходили скарги стосовно затримок автомобілів при перетині кордону та тривалого митного оформлення транспортних засобів з іноземною реєстрацією. Найчастіше повідомлялося про затримки розмитнення автомобілів на території Львівської, Закарпатської, Волинської та Одеської митниць ДФС.

Так, на урядову «гарячу лінію» зателефонував житель Володимир-Волинського району Волинської області та розповів про ситуацію, яка трапилася з ним 8 січня цього року на митному посту м. Луцьк. Отримавши відмову у розмитненні автомобіля Фольксваген, чоловік залишив його на митному посту. Відмову аргументували тим, що автомобіль не відповідає категорії легкового транспортного засобу (з цього питання тривають судові засідання). За словами заявника, станом на 25 липня цього року працівники митного посту відмовляють у наданні інформації стосовно того, де перебуває його автомобіль. Отже, заявник просив допомогти дізнатися, де знаходиться автомобіль, та сприяти у його розмитненні.

На Волинській митниці Державної фіскальної служби розглянули звернення та поінформували, що згідно з інформацією АСМО «Інспектор» на митному посту «Луцьк» Волинської митниці ДФС 08.01.2019 року прийнято до оформлення електронну митну декларацію, в якій задекларовано товар «Автомобіль легковий, що був у користуванні, торговельної марки «VOLKSWAGEN». Під час опрацювання товаросупровідних документів у працівника митного посту виникли сумніви щодо правильності класифікації задекларованого транспортного товару, тому від заявника зажадали надати довідку експерта для підтвердження типу кузова. Відповіді від декларанта не отримали. Натомість актом митного огляду встановлено, що салон даного автомобіля облаштовано кустарним способом, бокові вікна вмонтовано не заводським методом, наявний другий ряд сидінь, кріплених не заводським методом.

За результатами Класифікаційного рішення заявнику було відмовлено в митному оформленні. Оскільки граничний строк перебування під митним контролем на території зони митного контролю зазначеного транспортного засобу закінчився, відповідно до вимог ст.321 Митного кодексу України його передано на склад Волинської митниці ДФС, про що працівниками посту заявника особисто проінформовано 25 липня цього року.

На початку серпня цього року на урядову «гарячу лінію» звернулася заявниця з м. Вінниця (громадянка Молдови), яка відповідно до посвідки на проживання, з 20 лютого 2013 року мешкає на території України. Жінка просила надати роз’яснення, чи має вона право проїжджати транзитом через Україну на автомобілі, що має іноземний номер, і на яких умовах.

У Державній фіскальній службі України повідомили, що Порядок та умови переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України, їх митного контролю та митного оформлення, резидентський статус осіб встановлюються Митним кодексом України. Законом України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» встановлено, що в’їзд в Україну та виїзд з України іноземців, які постійно проживають на території України, здійснюється за паспортним документом та посвідкою на постійне проживання.

Особливості переміщення громадянами транспортних засобів особистого користування в митному режимі транзиту через митну територію України врегульовано статтею 381 Кодексу, частиною першою, якої визначено, що громадянам дозволяється поміщувати у митний режим транзиту транспортні засоби особистого користування з метою прохідного транзиту через митну територію України за умови їх письмового декларування в порядку, передбаченому для громадян. Також необхідно внести на рахунок органу доходів і зборів, що здійснив пропуск таких транспортних засобів на митну територію України, грошову заставу в розмірі митних платежів, що підлягають сплаті при ввезенні таких транспортних засобів на митну територію України з метою вільного обігу. Переміщення транспортних засобів особистого користування з метою прохідного транзиту через митну територію України здійснюється у строки, встановлені статтею 95 Кодексу.

Не втрачають актуальності питання перетину громадянами на приватному автотранспорті лінії зіткнення у межах Донецької та Луганської областей та адміністративного кордону з АР Крим.

Так, заявники скаржилися стосовно відмов працівників контрольних пунктів в'їзду/виїзду на лінії зіткнення в районі проведення операції Об’єднаних сил у пропуску транспортних засобів. Непоодинокі нарікання викликала відсутність інформації про отримані громадянами дозволи на право перетину лінії зіткнення у складових інтегрованої інформаційно-телекомунікаційної системи «Гарт» Державної прикордонної служби України, розміщені на КПВВ.

Заявники також потребували роз’яснення норм постанови Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 р. № 367 «Про затвердження Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї», зокрема щодо перетину адміністративного кордону з Кримом жителями півострова з неповнолітніми дітьми та громадянами, які подорожують на приватному автотранспорті.

Крім того, заявники, які перетинали адміністративний кордон із Кримом, скаржилися на неналежну організацію роботи працівників контрольних пунктів в'їзду/виїзду на кордоні з півостровом, зокрема КПВВ «Чонгар» (Генічеський район Херсонської області), через що на адмінкордоні утворюються довгі черги.

Так, заявниця з м. Кам’янське Дніпропетровської області повідомила, що 27 квітня цього року здійснила перетин кордону України на непідконтрольну територію Донецької області власним автомобілем, зі всією родиною, через пропускний пункт «Мар'їнка». Жінка зазначила, що 23 березня 2019 року була виготовлена електронна перепустка на її дочку, але в електронній базі на самому пункті була відсутня інформація про перепустку. Така сама ситуація відбулася через кілька днів під час зворотного пересування через блокпост. Заявниця просила посприяти у внесенні в електронну базу Державної прикордонної служби відомостей про електронну перепустку для дитини.

За результатами розгляду звернення у Головному центрі обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України повідомили, що питання надання дозволів фізичним особам на право перетину лінії зіткнення у межах Донецької та Луганської областей належить виключно до компетенції Служби безпеки України. Електронний реєстр дозволів для переміщення осіб через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей формується Службою безпеки України та встановленим порядком передається Державній прикордонній службі для уведення до складових інтегрованої інформаційно-телекомунікаційної системи «Гарт» (ІІТС «Гарт»).

Власником і розпорядником інформації, яка міститься у зазначеному реєстрі, є Служба безпеки України, тому до складових ІІТС «Гарт» вона уводиться без змін (тобто «як є»). З огляду на зазначене, з питань введення (передавання) зазначеної у зверненні заявниці інформації до складових ІІТС «Гарт» Державної прикордонної служби України їй запропонували звернутися безпосередньо до розпорядника цієї інформації – Служби безпеки України.

На урядову «гарячу лінію» зателефонувала мешканка м. Вінниця та повідомила, що у вересні 2019 року має намір перетнути кордон з АР Крим на власному автомобілі, яким керує її чоловік за довіреністю. Заявниця просила надати роз'яснення щодо вимог та порядку перетину кордону з АР Крим.

На митниці ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі поінформували, що відповідно до законодавства для здійснення митного контролю та митного оформлення транспортний засіб може бути пред'явлений митному органу як власником, так і уповноваженою особою. Перелік оригіналів та ксерокопій документів для проведення митного огляду передбачений пунктом 7 розділу I Правил митного контролю та митного оформлення транспортних засобів, що переміщуються громадянами через митний кордон України, затвердженими наказом Державної митної служби України від 17.11.2005 р. № 1118 та зареєстрованими у Міністерстві юстиції України 25.11.2005 р. за № 1428/11708.

За період з 6 по 12 вересня 2019 року на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано 22 тисячі 861 звернення, з них телефоном – 21 090, через Інтернет – 1 771.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 цілодобово та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем: Урядова гаряча лінія 1545-1; Урядова гаряча лінія 1545-2; Урядова гаряча лінія 1545-3.

Працює «гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців з питань реформ: (044) 284-19-64.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044) 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру.

Звертаємо увагу, що на веб-сайті Центру у розділі «Консультаційна та інформаційна база» можна ознайомитися з відповідями на запитання, з якими найчастіше звертаються громадяни на урядову «гарячу лінію», у тому числі щодо діяльності органів виконавчої влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-