Чи варто вірити телебаченню: аналітики з’ясували, скільки часу українці проводять за переглядом телевізора

Чи варто вірити телебаченню: аналітики з’ясували, скільки часу українці проводять за переглядом телевізора

Укрінформ

Телевізори, телефони, комп’ютери, розумні годинники – вибір гаджетів, за допомогою яких можна отримувати актуальну інформацію розширюється ледь не щодня. Втім, саме телевізійні новини все ще залишаються поза конкуренцією – їм беззаперечно довіряє приблизно половина дорослого населення країни.

Причини популярності телевізорів

У середньому кожен власник телевізора проводить перед екраном 2-2,5 години. Погляди до телевізора можуть бути прикуті не лише під час перегляду новин, улюбленого серіалу чи шоу. Сучасні телевізори з підтримкою Смарт-функцій здатні на більше. Наприклад, їх можна використовувати:

  1. Для моніторингу інтернет-ресурсів. Смарт-телевізор здатен впоратися з пошуком будь-якої інформації не гірше, ніж комп’ютер чи лептоп.
  2. Для геймінгу. Запеклі прихильники комп’ютерних ігор знають, що популярні моделі сучасних розумних телевізорів сумісні з ігровими консолями.
  3. Для спілкування у популярних месенджерах. Деякі телевізори придатні навіть для здійснення відеодзвінків завдяки вбудованій веб-камері та підтримці бездротових технологій. 

Споживачів мультимедійної інформації умовно можна класифікувати на три групи:

  • представники першої групи цілковито довіряють інформації, яку отримують від телевізійних служб новин, а також з документальних фільмів або тематичних  ток-шоу;
  • до другої групи належать ті, хто намагається усіляко фільтрувати та перевіряти інформацію, отриману під час перегляду ТБ (для підтвердження правдивості даних вони звертаються до друкованих видань та надійних інтернет-ресурсів);
  • третя група – це ті споживачі, які взагалі не довіряють засобам масової інформації та звертаються до них надзвичайно рідко, переважно у розважальних цілях.

Втім, попри таке різноманітне ставлення до джерел медіа, телевізори сьогодні є ледь не в кожному будинкові. 

Чи варто довіряти телебаченню? Однозначно, так. Але довіра має базуватися на кількох засадах, серед яких:

  • критична оцінка інформації, вміння слухати та аналізувати;
  • споживання інформації лише з надійних джерел (ліцензоване українське телебачення);
  • порівняння даних від кількох постачальників мультимедійної інформації: інтернет-видання, топографічна продукція, телебачення.

«Довіряй, але перевіряй» – саме за таким принципом підходити до перегляду чергового випуску новин чи телевізійного шоу радять фахівці в галузі медіакомунікацій. Підвищена пильність у цій справі точно не буде зайвою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-