Громадянам потрібні якісні та недорогі ліки і продукти харчування

Громадянам потрібні якісні та недорогі ліки і продукти харчування

Укрінформ
Людям необхідні якісні і водночас недорогі лікарські засоби та продукти харчування, про це свідчать звернення на урядову «гарячу лінію».

Актуальними для громадян завжди були питання цін на комунальні послуги, ліки та продукти харчування, оскільки вони напряму пов’язані зі здоров’ям та життєдіяльністю. Отже, не дивно, що люди, враховуючи суми комунальних платежів, прагнуть купувати якісні ліки і натуральні продукти харчування за нормальними цінами. 

За інформацією Державної служби статистики, ціни з січня – квітня 2018  року до січня – квітня 2019 року змінилися у бік збільшення: на хліб і хлібопродукти на 14,3 %, хліб – на 20,1 %. Натомість подешевшали яйця, фрукти та цукор.

Що стосується цін на лікарські засоби, то Кабінет Міністрів України підтримав розширення державного регулювання цін на основні ліки з Національного переліку, прийнявши постанову від 3 квітня 2019 р. №426 «Про референтне ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти». Відповідно до документа з 1 липня 2019 року запроваджується державне регулювання цін на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти та включені до визначеного Міністерством охорони здоров’я переліку лікарських засобів. На них встановлюються граничні оптово-відпускні ціни на основі цін на лікарські засоби, зареєстровані в Республіці Польща, Словацькій Республіці, Чеській Республіці, Латвійській Республіці, Угорщині.

 У Міністерстві охорони здоров’я України пояснюють, що механізм референтного ціноутворення дасть змогу купувати в кілька разів більше ліків за новими цінами у тих самих постачальників. Цей механізм торкнеться тільки тих препаратів, які в інших країнах коштують набагато дешевше. За ці кошти медичні заклади зможуть купити більше потрібних ліків з Національного переліку. Від цього виграють пацієнти – вони отримають ще більше безоплатних ліків під час лікування в стаціонарі. Цінове регулювання допоможе позбутися негативного явища, коли працівники аптек навмисно переконують придбати найдорожчі ліки з-поміж усіх аналогів.

         Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку 2019 року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 200 звернень з питань підвищення цін на лікарські засоби, вироби медичного призначення та продукти харчування. Найчастіше зверталися жителі м. Київ, Донецької (м. Маріуполь), Дніпропетровської (м.м. Дніпро та Кривий Ріг) та Харківської областей.

Громадяни повідомляли про підвищення цін (подекуди в кілька разів), насамперед, на кардіологічні, спазмолітичні, антибактеріальні, гіпо- та антигіпертензивні лікарські препарати.

Варто нагадати, що існує ціла низка нормативно-правових актів, що стосуються цін на лікарські препарати. Це, зокрема, постанова Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення», постанова Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2016 р. №862 «Про державне регулювання цін на лікарські засоби» та постанова Уряду від 17 березня 2017 р. №152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів».

Заявники також висловлювали невдоволення завищеними, на їх погляд, цінами на хлібобулочні вироби, у тому числі на так званий соціальний хліб, крупи, цукор, молочні продукти. У квітні значно збільшилася кількість скарг стосовно підвищення цін на різні овочі (капусту, картоплю, цибулю тощо). Оскільки зазначені товари належать до товарів першої необхідності, заявники вимагали провести перевірки діяльності відповідних суб’єктів господарювання та наполягали на відновленні державного регулювання цін на продукти харчування та лікарські препарати.

    Так, заявниця з м. Маріуполь Донецької області висловила незадоволення з приводу ціни на яйця - 25 грн , яку встановили в магазині поблизу будинку, де вона проживає. Натомість в іншому магазині, за її словами, ціна становить 17 грн за десяток. Жінка просила провести перевірку законності встановленої ціни на яйця в магазині та дослідити ціноутворення на продукти харчування у Маріуполі.

У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Донецькій області повідомили, що з метою зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дебюрократизації (дерегуляції) у сфері ціноутворення, Уряд своєю постановою від 7 червня 2017 р. №394 «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. №1548 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» з 1 липня 2017 року скасував державне регулювання цін на продовольчі товари.

Оскільки цінове регулювання на продовольчі товари скасовано, суб’єкти господарювання формують ціни у режимі вільного ціноутворення, в залежності від попиту та пропозицій на споживчому ринку.

Заходи державного нагляду (контролю) здійснюються лише за державними регульованими цінами.

Киянка звернулася з приводу підвищення ціни на медичний препарат «Вікс Актив». Жінка повідомила, що вказаний препарат купувала за ціною 7,00 грн за один пакет, а на початку лютого цього року в тій же аптеці препарат коштував уже 30,00 грн. Заявниця просила сприяння у перевірці правильності встановлення нової ціни.

У Головному управлінні Держпродспоживслужби в м. Київ роз’яснили, що медичний препарат «Вікс Актив» не входить до переліку лікарських засобів, стосовно яких запроваджено державне регулювання. Відтак, на препарати, що не входять до цього переліку, суб’єкти господарювання формують ціни самостійно, відповідно до економічної доцільності та споживчого попиту.

В управлінні взаємодії з громадськістю повідомили також, що у квітні на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано близько 300 подяк від заявників, серед яких подяка в.о. Міністра охорони здоров’я – за забезпечення медичними препаратами хворих на онкологічні захворювання; Кам’янець-Подільському міському голові – за збереження пільг на оплату житлово-комунальних послуг та безкоштовне забезпечення медичними препаратами осіб з обмеженими фізичними можливостями, які проживають у цьому місті.

За період з 27 травня по 2 червня 2019 року на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано 18 тисяч 108 звернень, з них телефоном – 16 920, через Інтернет – 1188.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 цілодобово та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем: Урядова гаряча лінія 1545-1; Урядова гаряча лінія 1545-2, Урядова гаряча лінія 1545-3.

       Працює «гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців з питань реформ:(044) 284-19-64.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044) 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-портал Урядового контактного центру.

На веб-порталі працює консультаційна та інформаційна база, де заявники мають можливість самостійно знайти відповіді на питання, що стосуються діяльності органів виконавчої влади, та на питання, які найбільше турбують людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-