Верховна Рада зареєструвала законопроект щодо гендерних квот у наглядових радах державних підприємств

Верховна Рада зареєструвала законопроект щодо гендерних квот у наглядових радах державних підприємств

Укрінформ

Гендерні квоти підвищать ефективність державних підприємств. У Верховній Раді зареєстрували законопроект щодо рівного гендерного представництва в наглядових радах державних підприємств.

4 лютого в Верховній Раді зареєстровано законопроект № 9528 про внесення змін до законодавчих актів України для забезпечення рівних прав та можливостей громадян у представництві в наглядових радах та органах правління державних унітарних підприємств, господарських товариств і державних банків.

Проектом Закону України передбачається запровадження норми про обов’язковість представництва професіоналів кожної статі на рівні 40 відсотків у наглядових радах державних унітарних підприємств, господарських товариств, у статутному капіталі яких понад 50 відсотків акцій (часток) належать державі, та державних банків.

Попри те, що 53,7% населення України становлять жінки, вони непропорційно представлені в органах влади й бізнесу і, в основному, отримують заробітну плату на 24% менше чоловіків. Найменше жінки представлені в транспортному, будівельному, промисловому та енергетичному секторах.

Проте, міжнародні дослідження виявили зв'язок між рівним гендерним представництвом і фінансовими результатами компаній. Часто умовою для цього вважається представництво в керівному органі не менше ніж 3 жінок, що формують «критичну масу». У 2016 році Інститут світової економіки Петерсона, проаналізувавши 21 980 компаній в 91 країні, виявив, що компанії, в яких 30% і більше керівників – жінки, мають чисту рентабельність на 15% вище рентабельності компаній, де немає жінок у топ-менеджменті. Цей зв'язок так само підтверджують дослідження Morgan Stanley, McKinsey & Company, Інституту досліджень Credit Suisse та інших профільних інституцій.

«Обов'язкові гендерні квоти для державних компаній та банків, разом з заохоченням до добровільного квотування акціонерними товариствами  є передумовою більш ефективної роботи цих компаній. Дослідження підтверджують ефективність диверсифікації. Це прямий інтерес власників державних компаній – всіх українців. Диверсифікація наглядових рад - це  питання фінансової ефективності та економічного розвитку» - прокоментувала ініціатор законопроекту Ольга Бєлькова.

Низка країн запровадили заходи стимулювання гендерного балансу в керівних органах компаній. Ісландія (45%), Франція (44%) та Норвегія (40%) є лідерами за показником  диверсифікованого представництва у Європі. Найбільш релевантним прикладом для України є Австрія, що спершу запровадила квоти виключно для наглядових рад державних компаній, з 2018 року квоти стосуються приватних компаній також. Представництво жінок збільшилося з 26% у 2011 році до 47% у 2017.

Запровадження “м’яких” заходів, що не передбачають штрафних санкцій за невиконання, виявилося неефективним, за виключенням Швеції (36%) та Великобританії (30%).

«Реальне забезпечення рівної участі жінок і чоловіків в корпоративному управлінні державними підприємствами дасть новий поштовх для змін в управлінні цими компаніями. А запровадження можливості для приватних акціонерних товариств самостійно встановлювати квоти дозволить їм також застосовувати прогресивний механізм управління у своїй діяльності» -  зазначила співавтор проекту Вікторія Пташник.

Україна в рамках переговорів з Європейським Союзом та західними партнерами взяла на себе ряд зобов’язань, серед яких ратифікація Стамбульської конвенції, виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325, Цілей сталого розвитку тощо. Впровадження на законодавчому рівні гендерних квот і забезпечення рівного представництва стане ще одним кроком України у напрямку євроінтеграції.

«Україна досягла того рівня розвитку, коли питання диверсифікованого гендерного представництва в наглядових радах державних компаній і банків є актуальним та стоїть на порядку денному. Впровадження європейських практик та їх закріплення на законодавчому рівні підкреслює готовність України до повноцінного процесу євроінтеграції» -  підкреслив народний депутат Артур Герасимов.

Законопроект також підтримав голова комітету Верховної Ради з питань економічної політики Андрій Іванчук: "Гендерні квоти довели свою ефективність в корпоративному управлінні. Компанії, які дотримуються гендерної рівності, за результатами досліджень досягають більшої ефективності й рентабельності. Впровадження такої системи в українські державні підприємства допоможе їм вийти на новий рівень ефективної роботи, від результатів якої залежить добробут кожного українця.»

Законопроект підтримало всього 56 депутатів із різних фракцій, з них 40% підписантів є депутати-жінки і 60% депутати-чоловіки!

Джерело http://2k9.cmsys.it/team/blogs/?id=28656

Коментарі:

Ольга Бєлькова

bielkova.olha@rada.gov.ua

Вікторія Пташник  

Ptashnyk.Viktoriia@rada.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-