Соціальні стипендії отримуватимуть більше громадян

Соціальні стипендії отримуватимуть більше громадян

Укрінформ
Отримувачів соціальних стипендій відтепер побільшає, оскільки удосконалено порядок виплати соціальних стипендій. І це лише одне з багатьох питань, що хвилюють студентів, які звертаються на урядову "гарячу лінію" 15-45.

Відомо, що студентські роки та спогади про них залишаються в пам’яті назавжди. Хто не мешкав у гуртожитку, той не знає студентського життя. Цікаво, чи не тому студенти воліють жити не вдома, а саме в гуртожитку закладу вищої освіти, який знаходиться в їх рідному місті, аби поринути у справжній студентський всесвіт. Проте, на студентську стипендію прожити важко, протриматися можливо лише за допомогою батьків, родичів або підробітку.

Нещодавно Урядом було удосконалено порядок виплати соціальних стипендій. Так, Кабінетом Міністрів України 23 січня 2019 року було прийнято постанову «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 423 і від 28 грудня 2016 р. №1045», якою, зокрема, розширено категорії отримувачів соціальних стипендій, з наданням права на отримання соціальних стипендій усім учасникам бойових дій, у тому числі особам, визнаним постраждалими учасниками Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях та їхнім дітям, які є студентами вищих закладів освіти. Також урядовим рішенням скасовано вікове обмеження (23 роки) учасникам бойових дій при наданні соціальної стипендії тощо.

Наразі, по завершенню зимових свят завершуються і зимові сесії у студентів закладів вищої освіти. З якими проблеми стикаються нині студенти та молоді люди, які готуються стати студентами, що хвилює їхніх батьків, про це повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру. Так, загалом у 2018 році та з початку 2019 року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 11 тисяч звернень з освітньої тематики.

У зверненнях, в основному, акцентувалася увага на питаннях недосконалості програмного забезпечення системи подання електронних заяв до закладів вищої освіти. Випускники вишів не могли своєчасно отримати документ про освіту (через відсутність бланків дипломів), що унеможливлювало подачу ними документів для вступу до інших навчальних закладів.

Крім того, надходили скарги щодо відсутності місць у гуртожитках закладів вищої освіти, зокрема м. Київ. Зі слів заявників, у першу чергу заселяють абітурієнтів-бакалаврів, поставивши вступників на магістратуру перед фактом, що місця в гуртожитку їм очікувати не треба та рекомендовано орендувати житло. У наданні місць у гуртожитках відмовляють навіть студентам пільгових категорій (дітям із малозабезпечених сімей). Водночас, студенти скаржились на незадовільні умови проживання, а саме: відсутність або неналежне опалення в аудиторіях та приміщеннях гуртожитків, наявність клопів, тарганів у приміщеннях гуртожитків, відсутність водопостачання, інвентарю (ліжок, матраців) тощо.

Студенти зверталися також із клопотаннями щодо нарахування і виплати стипендіального забезпечення, у тому числі для пільгових категорій. Найбільше таких звернень надходило з Дніпропетровської, Донецької, Харківської областей та м. Київ.

Жителька м. Миргород Полтавської області зателефонувала на урядову «гарячу лінію» та повідомила, що її дочка навчається на 1-му курсі художньо-промислового коледжу. Жінка та дочка є родиною загиблого учасника АТО. Станом на 30 жовтня 2018 року дівчина не отримує соціальну стипендію з вересня 2018 року. Заявниця просила сприяння у забезпеченні виплати соціальної стипендії.

У Департаменті освіти і науки Полтавської облдержадміністрації відповіли, що студентці призначено щомісячну соціальну стипендію як дитині учасника бойових дій з вересня 2018 року. У листопаді вона отримала стипендію, з урахуванням попередніх місяців навчання. Під час зворотного зв’язку заявниця підтвердила позитивне вирішення питання та зареєструвала подяку на урядову «гарячу лінію».

Із схожою проблемою на урядову «гарячу лінію» звернулася жителька Межівського району Дніпропетровської області. ЇЇ турбувало питання, чому дочці, яка навчається на 1 курсі професійно-технічного навчального закладу за фахом кухар, не виплачено стипендії за вересень 2018 року. Заявниця просила сприяння у виплаті стипендії.

У Департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації позитивно вирішили питання, а саме: учням, які зараховані до зазначеного навчального закладу 28 вересня 2018 року, стипендія за вересень нарахована і буде виплачена у листопаді. За результатами зворотного зв’язку з’ясовано, що стипендія виплачена.

Дівчина з одного з сіл Іванківського району Київської області просила надати роз’яснення з такого питання. Вона є дитиною з багатодітної родини, навчається в агротехнічному коледжі у передмісті Києва, проживає в гуртожитку. Заявниця просила надати роз'яснення щодо можливості проживання в гуртожитку на пільгових умовах: безкоштовно, чи при оплаті п'ятдесяти відсотків вартості.

У Департаменті освіти і науки Київської облдержадміністрації надали позитивну відповідь. З урахуванням того, що студентка є дитиною з багатодітної сім'ї, їй надали можливість сплачувати за проживання у гуртожитку 50 відсотків вартості.

За період з 18 по 24 січня 2019 року на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано 24 тисячі 983 звернення, з них телефоном - 23257 , через Інтернет - 1726.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 15-45 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем: Урядова гаряча лінія 1545-1; Урядова гаряча лінія 1545-2; Урядова гаряча лінія 1545-3.

 Працює «гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців з питань реформ: (044) 284-19-64.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045. 

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-