Під час снігопаду та хуртовини для громадян гостро постає питання стану автодоріг

Під час снігопаду та хуртовини для громадян гостро постає питання стану автодоріг

Укрінформ
Взимку через негоду особливо гостро постає питання стану автомобільних доріг у регіонах, які зазнали впливу циклону, про це свідчать звернення громадян на урядову «гарячу лінію» 15-45.

Оновлення дорожньої інфраструктури та забезпечення безперешкодного і безпечного руху автомобільними дорогами, особливо в екстремальних погодних умовах, є одним із пріоритетів Уряду.

Дорожніми службами відпрацьовуються основні напрямки роботи в таких умовах. Велика увага приділяється оперативному сповіщенню, доведенню інформації про ускладнення гідрометеорологічних умов, що можуть призвести до порушень транспортного сполучення. Оперативна інформація про ускладнення погодних умов, які позначаються на ситуації на автошляхах, надходить від Українського гідрометеорологічного центру ДСНС до оперативно-чергових служб ДСНС, Укравтодору, Укртрансбезпеки, Мінінфраструктури, МВС, Національної поліції. Тож з метою попередження водіїв про складні дорожні умови на автомобільних дорогах загального користування проводяться роботи із встановлення тимчасових попереджувальних знаків «Слизька дорога» та «Ожеледиця». Вживаються термінові заходи задля забезпечення безперебійного функціонування систем метеорологічного контролю, камер відеоспостереження, інформаційних табло та ліній зовнішнього освітлення.

У зимовий період водії повинні завчасно готуватися до можливих проблемних ситуацій, що виникають на дорогах: перевіряти акумулятор, рівень масла, кількість антифризу, термостат, пічку, гальма, стан протектора шин тощо. Збираючись у поїздку, потрібно бути передбачливим і підготуватися, взяти все необхідне, що може знадобитись у різних несподіваних ситуаціях в дорозі. Бажано, щоб рівень пального в баку не опускався нижче за половину. Мобільний телефон потрібно зарядити, і взяти для нього автомобільний зарядний пристрій. Безумовно необхідні: стандартна аптечка, ліхтар, нові батарейки, ковдра, сірники, теплий одяг, їжа та бутильована вода. Перед тим, як вирушити в дорогу, рекомендується увімкнути радіо і прослухати можливі повідомлення про ДТП, перекриті дороги та об’їзди. Якщо місцеве радіо не повідомляє дану інформацію, доцільно зателефонувати до найближчого відділення ДСНС. Необхідно заздалегідь спланувати маршрут таким чином, щоб він уникнув доріг, які можуть бути небезпечними в погану погоду. Якщо проїзд закрито, чи він заблокований, не слід намагатися продовжити рух цією дорогою. Варто пам’ятати також про інформування близьких про свій маршрут.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, впродовж листопада-грудня 2018 року на урядову «гарячу лінію» надійшло майже 600 звернень щодо незадовільного стану автомобільних доріг. Зокрема, заявники нарікали, насамперед, на неналежну організацію робіт з розчищення автошляхів від снігу та оброблення протиожеледними засобами, несвоєчасне прибирання територій загального користування від снігових заметів, очищення від снігу та льоду тротуарів, посипання їх інертними матеріалами та піщано-сольовою сумішшю. Найбільше таких звернень надійшло від жителів Харківської, Дніпропетровської, Черкаської та Полтавської областей.

Значна кількість звернень потребувала якнайшвидшого реагування.

Так, жителька м. Кременчук Полтавської області зателефонувала на урядову «гарячу лінію» та повідомила, що на відрізку автодороги Київ-Харків-Довжанський в районі м. Решетилівка Полтавської області з 13.00 25 грудня 2018 року у заметі перебуває автобус з пасажирами. Автобус періодично опалюється, проте пальне закінчується. За інформацією водіїв інших транспортних засобів, затор сягає більше 50 км. Спецтехніки для розчищення дороги немає. Ситуація ускладнюється тим, що на найближчій автозаправній станції закінчилися продукти харчування та вода. Жінка просила допомогти вжити негайних заходів щодо розчищення автомобільної дороги та визволення пасажирів із затору.

 У Службі автомобільних доріг у Полтавській області повідомили, що 24-25 грудня 2018 року під час сильного снігопаду і хуртовини, внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, що сталася 25 грудня, на зазначеному відрізку автодороги утворився багатокілометровий затор. На ділянці ускладнення руху працюють дорожні робітники, спецтехніка, а також функціонує мобільний пункт обігріву ДСНС. Спільно з працівниками Національної поліції вдалося частково розблокувати дорогу та поступово відновити рух транспортних засобів.

Заявниця з Нововоронцовського району Херсонської області повідомила, що внаслідок снігових заметів на автомобільній трасі поблизу сіл Чапаєвка та Красногорівка Великобагачанського району Полтавської області утворилися великі затори. З 17.00 25 грудня у сніговому заторі перебувають її родичі в автомобілі: чоловік із двома дітьми (6 і 10 років) та бабусею. Тривога її зростає, оскільки на 7 годину ранку 26 грудня рідні й надалі перебувають на даній трасі через те, що автомобільну дорогу не розчищено. Жінка просила допомоги у визволенні її сім’ї та інших громадян зі снігового полону.

У відповіді Служби автомобільних доріг у Полтавській області зазначається, що у складних погодних умовах зимового періоду 24-25 грудня поточного року під час сильного снігопаду та хуртовини, в результаті ДТП з автобусом, на автошляху Київ-Харків-Довжанський утворився багатокілометровий затор. Рух транспортних засобів поступово відновлюється.

Схоже звернення надійшло від жительки м. Канів Черкаської області. Жінка повідомила, що з 25 грудня її рідні перебувають у 10-кілометровому заторі неподалік від смт Решетилівка, а саме на автошляху сполученням Мар'янівка (Полтавської обл.) - Дніпро. Причиною виникнення затору стала аварія: через несприятливі погодні умови на дорозі попереду перевернувся вантажний автомобіль. З даного питання заявниця неодноразово зверталася до Укравтодору у Полтавській області, де їй повідомили, що очікується прибуття спецтранспорту, який підніме вантажний автомобіль. Жінка стурбована тим, що в автомобілі її рідних знаходиться малолітня дитина.

Відповідь Служби автомобільних доріг у Полтавській області була стандартною. 24-25 грудня поточного року під час сильного снігопаду та хуртовини, в результаті ДТП з автобусом, що сталася близько 14.00 25 грудня біля с. Сидорівщина Великобагачанського району, на автодорозі Київ-Харків-Довжанський утворився багатокілометровий затор. Фіксація ДТП та регулювання руху транспортних засобів здійснюється працівниками Національної поліції. Поступово відновлюється рух транспортних засобів.

Наразі Державна служба України з надзвичайних ситуацій попереджає про погіршення погодних умов в Україні.

За даними Укргідрометцентру, внаслідок переміщення активного циклону в Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій, Луганській, Харківській областях очікується ускладнення погодних умов: вдень 4 січня випаде значний сніг, подекуди з дощем, посилення вітру до 15-20 м/с, місцями в Приазов’ї 25 м/с, хуртовини, в окремих районах налипання мокрого снігу та ожеледь, приріст снігового покриву становитиме 15-20 сантиметрів; протягом ночі 5 січня послаблення, вдень 5 січня припинення опадів. Такі погодні умови можуть призвести до порушень електропостачання населених пунктів, руху транспорту на окремих ділянках доріг та вулиць, ускладнення роботи комунальних служб та будівельної галузі.

За період з 28 грудня 2018 року по 3 січня 2019 року на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано 21 тисячу 236 звернень, з них телефоном – 20260, через Інтернет – 976.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 15-45 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем: Урядова гаряча лінія 1545-1; Урядова гаряча лінія 1545-2; Урядова гаряча лінія 1545-3.

Працює «гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців з питань реформ: (044)284-19-64.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-