Громадян цікавить, як зробити житло енергоефективнішим та зекономити

Громадян цікавить, як зробити житло енергоефективнішим та зекономити

Укрінформ
Звертаючись на урядову «гарячу лінію», громадяни цікавляться, які державні програми з енергоефективності наразі існують, та яким чином компенсується вартість утеплення будинків.

На жаль, люди звикли не помічати у побуті, що насправді допомагає заощадити на використанні електроенергії, води та споживанні тепла. Це звичайні прилади, вимкнені з мережі, якими ми не користуємося протягом дня, перебуваючи на роботі: настільні лампи, бра, торшери, побутова техніка, звичайно, крім холодильника. Не можна залишати прилади, що працюють від акумулятора (наприклад, мобільні телефони) увімкненими довше, ніж потрібно для повної зарядки акумулятора. На ніч обов’язково треба вимикати комп’ютер, якщо ви не з тих, кому не спиться.

 Варто лише захотіти і зовсім не складно буде закрити кран під час гоління, чищення зубів або на кухні під час очищення від шкіри овочів і фруктів. Приймати душ економніше, ніж щодня наповнювати ванну. Через насадки, що розпилюють воду, витрачається у кілька разів менше води. Під час миття посуду аби зекономити воду варто встановити подвійну раковину. Тоді можна посуд мити в одній частині, а полоскати – в іншій. Необхідно також стежити за станом сантехніки та вчасно ремонтувати її, оскільки з крану, що протікає, щомісяця втрачається сотні, а то й тисячі літрів води (а це – кілька ванн). Треба не забувати перекривати вентиль для води, якщо приміщення залишається на кілька днів.

Необхідно утеплювати конструкції, що відкриваються: вікна, кватирки, двері, балкони. Непогано зберігають тепло екрани, розміщені за радіаторами. І якщо у вас з’явиться бажання і вільний час, то можна знайти ще багато корисних порад, як навчитися економити і заощаджувати.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, упродовж 2018 року на урядову «гарячу лінію» 15-45 звернулося майже 600 громадян, зацікавлених у державних програмах з енергоефективності, а також впровадженні компенсації вартості утеплення індивідуальних і багатоквартирних житлових будинків.

Заявники зверталися за роз'ясненнями щодо умов участі у державній програмі з енергоефективності, скаржилися на проблеми з отриманням кредиту на утеплення житлових будинків та відшкодування його частини.

Жителька м. Херсон просила надати роз'яснення стосовно порядку оформлення та пакета документів, необхідного для отримання кредиту за програмою «Теплі кредити». Зі слів жінки, вона зверталася до місцевого відділення ПАТ «ПриватБанк», проте отримала мотивовану відмову, що  кредити може отримати лише юридична особа.

У відповіді Державного агентства енергоефективності та енергозбереження зазначається, що питання та умови надання банківських кредитів належать виключно до господарської діяльності банків і не відносяться до компетенції Держенергоефективності.

На реалізацію Державної цільової економічної програми енергоефективності (Програма) у 2018 році передбачено фінансування в розмірі 400 млн гривень. Відшкодовуються частина суми залучених кредитів за такими напрямками:

-       стимулювання фізичних осіб - індивідуальних власників житла (одно-, дво- квартирні будинки);

- стимулювання придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу та електроенергії);

-       стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

З аналогічним проханням на урядову «гарячу лінію» звернулася заявниця з м. Маріуполь Донецької області. Жінка просила надати роз'яснення щодо отримання компенсації вартості утеплення житлових будинків, зокрема для встановлення металопластикових вікон у квартирі. З даного приводу у відділенні АТ «Ощадбанк» м. Маріуполь їй надали  інформацію, що кредитування населення здійснюватиметься лише для мешканців приватних будинків.

За результатами розгляду у  Держенергоефективності поінформували, що  Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2011 №105, не передбачено відшкодування частини суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання і матеріалів для квартир у багатоквартирних житлових будинках.

Водночас, згідно з підпунктом 3 пункту 3 Порядку передбачено стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування 40% суми кредиту (70% - для отримувачів субсидій), але не більш як 14000 гривень в розрахунку на одну квартиру багатоквартирного будинку за одним кредитним договором, залученим для придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів.

За період з 22 по 28 грудня 2018 року на урядовій «гарячій лінії»  зареєстровано 23 тисячі 857 звернень,  з них по телефону - 22449, через Інтернет - 1408.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 15-45 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем: Урядова гаряча лінія 1545-1; Урядова гаряча лінія 1545-2; Урядова гаряча лінія 1545-3.

 Працює «гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців з питань реформ: (044) 284-19-64.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-