Чим опалювати приватний будинок: 2 способи пережити холодну зиму

Чим опалювати приватний будинок: 2 способи пережити холодну зиму

Укрінформ

Незважаючи на суттєве зростання ціни на газ в Україні останні кілька років, газові котли все ще найпопулярніший спосіб опалення приватного будинку або дачі. Чим обумовлено пристрасть українців до даного способу опалення та чи має сенс переходити на електрику, розповіли експерти.

Електрика або газ?

Через високу вартість газу деякі українці дійсно починають розмірковувати про те, щоб перейти на електрику. Але, як правило, таке рішення економічно невигідно. Справа в тому, що хоча газ коштує дорого, електрична енергія теж не дешевшає, а споживають електричні котли чимало і обігріти за їх допомогою велику площу досить витратно.

Альтернатива газовим та електричним котлам - інноваційні екологічні системи опалення, так звані, теплові насоси. Вони теж працюють на електриці, але споживають її набагато менше та з їх допомогою можна опалювати великий будинок.

Однак, незважаючи на екологічність та економічність, у них є кілька суттєвих недоліків:

  • Висока початкова вартість. Наприклад, для будинку в 80-100 м2 вартість обладнання складе 3-4 тисячі євро;

  • Обмеження по роботі при занадто низьких температурах;

  • Складність обслуговування та ремонту.

"Потрібно врахувати, що оскільки теплонасоси в Україні поки що не користуються великою популярністю, в разі суттєвої поломки знайти кваліфікованих фахівців буде складно", - відзначили фахівці техніки кріплення з інтернет-магазину Taurus, підкресливши, що гайки та різні кріплення можна купити і в нашій країні, а ось складні прилади, в випадку виходу з ладу, доведеться замовляти за кордоном.

Плюси і мінуси газових котлів

У свою чергу, консультанти інтернет-магазину запчастин для газових котлів та колонок Piramida 24, визначають: популярність газових котлів в Україні цілком обґрунтована. Сучасні газові котли прості в експлуатації, мають високий ККД, здатні обігріти велику площу. Також в разі несправності знайти, наприклад, запчастини до газових котлів в Києві не складе труднощів. Але є і свої складності.

"Для газового котла необхідно приміщення що добре провітрюється, а в разі, якщо котел підлоговий - окреме. Щоб встановити газовий котел потрібен дозвіл комунальних служб і газовий проект, який обійдеться в певну суму.

Деякі також хвилюються про те, наскільки газові котли безпечні, все-таки газ штука вибухонебезпечна. Поспішаємо вас заспокоїти - сучасні газові котли обладнані автоматичною системою безпеки, що припиняє подачу газу в разі збою в роботі ", - окремо відзначили експерти.

Як вибрати газовий котел

При виборі газового котла, в першу чергу, потрібно враховувати квадратуру будинку і умови установки. Газові котли бувають підлогові та настінні. Для настінних не потрібне велике окреме приміщення, вони не займають багато місця та прекрасно вписуються в будь-який інтер'єр, однак, не підходять для опалення великих площ через недостатню потужність. Тому якщо мова йде про обігрів великого будинку, краще вибрати для підлоги важкі агрегати з чавунним теплообмінником, які монтуються в окремому приміщенні.

Також зверніть увагу на те, що котли бувають одноконтурні, які працюють тільки на опалення і двоконтурними, що також забезпечують гаряче водопостачання. Обов'язково при покупці газового котла порадьтеся з продавцем-консультантом, який враховує всі ваші побажання та допоможе зробити правильний вибір.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-